Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta is een van de grotere Thaise eilanden. Het ligt in de Andamanse Zee. Ondanks de grootte van dit eiland, is het er een stuk rustiger dan op andere eilanden in deze regio, zoals Phuket en Koh Phi Phi. In tegenstelling tot de drukke eilanden in de regio, heeft Koh Lanta geen wild uitgaansleven. Voor sommige backpackers is dit een reden om Koh Lanta niet te bezoeken, anderen vinden het juist lekker om ’s avonds rust te hebben en geen dronken reizigers tegen te komen. De gemiddelde leeftijd van de reizigers is er daardoor wat hoger.

Koh Lanta

Zoals op de meeste Thaise eilanden, is het leuk om op Koh Lanta het eiland te verkennen per scooter. Verspreid op het eiland zijn er prachtige, rustige stranden waar je met een scooter naartoe kunt rijden. Op meerdere stranden kun je zwemmen en/of fijn relaxen. Veel reizigers noemen Klong Dao Beach als het mooiste strand van Koh Lanta. Andere pareltjes zijn Kantiang Bay, Klong Jark Beach of het op backpackers gerichte Klong Khong Beach. Maar ook het verder gelegen Bamboo Bay en Kantiang Beach zijn onwijs mooie stranden. Juist doordat deze stranden wat meer afgelegen zijn, is het hier wat rustiger. Er zijn trouwens sowieso minder toeristen op het eiland in vergelijking met de meer bekende Thaise eilanden. Daardoor is het oude deel van het eiland – Old Town – ook z’n charmes nog niet verloren aan massatoerisme. Old Town is een sfeervol dorpje, gelegen aan de oostkust van Koh Lanta. Geniet hier vooral van het heerlijke eten, terwijl je uitkijkt op de zee.


Koh Lanta


Eilandhoppen

Rondom Koh Lanta vind je tal van kleine, schitterende eilandjes. Om ze te bezoeken kun je een tour boeken. De bekendste tour is de 4 Islands Tour. Je gaat – zoals de naam al doet vermoeden – naar vier kleine eilandjes. Tijdens de tour zwem je bijvoorbeeld door de Emerald Cave – de enige toegangsweg van een prachtig verlaten strand. Verder lunch je op een idyllisch eiland en snorkelt tussen mooie vissen. Ook kun je Koh Rok bezoeken met een tour. Deze twee eilanden, Koh Rok Noi en Koh Rok Yai, zijn schitterend om te zien, dus neem zeker je camera mee. In de ochtend vertrek je met een speedboat. Eenmaal aangekomen kun je meteen gaan snorkelen en spot je al snel veel schitterende, kleurrijke vissen. Lunchen doe je op het strand en aan het eind van de middag ben je weer terug op Koh Lanta. Er worden meerdere tours aangeboden op het eiland: de keuze is aan jou.

De onderwaterwereld

Liefhebbers van duiken en snorkelen zijn op hun plek op Koh Lanta. Je kunt goed snorkelen door een van de eerder genoemde tours te doen. Wil je liever zelf iets regelen? Dan kun je overal op het eiland wel snorkelspullen huren. Ook vind je rondom Koh Lanta een aantal mooie duikspots. Er zijn bovendien genoeg duikscholen waar je een duikles kunt boeken. Zeker in het zuiden van het eiland is de onderwaterwereld mooi. Het water in de zee is helder en fijn qua temperatuur.


Koh Lanta 2


Lanta animal welfare

Een mooi initiatief is Lanta animal welfare. Deze organisatie vangt verwaarloosde dieren op en verzorgt ze. Lanta animal welfare verzorgt vooral veel katten. Als toerist kun je dit complex bezoeken en honden (vaak puppy’s) uitlaten en katten knuffelen. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook kunnen ze je hulp goed gebruiken. Langere tijd vrijwilligerswerk verrichten, behoort ook tot de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de website van Lanta Animal Welfare.

Cursussen en back to basic

Op veel Thaise eilanden kun je cursussen, zoals duiken, yoga, pilates, Thais koken en muay Thai volgen. Op Koh Lanta heb je de mogelijkheid om een cursus natuurlijk bouwen, duurzame bamboe of creatief recyclen te doen. De organisatie Asalanta biedt deze workshops aan in het tropisch regenwoud. De workshop kan alleen doorgaan als je vooraf reserveert. Bij Asalanta kun je ook overnachten voor een back to basic/zelfvoorzienende lifestyle-ervaring, zoals de organisatie het zelf noemt. Ook hier kun je vrijwilligerswerk doen. Als je een kookcursus wilt volgen kun je het beste op de website Cookly kijken. Hier worden meerdere kookcursussen vergeleken en beoordeeld. Zo weet je zeker dat je de leukste cursus op Koh Lanta boekt.


Koh Lanta


Mu Koh Lanta

Mu Koh Lanta is een nationaal park in het zuiden van Koh Lanta. Ga hier vooral met de scooter naar toe, want alleen al de weg naar het park toe is fantastisch. Ben je op de scooter, dan kun je onderweg stoppen wanneer je wilt bij een van de gave viewpoints. Onderweg, en ook in het park zelf, kom je veel apen tegen. Een wandeling door het park kost je ongeveer 1,5 uur, maar er is in het park genoeg te doen om een hele dag te spenderen. In het nationaal park is het uitzicht vanaf de vuurtoren heel mooi, op een heldere dag is het natuurlijk op z’n best. Verder kun je er twee prachtige stranden, grotten en een mooie waterval bezoeken. Je kunt er snorkelen en kamperen. Tham khao mai kaew, Tham seua en Tham khlong chak zijn de meest toegankelijke grotten. Tham is Thais voor grot. Daarnaast is het leuk om op zoek te gaan naar de Khlong chak waterval, die natuurlijk dichtbij Tham khlong chak ligt.

Overnachten

De meeste resorts op Koh Lanta liggen rondom Saladan. Dit is een goede locatie als je veel luxe wilt, maar minder interessant voor de backpacker met een klein budget. Voor de goedkopere accommodaties moet je in het zuiden van het eiland zijn. Hier vind je verrassend veel goede hostels die niet duur zijn. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Koh Lanta vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

In het laagseizoen - de Nederlandse zomermaanden - varen niet alle boten. Vanaf Koh Phi Phi varen er het hele jaar door wel boten; deze doen er anderhalf uur over. Ook kun je vanuit Krabi een boot nemen; deze tocht duurt twee uur. De snelste boot vanaf het eiland Koh Lipe doet er drie uur over en als je wat minder wilt betalen, doe je er een uur langer over. Vanaf Krabi ga je gedeeltelijk met de minivan, waarna je met de veerboot oversteekt naar Koh Lanta. Je doet er twee tot drie uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal