Pai

Pai

Pai is een klein hippie-dorpje in het noordwesten van Thailand. Ondanks de geringe grootte is het toch een populaire stop onder backpackers. Alleen al de rit van Chiang Mai naar Pai per scooter is een reden om Pai te bezoeken. De schitterende natuur en de relaxte sfeer trekken veel hippies aan, maar ook voor de ‘gewone’ backpacker is Pai een leuke bestemming. Het dorpje zelf heb je binnen een half uur gezien, maar voor de omgeving kun je gerust een aantal dagen uittrekken. Dankzij de heerlijk sfeer wil je vervolgens waarschijnlijk nog niet weg.

Scooter huren

Een scooter huren en de omgeving van Pai verkennen is een van de leukste dingen die je hier kunt doen. Voor een euro of 5 heb je een scooter voor de gehele dag. Rij op de scooter door de bergen, langs de rijstvelden en geniet van het prachtige uitzicht. Je hebt geen rijbewijs nodig om een scooter te huren maar als je tegen een politiecontrole aanloopt moet je wel een boete betalen als je geen rijbewijs bij je hebt. We raden je aan voorzichtig te rijden. De wegen zijn niet overal even goed en de vele bochten en bergen kunnen al snel tot een ongeluk leiden. Als je in Pai rondloopt zul je ongetwijfeld meerdere mensen zien met verband om hun been, zorg dat jij er niet ook zo bij hoeft te lopen.


Pai

De Pai Canyon


De omgeving van Pai

De echte hoogtepunten liggen buiten het dorp en zijn het beste bereikbaar per scooter.

Pai Canyon

Een paar kilometer buiten het dorp ligt de bijzondere Pai Canyon. Dit is een mooie kloof, waarover je een aantal spannende maar leuke wandelingen kunt maken. Over hele smalle paden, aan beide kanten omringt door steile afgronden, loop je over de kloof. Als je hoogtevrees hebt kun je de echt smalle paden maar beter vermijden. Goede schoenen zijn ook zeker aan te raden, doe dit niet op je slippers. Ongelukken komen regelmatig voor en je wilt hier echt geen flinke val maken. Ondanks dat is het hier wel echt mooi. Zeker met zonsondergang is de Pai Canyon bijzonder fraai.

Yun Lai Viewpoint

Dit viewpoint vind je op ongeveer 10 minuten rijden vanaf Pai. Met name bij zonsopkomst is deze plek magisch, maar ook gedurende de dag is het uitzicht erg mooi.

Watervallen & hot springs

De Mo Paeng waterval en de Pambok waterval zijn de meeste bezochte watervallen. Je kunt bij beide zwemmen en in het regenseizoen zelfs glijden van de Mo Paeng waterval. Combineer de Pambok waterval eventueel met de 800 meter lange bamboo bridge. Of geniet van een ‘spa-dagje’ in de hot springs.

Lod Cave

Op iets meer dan een uur rijden van Pai vind je de Lod Cave. Je kunt hier, samen met een gids, per bamboevlot de grot in. De weg vanaf Pai naar deze grot is al adembenemend. Reken dus voldoende tijd om af en toe te stoppen onderweg voor wat foto’s. Kosten: ongeveer 400-500 baht per raft.


Pai

Het sfeervolle centrum van het dorp


Zwemmen

Wil je liever een dagje niks doen? Chillen bij de Fluid Swimming Pool is dan een goede optie. Voor 60 baht mag je de hele dag bij dit zwembad liggen. Je kunt er goed zonnen, ze draaien er lekkere muziek en het eten smaakt er ook prima. Bovendien komen er veel backpackers op af, dus je kunt er ook goed andere reizigers ontmoeten.

Vervoer in Pai

Zoals eerder gezegd is het met name leuk om hier een scooter te huren om de fraaie omgeving van Pai te verkennen. Er zijn meerdere verhuurders in het dorp. Lees de reviews goed door, want niet elk bedrijf is even betrouwbaar. Voor een goede scooter betaal je tussen de 150 en 200 baht per dag. Laat nooit je paspoort achter als borg. Binnen het dorp zelf kun je alles lopend bereiken.


Pai

De fraaie omgeving van Pai


Eten en drinken

Een groot pluspunt van Pai is het heerlijke eten dat je er kunt krijgen. In de twee hoofdstraten van het dorp zijn elke dag tientallen eetkraampjes te vinden. Elk kraampje verkoopt iets anders, meer dan genoeg keuze dus. Er zijn tevens een paar prima restaurants te vinden in Pai, maar wij vinden het eten bij de kraampjes op straat zeker het leukst. De kraampjes zijn er echter pas aan het einde van de middag. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke (koffie)tentjes gespecialiseerd in ontbijt en lunch.

Voor een dergelijk klein dorp kun je opmerkelijk goed uitgaan in Pai. Doordat Pai voornamelijk door backpackers wordt bezocht zijn er meerdere uitgaansgelegenheden die hier op inspelen. Er zijn geen grote clubs te vinden maar wel ontzettend leuke barretjes waar elke dag livemuziek wordt gespeeld en alles voelt er allemaal even relaxed aan. De Bamboo Bar en de Don’t Cry Bar zijn erg populair hier.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Pai:

Naam Eten Aanbod Prijs
Na’s Kitchen Een populaire keuze met goedkoop, lekker lokaal eten
Om Garden Cafe Dé spot voor een ontbijt of lunch
Charlie and Leks Goedkope, heerlijke Thaise gerechten
Maya Burger Queen Goede hamburgers in een gezellig restaurant

Overnachten in Pai

Pai was vroeger zeer goedkoop te noemen maar door het groeiende aantal toeristen en een grote overstroming waarbij veel guest houses zijn afgebroken zijn de prijzen snel gestegen. Toch kun je in het regenseizoen nog steeds met weinig moeite een kamer vinden voor iets meer dan €5. Tel hier zo’n €2 bij op als je in de Nederlandse winter gaat. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Pai vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

De snelste optie om naar Pai te gaan is met de minibus. In Chiang Mai kun je voor €4 à €5 een kaartje kopen naar Pai. In de minibus rij je in ongeveer drie uur naar Pai. De afstand is nog geen honderd kilometer, maar doordat je dwars door de bergen gaat duur de rit flink wat langer. Zelf een scooter huren en naar Pai rijden is ook een hele leuke optie. Bekijk ook onze tips over hoe je van Chiang Mai naar Pai reist.

Ons oordeel
8/10

Pai is super! Je kunt er weliswaar niet gek veel doen, maar het is wel een heerlijk relaxte stop voor een paar dagen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.