Alles over een uitgaand ticket

Alles over een uitgaand ticket

Er zijn weinig onderwerpen waar we meer vragen over binnen krijgen dan over een uitgaand ticket. Voor meerdere landen in Azië heb je – officieel – een uitgaand ticket nodig om een visum te krijgen. Dit is namelijk bewijs, als je dat zo kan noemen, dat je binnen een bepaalde periode het land verlaat. Zonder dit ‘bewijs’ kan de immigratie van het desbetreffende land je de toegang weigeren. De meeste landen in Azië hebben dit als regel, maar er zijn er maar een aantal die er actief naar vragen. Hierover later op deze pagina meer.

Wanneer moet ik me hier druk om maken?

Dit probleem speelt voornamelijk bij backpackers die langere tijd reizen, zonder dat ze veel gepland hebben. De meeste toeristen boeken gewoon een retour ticket en krijgen daardoor zonder problemen een visum. Backpackers weten echter vaak niet hoe lang ze gaan reizen, waar ze precies heen gaan etc. Ze boeken daarom een enkel vliegticket, of een retourticket waarbij de terugvlucht maanden later is – lang na de maximale verblijfstijd van het visum. Hierdoor kan je in sommige landen problemen krijgen voor het krijgen van een visum.

Voorbeeld: je wilt ergens tussen de drie en zes maanden reizen in Azië, maar je wilt nergens aan vast zitten en hebt daardoor nog nauwelijks iets geboekt – een goed plan overigens. Hierdoor heb je alleen een enkel vliegticket geboekt naar Thailand. Volgens de Thaise wetten zal je in dit geval geen visum van dertig dagen krijgen, omdat je geen bewijs hebt dat je binnen dit tijdsbestek het land weer verlaat.

Is dit echt nodig?

Zoals gezegd zijn dit de officiële regels voor veel landen in Azië, maar heel weinig landen leven de regels strikt na. Wij van BackpackenInAzie.nl hebben gezamenlijk heel wat jaren in Azië gereisd en zijn tientallen keren de grens overgegaan, maar hebben slechts een heel zelden een vliegticket aan de douane ambtenaar moeten laten zien. De vliegtuigmaatschappij is vaak een groter probleem. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor jou, totdat je daadwerkelijk over de grens bent. Als jij met KLM van Amsterdam naar Bangkok vliegt en vervolgens het land niet binnenkomt, is KLM verplicht om jou weer mee terug te nemen. Wat KLM extra geld kost. Dit is de reden dat de grondstewardess je bij het inchecken van je vlucht vraagt naar je visum. Zij willen zeker weten dat je het land binnenkomt en ze je dus niet mee terug hoeven te nemen.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Voor welke landen heb ik dit nodig?

Er zijn een aantal landen waar dit een probleem kan zijn. Voor sommige landen in Azië moet je van te voren sowieso een visum aanvragen waarbij je bewijs moet laten zien dat je het land verlaat, China bijvoorbeeld. De meeste problemen over dit onderwerp gaan over Thailand, maar ook over Indonesië krijgen we vaak vragen binnen. Nogmaals, bij de douane in het land zelf wordt je als Nederlander echt heel zelden om een uitgaand ticket gevraagd. De kans is groter dat je voor je vlucht wordt gevraagd naar dit bewijs. Echte percentages hebben we hiervoor niet. Het ligt heel erg aan de steward/stewardess en de maatschappij waarmee je vliegt. Voor de Filipijnen is dit niet het geval. Dit is een van de weinige landen waar de regel streng wordt nageleefd. Hier moet je zo goed als altijd een uitgaand ticket laten zien. In Indonesië wordt er bij de grote, populaire vliegvelden nauwelijks naar gevraagd. Bij de kleinere vliegvelden is de kans wat groter dat de douanier je om het bewijs vraagt.

Wat is een uitgaand ticket?

Officieel heb je een uitgaand vliegticket nodig. Een busticket of treinticket het land uit kwalificeert dus niet. Echter, omdat je vaak alleen maar de steward(ess) hoeft te overtuigen dat je het land binnenkomt kan dit wel goed helpen. Hierover later meer.

Wat moet ik nou doen?

De simpelste oplossing is uiteraard een retourvlucht te boeken of een doorreisvliegticket naar je volgende bestemming. Of van te voren een visum aanvragen voor je bestemming. Voor veel reizen die backpackers willen maken is dit echter niet altijd een optie. Dan blijven er een paar opties over:

Boek een goedkoop, nutteloos vliegticket

Als je het heel safe wilt spelen koop je het aller goedkoopste vliegticket het land uit. Je bent niet van plan dit ticket te gebruiken, maar je hebt wel het ‘bewijs’ dat je nodig hebt. Speur op AirAsia of een andere lowcost airline naar het goedkoopste ticket. Vaak kan je voor een euro of 30 wel iets vinden. Je bent dus sowieso safe, maar wel je geld kwijt.

Waag het erop

Je wordt er zelden om gevraagd, dus verspeel niet je kostbare centen aan een ticket dat je niet gebruikt. Wordt je voor je vlucht er toch om gevraagd? Geen probleem, er valt nog genoeg te regelen. Met wat overtuigingskracht kom je vaak al heel ver. Raak niet in paniek, maar leg de steward(ess) rustig je plan uit. Leg uit dat je nog niet precies weet hoe lang je er blijft of dat je over land doorreist naar je volgende bestemming en daardoor geen vliegticket hebt. Een bus- of treinticket het land uit wil hierbij wel helpen. Hiermee geef je wel aan dat je van plan bent om het land te verlaten. Ook een hotelboeking in je volgende land wil hierbij wel helpen. Nemen ze hier geen genoegen mee? Alsnog geen man overboord. Boek dan snel op je mobiel een goedkoop vliegticket het land uit. Kost je waarschijnlijk iets meer, maar omdat het niet vaak nodig is kan je dit risico wel nemen.

Maak een nep vliegticket

Deze optie werkt het beste buiten Nederland. Zoek op een vliegticket site zoals Cheaptickets.nl naar een vliegticket dat aan de benodigde voorwaarden voldoet. Vul je gegevens in en loop het proces door totdat je in de laatste stap voor betaling komt. Maak een screenshot, knip en plak wat en voor de niet Nederlands sprekende stewardess lijkt het net of je een vliegticket hebt geboekt. Zo komt het er dan ongeveer uit te zien:

nepticket

De beste optie

Het er gewoon op wagen is wat ons betreft de beste optie. Een nutteloos ticket boeken is geldverspilling. Als het je wordt gevraagd bij het inchecken kan je de steward(ess) meestal wel overtuigen. Als dat echt niet lukt kan je nog snel een ticket het land uit boeken. Een nep ticket maken is sowieso altijd handig, op een paar minuten van je leven na kost het je niks. In Nederland is het lastig om de stewardess hiermee te overtuigen, maar bij de douanier op je bestemming moet het wel lukken.