Koh Adang

Koh Adang

Koh Adang is een eiland, gelegen aan de Zuidelijke Andaman kust van Thailand. Samen met de eilanden Koh Lipe, Koh Tarutao en Koh Kai maakt het eiland onderdeel uit van het National Marine Park Tarutao. Het is een relatief rustig en onontdekt eiland waar je de feestende bende voor even kunt ontwijken om tot rust te komen. Het eiland ligt zo dicht op Koh Lipe dat velen denken dat de twee bij elkaar horen, maar niets is minder waar. Waar Koh Lipe al ver ontwikkeld is tot vakantieoord, is Koh Adang nog voor het overgrote deel bedekt met weelderige jungles en heuvels en verdient het dus ook haar eigen roem.

Over Koh Adang

Bij het hoofdkantoor van het nationale park vind je een laagdrempelig restaurant, een sfeervolle camping, meerdere bungalows en een bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is tevens een museum dat je inzicht geeft in de omgeving van het eiland, de dieren die hier wonen en de Urak Lawoi bevolking van Koh Adang.


Koh Adang

Koh Lipe gezien vanaf het uitkijkpunt van Koh Adang


Uitkijkpunt

Het hoogtepunt van Koh Adang is het uitkijkpunt op de Chado Cliff, bereikbaar vanaf het strand waar het bezoekerscentrum en de camping ligt. Haal je hike- of sportschoenen uit de backpack om deze trekking naar de uitkijkpunten over niet-geasfalteerd, ruw en hobbelig grond af te leggen. Na het nodige klim- en klauterwerk kom je aan bij het eerste uitkijkpunt. Het resultaat van de stevige hike is het waard. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Koh Lipe, Koh Adang zelf en haar omgeving. Loop verder naar boven om de twee andere, nog mooiere uitkijkpunten tevens te bekijken. In totaal ben je ongeveer twee uur kwijt aan de klim, het maken van de foto’s en de daling. Veel reizigers bezoeken Koh Adang als dagtrip vanuit Koh Lipe om deze uitkijkpunten te bezoeken.

Stranden

Het zal je enorm verbazen hoe weinig toeristen Koh Adang hebben ontdekt en hiernaartoe trekken. Zodra je aankomt wordt je verrast met parelwitte stranden die vrijwel leeg zijn. Je hebt dus al gauw je eigen privé strand gescoord op dit eiland. Vraag simpelweg de bestuurder van de boottaxi een rondje om het kleine eiland te varen tot je een lege spot ziet. Heb je de witte stranden nu wel gezien? Een aanrader is om, voor de verandering, de longtailboot te nemen naar het noorden van het eiland om hier te relaxen op een uniek zwart strand!


Koh Adang

Een van de mooie stranden van het eiland


Koh Adang

Met deze boten vaar je tussen Koh Adang en Koh Lipe


Waterval

Als je het uitkijkpunt en de stranden van Koh Adang hebt ontdek kun je ook een waterval bezoeken. De Pirate Waterfall is na een relatief pittige, maar mooie wandeling door de natuur bereikbaar. De waterval zelf is niet heel indrukwekkend, zeker in het droogseizoen, maar de wandeling is wel leuk om af te leggen.

Duiken en snorkelen op Koh Adang

Aangezien Koh Adang onderdeel is van het National Marine Park Tarutao is het uiteraard niet vreemd dat duiken en snorkelen hier een must zijn. Rondom het eiland zijn er verschillende duikspots waar je kennis kunt maken met de onderwaterwereld van Tarutao. Onze favoriete duikspots hier zijn tevens de belangrijkste, namelijk Nursery Bay en Hin Yai.

In Nursery Bay zal je maximaal vijftien meter de diepte in gaan, wat met name aantrekkelijk is voor degenen die bezig zijn hun PADI certificaat te behalen of deze net hebben behaald. Wat je hier voornamelijk kunt zien is hard koraal, de pijlstaartrog, grote barracuda’s en verschillende vissen die door het rif worden aangetrokken.

In Hin Yay kun je tot wel dertig meter de diepte ingaan. Deze diepte, gepaard met de sterke stromingen maakt het een uitdagende duik die beloond wordt met zicht op de luipaardtrekkervis, de keizervis en de verpleegsterhaai. Uiteraard kun je hier ook al snorkelend het strand afwandelen en het prachtige koraal en onderwaterleven van bovenaf bewonderen.


Koh Adang

Als je overnacht op het eiland ben je hier vrijwel alleen


Koh Adang

Je spot genoeg mooie vogels op het eiland


Vervoer op Koh Adang

Er zijn geen wegen op Koh Adang en van gemotoriseerd verkeer is dus ook geen sprake. Bij aankomst nabij het bezoekerscentrum kun je enkele paden volgen, onder meer naar het fraaie uitkijkpunt. Om andere stranden te bereiken kun je met de boot rondom het eiland varen om ergens anders uit te stappen.

Eten en drinken

Nabij het bezoekerscentrum en het begin van het pad naar het uitkijkpunt op de Chado Cliff ligt een restaurant. Hier kun je enkele simpele maaltijden krijgen en wat drinken. Dat is gelijk je enige optie op het eiland. In de avond valt er niks te beleven.


Koh Adang

Het bezoekerscentrum van Koh Adang


Overnachten op Koh Adang

Voor de kampeerliefhebbers is Koh Adang een mooie onontdekte bestemming. De enige camping op het eiland biedt voor een klein bedrag simpele tenten en bedjes waardoor jij je eigen niet meer mee hoeft te sjouwen. Mocht het weer omslaan, dan biedt de camping bungalows aan op het strand.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Je kunt op Koh Lipe een longtailboot nemen naar Koh Adang. Op Sunrise Beach kun je dit gemakkelijk regelen. Je betaalt 100 baht per persoon, per oversteek. Je kunt hier ook een kajak huren om zelf naar het eiland te peddelen. De afstand is echter groter dan je denkt. We raden dit met name aan als de zee rustig is, wat hier zeker niet altijd het geval is.

Ons oordeel
7/10

Koh Adang is heel leuk om als dagtrip vanuit Koh Lipe te bezoeken. Als je een paar dagen rust wilt en op een eiland wilt verblijven met nauwelijks toeristen en voorzieningen kun je hier ook meer tijd doorbrengen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.