Sukhothai

Sukhothai

Sukhothai is een klein stadje in Centraal-Thailand dat vooral bekend is dankzij een aantal mooie bezienswaardigheden. Sommigen noemen het zelfs de belangrijkste historische plaats van Thailand. Sukhothai was namelijk de hoofdstad van de regio toen de Thai een florissante tijd doormaakten. Veel van de toen vergane rijkdommen werd geïnvesteerd in het bouwen van schitterende tempels. Waar in een andere voormalige hoofdstad, Ayutthaya, de ruïnes veelal vergaan zijn, zijn ze in Sukhothai goed bewaard gebleven.

Over Sukhothai

Sukhothai bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. De huidige, moderne stad – het nieuwe Sukhothai – wordt het meest gekozen om te overnachten. In deze kleine stad ontbreken de massa’s toeristen, wat best prettig is. Bezoek vanuit de nieuwe stad gemakkelijk het Ramkhamhaeng National Park. Echter, alle reistips spitsen zich toe op de bezienswaardigheden in de oude stad, welke twaalf kilometer verderop ligt. Dit gedeelte is eigenlijk één grote bezienswaardigheid, verpakt onder de naam Sukhothai Historical Park. Je kunt hier zeker een volle dag rondwandelen tussen de mooie, oude tempels. De stad is omringd door muren, waar omheen weer grachten liggen, om de stad te beschermen. Het gebied daarbinnen en daarbuiten is verdeeld in vijf gedeelten. Voor elk deel betaal je een kleine toegangsprijs.


Sukhothai

De prachtige Wat Mahathat


Sukhothai

Wat Mahathat wordt in de avond fraai verlicht


Bezienswaardigheden in Sukhothai

Je vindt een van de mooiste tempelcomplexen van het land in het Sukhothai Historical Park, vermeld op de UNESCO werelderfgoed lijst. In het park staan 21 historische ruïnes, welke pas zijn ontdekt in de negentiende eeuw. Binnen een straal van vijf kilometer van het park vind je nog 70 ruïnes. Je betaalt een paar euro om alles te kunnen zien en dat is het zeker waard. De tempels zijn vergelijkbaar met de Angkor Wat tempels in Siem Reap (Cambodja), hoewel ze qua grootsheid niet in de buurt komen.

Wat Mahathat is een van de mooiste tempels in Sukhothai. De unieke architectuur van deze regio is hier goed te zien. Verdere bijzondere tempels zijn Wat Sa Si, Wat Chang Lom, Wat Sri Sawai en Wat Si Chum. Deze laatstgenoemde ligt twee kilometer ten noorden van het park en laat je een enorme Boeddha zien. Trouwens, je kunt bij de ingang van het Historical Park een fiets huren. Dat is een leuke en handige manier om het gebied te verkennen. Je bent zeker een dag kwijt om al het moois te bekijken. Wil je nog meer ruïnes zien, dan kun je ook naar Sri Satchanalai. Dit historische park ligt op ongeveer 55 kilometer van het Sukhothai Historical Park. Je kunt hier met de bus naartoe, om vervolgens te kunnen genieten van oude tempels, verspreid over een vlakte.

Verder te doen

Hoewel een bezoek aan Sukhothai voornamelijk draait om de tempels en ruïnes in de oude stad, biedt de bestemming ook andere activiteiten. Heb je genoeg tempels gezien, maar wel iets cultureels wilt ondernemen, dan kun je een bezoek brengen aan het Ramkhamhaeng Nationaal Museum. Hier leer je meer over de fascinerende geschiedenis en cultuur van Sukhothai. Ook kun je olifanten in de natuur spotten in de Boon Lott’s Elephant Sanctuary. Hier leven Thaise olifanten verspreid over een gebied van 500 hectare. Aan shows geven doen ze hier (gelukkig) niet, en het aantal toeristen dat wordt toegelaten per dag is beperkt. Tip is dus om je van tevoren aan te melden. Een andere leuke activiteit is het doen van een Sukhothai Bicycle Tour. Je gids laat je op de fiets de onontdekte plekjes van Sukhothai zien, waardoor je ook meer leert over het lokale leven.


Sukhothai

Je hebt zeker een dag nodig om de vele tempels te bekijken


Sukhothai

Breng zeker een bezoek aan de Wat Si Chum


Vervoer in Sukhothai

Van het busstation kun je met een tuktuk of een songthaew naar de stad reizen. De songthaews zijn goedkoper, maar tuktuk brengen je sneller bij je accommodatie of je andere gewenste bestemming. Vanaf New Sukhothai kun je per tuktuk voor ongeveer 300 baht naar de oude stad reizen, waar alle bezienswaardigheden liggen.

Overnachten in Sukhothai

De stad wordt vooral veel aangedaan door toeristen op rondreizen. Deze mensen verblijven meestal in middenklasse hotels, maar er zijn voor backpackers ook genoeg opties. Voor wie van Bangkok naar Chiang Mai (in het noorden) reist, ligt Sukhothai redelijk op de route. Veel backpackers, die genoeg tijd hebben om veel te zien, maken hier dan ook een tussenstop. Als je aankomt, zul je weinig moeite hoeven te doen om een guest house te vinden. Vooral in het nieuwe gedeelte van de stad zijn veel prima guest houses te vinden. Echter, het oude stadsgedeelte geeft je een snellere toegang tot het Historical Park, aangezien het nieuwe gedeelte hier zo’n twaalf kilometer vandaan ligt. Verblijf je in het oude gedeelte, dan kun je hier fietsend of lopend naartoe. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Sukhothai vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Sukhothai heeft een eigen vliegveld. Veel op gevlogen wordt hier echter niet. Er gaan wel vluchten vanaf Bangkok, die doen er ruim een uur over. Een optie als je weinig tijd hebt. Bekijk onze pagina over vliegtickets Thailand voor meer tips voor het boeken van deze binnenlandse vluchten.

De stad is uitstekend bereikbaar per bus. De bus vanuit Bangkok doet er ruim zes uur over, vanaf Chiang Mai is het ongeveer vijf uur rijden, vanuit Chiang Rai is het negen uur en de bus vanuit Phitsanulok brengt je er in een uur. Vanuit Mae Sot - gelegen aan de grens met Myanmar - is het drie uur met de bus. Buskaartjes koop je ter plekke of via 12Go.Asia.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.