Surat Thani

Surat Thani

Surat Thani is geen bestemming die hoog op je bucketlist zou staan, maar de kans is groot dat je er toch komt. De stad Surat Thani – de hoofdstad van de gelijknamige provincie – is namelijk een veelgebruikte toegangspoort tot drie bekende Thaise eilanden; Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Met name Koh Samui is goed te bereiken vanuit Surat Thani. De meeste backpackers reizen gelijk door. Mede door het gebrek aan toeristen, biedt de stad je wel een kans een typische, authentieke Thaise werkstad te ervaren, waar niet alles om toeristen draait.

Over Surat Thani

Surat Thani is een wereld van verschil met bekende steden als Chiang Mai en Bangkok. De stad is verre van toeristisch. Dit ondanks de gunstige ligging om door te reizen naar de eerder genoemde Thaise eilanden. Reigers stappen zo snel mogelijk op de boot naar de eilanden, en brengen dan ook geen bezoek aan de stad zelf. Het uitblijven van toeristen zorgt er ook voor dat de stad niet is ingesteld op toerisme. Engels spreken de stadsbewoners nauwelijks en het openbaar vervoer is soms maar moeilijk te ontcijferen. Je bent dus een van de weinige toeristen, wat ook wel weer prettig kan zijn natuurlijk.


Surat Thani

De gezellige avondmarkt


Zien en doen

De stad is druk en chaotisch, al helemaal in vergelijking met de heerlijke eilanden die zo dichtbij zijn. Maar misschien wil je juist van de gebaande paden af en even een echte Thaise werkstad ervaren. Grote bezienswaardigheden ontbreken hier. Toch is het leuk een rondje door de stad te lopen en een indruk te krijgen van het leven hier. Sla de waterkant daarbij niet over. Ook kun je heerlijk eten op de avondmarkt, wat we zeker aanraden. Qua activiteiten is de Klong Soi Roi boottocht nog wel leuk om te doen, waarbij je opstapt in het centrum en een uur onderweg bent. Ben je een fan van tempels, dan ga je naar de Surat Thani City Pillar. Deze witte tempel staat symbool voor de stad. Ook de Phra That Si Surat is een mooie stupa. Wil je aapjes zien? Ga dan naar het meer genaamd Khun Thale Swamp.

Doorreizen naar Koh Samui

Seatran en Raja zijn de twee grootste bedrijven die de tours aanbieden. Met name Seatran krijgt goede reviews. De boten vertrekken niet vanuit Surat Thani zelf, maar vanaf de Donsak pier. Dit is nog een busrit van een uur verwijderd van de stad. Eenmaal op de boot ben je nog anderhalf uur onderweg naar Koh Samui. Tickets voor deze reis kun je in een bus/boot combinatieticket kopen, wat wel zo handig is. Let er op wel dat er hier veel scammers actief zijn. Deze verkopen je de pakketten voor een hogere prijs dan als je het rechtstreeks koopt. Koop de tickets daarom rechtstreeks bij het bedrijf zelf. Wil je Koh Samui liever overslaan? Je kunt in Surat Thani ook de boot pakken naar Koh Phangan en Koh Tao. Als je vanuit Bangkok komt, kun je voor deze twee Thaise eilanden echter beter via Chumphon of Hua Hin reizen.


Surat Thani

De Surat Thani City Pillar


Vervoer in Surat Thani

Het vliegveld van Surat Thani ligt een behoorlijk stuk buiten het centrum van de stad. Ook het treinstation ligt wat buiten het centrum. Als je met de trein of het vliegtuig naar Surat Thani reist zul je met het openbaar vervoer of een taxi nog verder moeten reizen naar het centrum. Er rijden verschillende bussen en minibussen die voor goede prijzen deze routes afleggen. Binnen het centrum van de stad kun je gebruik maken van de volop aanwezige tuktuks. Als je de wijdere omgeving van de stad zelf wilt verkennen kun je een scooter huren of een tour per taxi boeken.

Overnachten in Surat Thani

Als je laat aankomt in Surat Thani en niet gelijk wilt of kunt doorreizen, ben je genoodzaakt om hier te overnachten. Een ramp is dit niet, want er zijn prima kamers te vinden voor een goede prijs. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Surat Thani heeft een klein vliegveld. Als je snel naar het zuiden van Thailand wilt vliegen is het soms de goedkoopste optie om hier naar toe te vliegen. Vanaf onder meer Bangkok en Chiang Mai gaan er rechtstreekse vluchten. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Het treinstation ligt eigenlijk in Phun Phin, ruim tien kilometer buiten Surat Thani. Als je rechtstreeks uit Bangkok komt is dit een goede optie. Je bent dan ongeveer tien uur onderweg.

De boot pakken op Koh Samui naar Surat Thani is uiteraard ook een optie, je bent dan een kleine drie uur onderweg.

Vanuit het hele zuiden van Thailand kun je dus pakken naar Surat Thani. Vanuit Krabi ben je ruim twee uur onderweg en vanuit Phuket een uur langer. Voor zowel je bus- als treinkaartjes kun je terecht op 12Go.Asia.

Ons oordeel
6/10

Er valt weinig te beleven in Surat Thani. Bovendien brengen de volop aanwezige opdringerige oplichters geen lekkere sfeer met zich mee.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.