Pai

Pai

Pai is een klein hippie-dorpje in het noordwesten van Thailand en staat bekend om de relaxte sfeer. Ondanks de geringe grootte is het daarom toch een populaire stop onder backpackers. Alleen al de rit van Chiang Mai naar Pai per scooter is een reden om Pai te bezoeken: kronkelende weggetjes, schitterende natuur. De omgeving en sfeer trekken veel hippies aan, maar ook voor de ‘gewone’ backpacker is Pai een leuke bestemming die je niet wilt overslaan. Het dorpje zelf heb je binnen een half uur gezien, maar voor de omgeving kun je gerust een aantal dagen uittrekken.

Met de scooter op pad

Een scooter huren en de omgeving van Pai verkennen is een van de leukste dingen die je hier kunt doen. Voor een euro of 5 heb je een scooter voor de gehele dag. Rij op de scooter door de bergen, langs de rijstvelden en geniet van het prachtige uitzicht. Je hebt geen rijbewijs nodig om een scooter te huren maar als je tegen een politiecontrole aanloopt moet je wel een boete betalen als je geen internationaal rijbewijs bij je hebt. We raden je aan voorzichtig te rijden. De wegen zijn niet overal even goed en de vele bochten en bergen kunnen al snel tot een ongeluk leiden. Als je in Pai rondloopt zul je ongetwijfeld meerdere mensen zien met verband om hun been. Zorg dat jij er niet ook zo bij hoeft te lopen en wees dus voorzichtig tijdens het rijden.


Pai

De Pai Canyon


De omgeving van Pai

Zoals we hierboven al even vermeldden, liggen de echte hoogtepunten buiten het dorp en zijn deze het beste bereikbaar per scooter. Hieronder vind je een aantal must-do’s:

Bezoek Pai Canyon

Een paar kilometer buiten het dorp ligt de bijzondere Pai Canyon. Dit is een mooie kloof, waarover je een aantal spannende maar leuke wandelingen kunt maken. Over hele smalle paden, aan beide kanten omringd door steile afgronden, loop je over de kloof. Als je hoogtevrees hebt kun je de echt smalle paden maar beter vermijden. Goede schoenen zijn ook zeker aan te raden, doe dit niet op je slippers. Ongelukken komen regelmatig voor en je wilt hier echt geen flinke val maken. Ondanks dat is het hier wel echt mooi. Zeker met zonsondergang is de Pai Canyon een dikke aanrader om te bezoeken. Neem wat te drinken en te snacken mee!

Kijk vanaf Yun Lai viewpoint

Dit prachtige uitzichtpunt vind je op ongeveer 10 minuten rijden vanaf Pai. Met name bij zonsopkomst is deze plek magisch, maar ook gedurende de dag is het uitzicht erg mooi. Je kijkt kilometers ver. Ook vind je bij het uitzichtpunt een lekker cafeetje waar je een kop thee kunt halen en in een stoel ploft om van het uitzicht te genieten.

Ga zwemmen in de watervallen

Zin in een verfrissende duik? Dan zijn er genoeg watervallen in de buurt om in te dippen. De Mo Paeng waterval en de Pam Bok waterval zijn de meest bezochte. Je kunt bij beiden heerlijk zwemmen. Tijdens het regenseizoen kun je zelfs glijden van de Mo Paeng waterval. Combineer de Pam Bok waterval eventueel met de 800 meter lange Bamboo Bridge, vanwaar je uitkijkt over de prachtige groene rijstvelden. In de ochtend vind je hier zelfs monniken die langs huizen gaan met hun rijstkom om donaties op te halen!

Baden in de hot springs

Wist je dat er rondom Pai veel hot springs te vinden zijn? Wij tippen je de Sai Ngam Hot Springs: dit zijn de allermooiste met kristalhelder water en een heerlijke temperatuur. Op zo’n 25 minuten afstand van het centrum van Pai kom je terecht in een groene oase. Ga er op tijd heen in de ochtend en trek er een dag voor uit. De entree is niet super goedkoop, dus daarom kun je er gerust wat tijd voor uittrekken.

Bezoek Lod Cave

Op iets meer dan een uur rijden van Pai vind je de Lod Cave. Je kunt hier, samen met een gids, per bamboevlot de grot in. De weg vanaf Pai naar deze grot is al adembenemend. Reken dus voldoende tijd om af en toe te stoppen onderweg voor wat foto’s. Kosten: ongeveer 400-500 baht per raft, maar dit is het zeker waard!

Tuben in Pai

Je kunt in een rubberen band mét drankje in je hand over de rivier dobberen. Er zijn twee varianten, waar je bij de één in alle rust over de rivier, en de ander met een biertje, DJ en gezelligheid. Die laatste heet ook wel Tipsy Tubing.

Yoga in Pai

Pai is de perfecte bestemming om te ontspannend. Een lesje yoga, meditatie of breathwork volgen doe je hier dan ook zeker. Bij Yoga Pai heb je iedere week een programma waar je kunt aanhaken. Wel zo lekker, want met reizen ben je soms alleen maar on the go. Zin om even te stretchen en een versnelling omlaag te gaan? Dan is dit jouw activiteit!


Pai

Het sfeervolle centrum van het dorp


Zwemmen

Wil je liever een dagje niks doen? Chillen bij de Fluid Swimming Pool is dan een goede optie. Voor 60 baht mag je de hele dag bij dit zwembad liggen. Je kunt er goed zonnen, ze draaien er lekkere muziek en het eten smaakt er ook prima. Bovendien komen er veel backpackers op af, dus je kunt er ook goed andere reizigers ontmoeten.

Vervoer in Pai

Zoals eerder gezegd is het met name leuk om hier een scooter te huren om de fraaie omgeving van Pai te verkennen. Er zijn meerdere verhuurders in het dorp. Lees de reviews goed door, want niet elk bedrijf is even betrouwbaar. Voor een goede scooter betaal je tussen de 150 en 200 baht per dag. Laat nooit je paspoort achter als borg. Binnen het dorp zelf kun je alles lopend bereiken.


Pai

De fraaie omgeving van Pai


Eten en drinken

Een groot pluspunt van Pai is het heerlijke eten dat je er kunt krijgen. In de twee hoofdstraten van het dorp zijn elke dag tientallen eetkraampjes te vinden. Elk kraampje verkoopt iets anders, meer dan genoeg keuze dus. Er zijn tevens een paar prima restaurants te vinden in Pai, maar wij vinden het eten bij de kraampjes op straat zeker het leukst. De kraampjes zijn er echter pas aan het einde van de middag. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke (koffie)tentjes gespecialiseerd in ontbijt en lunch.

Voor een dergelijk klein dorp kun je opmerkelijk goed uitgaan in Pai. Doordat Pai voornamelijk door backpackers wordt bezocht zijn er meerdere uitgaansgelegenheden die hier op inspelen. Er zijn geen grote clubs te vinden maar wel ontzettend leuke barretjes waar elke dag livemuziek wordt gespeeld en alles voelt er allemaal even relaxed aan. De Bamboo Bar en de Don’t Cry Bar zijn erg populair hier.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Pai:

Naam Eten Aanbod Prijs
Na’s Kitchen Een populaire keuze met goedkoop, lekker lokaal eten
Om Garden Cafe Dé spot voor een ontbijt of lunch
Charlie and Leks Goedkope, heerlijke Thaise gerechten
Maya Burger Queen Goede hamburgers in een gezellig restaurant

Overnachten in Pai

Pai was vroeger zeer goedkoop te noemen maar door het groeiende aantal toeristen en een grote overstroming waarbij veel guest houses zijn afgebroken zijn de prijzen snel gestegen. Toch kun je in het regenseizoen nog steeds met weinig moeite een kamer vinden voor iets meer dan €5. Tel hier zo’n €2 bij op als je in de Nederlandse winter gaat. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Pai vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

De snelste optie om naar Pai te gaan is met de minibus. In Chiang Mai kun je voor €4 à €5 een kaartje kopen naar Pai. In de minibus rijd je in ongeveer drie uur naar Pai. De afstand is nog geen honderd kilometer, maar doordat je dwars door de bergen gaat duur de rit flink wat langer. Zelf een scooter huren en naar Pai rijden is ook een hele leuke optie. Bekijk ook onze tips over hoe je van Chiang Mai naar Pai reist.

Ons oordeel
8/10

Pai is super! Je kunt er weliswaar niet gek veel doen, maar het is wel een heerlijk relaxte stop voor een paar dagen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.