Koh Mook

Koh Mook

Koh Mook is een eiland gelegen in de ontzettend populaire Andaman Zee in Thailand. In tegenstelling tot de druk bezochte eilanden in de regio, is het hier lekker rustig. En daar draait het om op het eiland: rust. Wat je hier doet? Vooral relaxen en op het strand liggen, maar er zijn ook nog een aantal leuke activiteiten te doen.

Over Koh Mook

Het eiland Koh Mook is een oase van rust. Aan de oostkant van het eiland vind je een klein dorpje met wat supermarktjes en shops, waar je lokale bevolking woont. Ben je op zoek naar meer levendigheid, dan ga je naar Had Farang Beach, ook wel Charlie Beach genoemd. Hier vind je een aantal beach bars. Verder heerst er een fijne sfeer op het eiland, misschien wel door de juiste combinatie van de hoeveelheid reizigers en locals.

Belangrijk om te vermelden: Verwar het eiland Koh Mook niet met Koh Mak, wat je in het Thais ongeveer hetzelfde uitspreekt. Waar Koh Mak dichtbij Cambodja ligt, is Koh Mook – soms ook geschreven als Koh Muk – gelegen in het zuiden, dichtbij Koh Lanta. Wanneer je een trip naar Koh Mook boekt vanuit bijvoorbeeld Bangkok, maak dan vooral duidelijk dat het gaat om het eiland in de Andaman Zee.


Koh Mook

Het strand in de Emerald Cave


Koh Mook

De toegang tot de Emerald Cave


Emerald Cave

Het hoogtepunt van Koh Mook is wat ons betreft de Emerald Cave. Je moet hiervoor naar een verborgen ingang, om vervolgens een lange, donkere grot van zo’n tachtig meter lang door te zwemmen. Een hoofdlamp is dan best handig. Overigens kun je de grot niet zonder gids bezoeken, omdat er rekening moet worden gehouden met het tij; je wilt immers de grot ook weer uit kunnen. Ben je de grot eenmaal door, dan kom je uit bij een fraai strand. Dit strand wordt omringd door jungle en kalkstenen rotsen. Het is ook niet voor niets dat de grot vaak bij de mooiste bezienswaardigheden van het land genoemd wordt. Helaas hebben deze vermeldingen ook geleid tot veel toeristen. Je bent zeker niet alleen op deze ‘verborgen’ plek. Wil je de meeste drukte omzeilen, ga dan in de vroege ochtend heen, of juist later op de middag.

Stranden en jungle

Backpackers zien Charlie Beach vaak al het gezelligste en mooiste strand van Koh Mook. Het strand wordt omgeven door een hoop groen en rots. Je kunt hier prima zwemmen en sommige plekjes bieden fijne schaduw. In het oosten ligt het Hua Laem Prao strand. Hier is het zwemmen wat minder door het ondiepe water, maar als je van wandelen houdt, is dit strand prima om naartoe te gaan. Ook kun je naar Sabai Beach lopen. Je loopt dan richting Ao Kuan. Onderweg kun je het lokale leven proeven.

Naast mooie stranden, biedt het eiland ook een leuk binnenland. Wil je even wat anders dan op het strand liggen, trek dan het binnenland in, over de verschillende paden die het eiland kent. Vanaf het eerder genoemde Ao Kuan Beach kun je via een pad zo de jungle inlopen. Je hebt hier geen gids voor nodig.


Koh Mook

Een van de andere mooie stranden van het eiland


Overige activiteiten

Op Koh Mook kun je duik- en snorkeltrips boeken. Dit is op zich wel leuk, maar er zijn hier veel betere opties voor in Thailand. Leuker is om een mountainbike te huren en het eiland op eigen houtje te verkennen. Kies er dan voor om niet richting Had Farang Beach te fietsen, maar juist de andere kant op. Ga je de heuvel op, dan kun je daarna een tochtje over het strand maken, of door de jungle van Koh Mook. Het verhuurbedrijf voorziet je van goede routes.

Dagtrip naar Koh Kradan

Op een klein uur varen van Koh Mook ligt het eilandje Koh Kradan. Dit is wat ons betreft een van de mooiste eilanden van heel Thailand. Je kunt ervoor kiezen om hier een paar dagen heen te gaan, maar je kunt ook op Koh Mook blijven en Koh Kradan alleen als dagtrip bezoeken. Beide zijn hele leuke opties.


Koh Mook

Het strand Had Sivalai


Vervoer op Koh Mook

Er rijden geen auto’s op Koh Mook, enkel scooters. Je kunt een scooter huren om je zelf over het eiland te verplaatsen. Probeer een scooter te huren bij de lokale bevolking en niet bij de resorts aan het strand. Dit is goedkoper en je helpt hiermee de lokale bevolking. Alhoewel je veel afstanden ook lopend af kunt leggen, een leuke optie om gelijk het eiland beter te verkennen. Ook rijden er tuktuks op het eiland, voor 50 baht kun je naar jouw bestemming naar keuze worden gebracht.

Overnachten op Koh Mook

Zoals gezegd, is het meest te beleven rondom Charlie Beach. Dit strand vind je in het zuidwesten van het eiland. Er is een nieuw, leuk hostel op Koh Mook en er zijn een aantal guest houses waar je terechtkunt. In onze Reisgids Thailand staan de leukste accommodaties van Koh Mook beschreven.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Vanuit de gehele regio gaan wel boten naar Koh Mook. Zo is het eiland een stop in de bootroute tussen Koh Lanta en Koh Lipe. Ook vanaf eilanden als Koh Jum en Koh Kradan kun je de boot pakken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.