Visum Thailand

Visum Thailand

Als backpacker kun je voor een aantal mogelijkheden kiezen voor het verkrijgen van een visum voor Thailand. Wij bespreken de twee opties hieronder en beschrijven meer tips met betrekking tot een visum Thailand.

Visumvrije entree Thailand

Als je Nederlands of Belgisch paspoort hebt kun je visumvrije entree krijgen voor Thailand. Hier komen echter wel wat mitsen en maren bij kijken, wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

Als je per vliegtuig Thailand binnenkomt kun je een visumvrije entree van 30 dagen krijgen. Sinds 31 december 2016 krijg je nu ook dertig dagen als je over land de grens over gaat, voorheen was dit slechts vijftien dagen.

Dit visum is wel in Thailand te verlengen. Het visum van dertig dagen kun je verlegen met vijftien extra dagen, voor 1.900 baht. Als je over land binnenkomt kun je je verblijf met maximaal zeven dagen verlengen, dus 37 dagen in totaal. Deze verlenging kost ook 1.900 baht.

Je hebt officieel een bewijs van vertrek nodig om in aanmerking te komen voor dit visumvrije entree. Volgende de Thaise wet voldoet alleen een uitgaan vliegticket als geldig bewijs van vertrek. Veel backpackers reizen echter over land door naar Laos of Cambodja en hebben dan dus geen vliegticket het land uit. In de realiteit wordt er zeer zelden om dit bewijs van vertrek gevraagd door de Thaise douane. Wij raden je dan ook aan je hier geen zorgen over te maken. Vragen ze er toch naar bij de douane? Leg dan rustig de route uit die je wilt afleggen en in welke tijdsperiode je dit wilt doen. Wij hebben nog nooit gehoord dat iemand aan de douane hierdoor is geweigerd.

Helaas hebben we wel eens gehoord dat reizigers zonder geldig bewijs van vertrek door de airline worden geweigerd bij vertrek vanuit Nederland. Ook dit gebeurt zelden, maar het kan wel een probleem zijn. Rustig de situatie uitleggen is ook hier dan de beste optie. De kans dat de airline je dan weigert is echt heel klein. Mocht dit toch wel gebeuren kun je altijd nog snel een goedkoop enkeltje boeken op je mobiel.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en toch je bewijs van vertrek geregeld hebben? Een goedkoop enkeltje met AirAsia naar een van de buurlanden is dan de beste optie. Voor meer informatie hiervoor lees je ons artikel over een uitgaand ticket, wanneer je dit nodig hebt, hoe je een nep ticket aanmaakt en wat je andere opties zijn.

Reisgids Thailand

Toeristenvisum Thailand

Als je zeker weet dat je langer dan dertig dagen achterelkaar in Thailand wilt blijven is het aanvragen van een toeristenvisum een betere optie. Hiermee mag je maximaal zestig dagen in Thailand blijven. Je visum kun je in Nederland bij het Thaise Consulaat in Amsterdam of op de Thaise Ambassade in Den Haag aanvragen. In andere landen ter wereld kan dit ook bij de Thaise ambassade. De kosten in Nederland voor een visum zijn €30. Ook in andere landen betaal je omgerekend ongeveer dit bedrag. Dit visum van dertig dagen is in Thailand nog met een maand te verlengen, voor 1.900 baht. Dit kan bij een immigratiekantoor, welke in nagenoeg alle toeristische steden makkelijk te vinden zijn.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Multiple Entry Visum Thailand

Als je echt veel tijd wilt doorbrengen in Thailand, is het Multiple Entry Visum een goede optie. Met dit visum krijg je maar liefst 3×60 dagen in Thailand. Dit houd in dat je na de eerste periode van 60 dagen het land moet verlaten, waarna je bij terugkomst nog een periode van 60 dagen krijgt. Dit proces herhaalt zich vervolgens dus nog een keer. Dit visum is echter een stuk lastiger te verkrijgen, je moet er een hoop papierwerk voor laten zien. De kosten bedragen bovendien ook liefst €150 euro. Voor de meeste backpackers is dit daarom geen interessante optie, echter is dit dus wel een optie als je lang in Thailand wilt blijven.

Krijg ik een nieuw visum als ik Thailand opnieuw binnenkom?

Ja. Bij een populaire route als Thailand > Laos > Cambodja > Thailand verlaat je Thailand als je naar Laos vertrekt. Op dat moment vervalt je originele visum. Als je een paar weken/maanden later Thailand weer binnenkomt krijg je gewoon weer een nieuwe visumvrije entree volgens bovenstaande voorwaarden. Dit is dus geen enkel probleem. Sinds 2017 zitten hier echter wel wat restricties op. Je kunt als je Thailand over land binnenkomt nog maar tweemaal per kalenderjaar een visum krijgen, als je naar Thailand vliegt geldt deze restrictie niet.


Visum Thailand


Visa run

Mocht je visumvrije entree plus verlenging afgelopen zijn, maar wil je toch langer blijven. Of mocht je langere toeristenvisum alsnog niet genoeg blijken. Dan kun je altijd nog een zogeheten visa run maken. Dit is een kort tripje naar een ander land in de regio, puur met als doel om je visum tijd te resetten. Een dergelijke run kun je uiteraard op eigen houtje ondernemen, maar er zijn ook vele bureaus die deze trips organiseren. Let op dat je over land maar twee keer per kalenderjaar een visum kunt krijgen. Als je Thailand al tweemaal over land bent binnengekomen in een kalenderjaar kun je nog wel naar Thailand vliegen om een nieuw visum te krijgen.

Lees verder over Thailand