Nachttrein Bangkok

Nachttrein Bangkok

De meeste backpackers die Thailand bezoeken, gaan zowel naar Bangkok als Chiang Mai. Velen beginnen hun reis in hoofdstad en gaan vervolgens richting het noorden. De afstand tussen deze tweede steden is het beste per trein af te leggen. Het is goedkoper dan een vliegticket en aanzienlijker sneller en comfortabeler dan de bus. Bovendien kun je ook kiezen voor de nachttrein, waardoor je weinig tijd ‘kwijt bent’. Dit maakt de treinrit tussen Bangkok en Chiang Mai een populaire keuze, je komt er veel andere backpackers in tegen. Vooral de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai puilt uit van de backpackers.

Overdag of nachttrein?

Vanuit Bangkok gaat er overdag één (aan te raden) trein naar Chiang Mai. Deze vertrekt om 08:30 en gaat via onder andere Ayutthaya en Phitsanulok richting Chiang Mai. Deze rit duurt ongeveer twaalf uur en kost je nog geen €15. De nachttrein is wat ons betreft echter een betere optie. Zo hoef je niet de hele middag in de trein te zitten en bovendien bespaar je weer geld op een overnachting. De twee beste opties zijn de treinen die vanuit Bangkok vertrekken om 18:10 en om 19:35. Een enkeltje hiervoor kost rond de €20. Deze trein arriveert na veertien uur in Chiang Mai. Je komt dus vroeg in de ochtend in Chiang Mai aan.

Nachttrein Bangkok – Chiang Mai

Als je een kaartje koopt voor de nachttrein – hoe je een kaartje koop lees je verderop deze pagina – krijg je een vaste coupe en bed toegewezen, dit staat vermeld op je kaartje. Als je aankomt op het perron is je bed makkelijk te vinden en anders helpt de conducteur je daarmee. De treinreis is redelijk comfortabel. Alles trilt een beetje en echt stil is het nooit in de trein, maar met een paar goede oordoppen kun je best goed slapen. Onderweg komt er iemand langs met eten en drinken, maar je bent voordeliger uit als je van te voren wat haalt bij de 7-Eleven of een afhaalmaaltijd op het station.

Vertrek- en aankomsttijden:
Bangkok > Chiang Mai Vertrek Aankomst Reisduur
Trein 1 18:10 07:15 13h 05m
Trein 2 19:35 08:40 13h 05m
Trein 3 22:00 12:10 14h 10m
Chiang Mai > Bangkok Vertrek Aankomst Reisduur
Trein 1 15:30 05:25 13h 55m
Trein 2 17:00 06:15 13h 15m
Trein 3 18:00 06:50 12h 50m

Treinkaartjes kopen

Het Nederlandse systeem van inchecken en instappen is voor deze ritten niet aan de orde. Voor deze treinen heb je namelijk een reservering nodig, je krijgt dus ook je eigen bed toegewezen. Je kunt vanaf zestig dagen van tevoren tot op de dag zelf een kaart kopen. De nachttrein tussen Bangkok en Chiang Mai zit echter al snel vol, beide kanten op. Je doet er dus verstandig aan om zo snel mogelijk een kaartje te reserveren als je weet dat je die dag met de nachttrein gaat. Je kunt de kaarten op twee manieren aanschaffen:

Op het station

Een kaartje kopen op het station is de makkelijkste manier, maar omdat de treinen snel uitverkocht zijn niet altijd aan te raden. Als je aankomt in Bangkok en over twee dagen de nachttrein naar Chiang Mai wilt pakken is de kans groot dat deze al vol zit. Ga – met je paspoort – naar een treinstation – hoeft niet het juiste treinstation te zijn, op elk station kan je terecht – en schaf voor de trein die je wilt een kaartje aan. We raden aan dit zo snel mogelijk te doen, anders is er dus een aanzienlijke kans dat je niet mee kunt.

Online

Online alvast een plek reserveren is vaak de betere optie. Helaas is het nog niet mogelijk om direct een kaartje te kopen, het boekingssysteem van de Thaise treinen is online namelijk niet beschikbaar. Handige reisbureaus hebben hier gelukkig wel een optie op gevonden. Als je online bij hun een plek reserveert gaan zij voor je naar het treinstation om daadwerkelijk het kaartje te kopen. Zodra je plek bevestigd is en je betaald hebt kun je de kaartjes ophalen bij het kantoor van het reisbureau, handig gelegen bij het station. Uiteraard betaal je wel wat extra voor deze service, maar deze 5-10 euro is het wat ons betreft waard om de stress te voorkomen dat je mee kunt op de nachttrein. 12Go.Asia is onze favoriet voor het kopen van deze kaartjes. Zij hebben een goede service, vragen niet te veel administratiekosten en ze hebben gunstig gelegen kantoren waar je de kaartjes kunt ophalen.


Nachttrein Bangkok Chiang Mai
Het bovenste bed in een slaapcoupé in de nachttrein


Reisgids Thailand

Overige tips

Het kan behoorlijk koud zijn in de trein. Je krijgt wel een dekentje om onder te liggen, maar alsnog is het handig om wat warmere kleding mee te nemen. Lange sokken, een comfortabele lange broek en een vest maken de treinrit een stuk prettiger. Het is ook nooit helemaal donker in de trein, in het coupe blijft altijd een lichtje branden. Een oogmasker komt daarom goed van pas. Oordoppen zijn ook geen overbodige luxe. Eten en drinken kan in principe in de trein worden gekocht, maar we raden aan om gewoon zelf genoeg drinken, snacks en een avondmaaltijd mee te nemen.

Het onderste bed is wat ruimer en donkerder dan het bovenste bed in de coupe. Hier zul je dus waarschijnlijk wat beter slapen dan in het bovenste bed. Echter betaal je ook enkele euro’s extra voor het onderste bed.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Lees verder over Thailand