Hat Yai

Hat Yai

Het Thaise Hat Yai heeft geen absolute hoogtepunten zoals je die elders in Thailand vindt, waardoor veel reizigers weinig tijd spenderen in deze zuidelijke stad. Hoewel Hat Yai vaak slechts een tussenstop is op weg naar Maleisië of de populaire eilanden in Zuid-Thailand, is hier toch een aantal bezienswaardigheden te vinden die de moeite van het bezoeken waard zijn. De stad staat met name bekend om zijn traditionele markten en tempels, die je met weinig andere toeristen hoeft te delen.

Bezienswaardigheid in Hat Yai

In Hat Yai zelf vind je weinig spectaculaire activiteiten en bijzonderheden, maar je kunt wel een paar uur spenderen in Hat Yai Municipal Park. In dit park – aangelegd op een berg – zijn diverse fraai gevormde religieuze bouwwerken te zien, waaronder een grote staande Boeddha. Verder heeft het park een aantal uitkijkpunten, waar je de stad en de wijde omgeving te zien krijgt.

Dichtbij het centrum ligt Wat Hat Yai Nai, een tempelcomplex waar een van de grootste liggende Boeddhabeelden ter wereld te bezichtigen is. Behalve het indrukwekkende, dertig meter lange beeld is er verder niet heel veel te zien in dit complex.


Hat Yai

Een tempel in het Hat Yai Municipal Park


Markten

Er zijn weinig betere manieren om de lokale cultuur en overheerlijk Zuid-Thais eten te proeven dan op de vele markten van Hat Yai. In de Greenway Night Market vind je bij het Food Station vers bereide Thaise gerechten en je hebt hier talloze keuzes. Behalve het eten en drinken, heeft de Greenway Night Market weinig interessants te bieden en je kunt de andere secties dan ook gerust overslaan.

Voor een grote verzameling vers en gedroogd tropisch fruit kun je terecht bij Kim Yong Market, in het hart van de stad. Ook zijn hier enkele restaurants gevestigd, waar je goedkoop een lekkere Thaise maaltijd kunt eten. Zoals veel andere markten in Hat Yai en de rest van het land, heeft Kim Yong Market een grote afdeling met goedkope kleding en souvenirs. Eigenlijk is alleen het eetgedeelte de reden om deze gedeeltelijk overdekte markt te verkennen.

Doordat met name Aziatische toeristen Hat Yai bezoeken, heeft de stad diverse Maleisische restaurants en plaatsen waar je dim sum kunt eten. Het is al met al een interessante plaats voor als je kennis wil maken met de diversiteit van de Aziatische keukens.

Waterval

Misschien wel de meest indrukwekkende attractie in Hat Yai en omstreken ligt zo’n dertig kilometer buiten het stadscentrum. De Ton Nga Chang Waterfall valt trapsgewijs in diepe poelen, waarin je een verfrissend bad kunt nemen. Er gaan enkele steile paden over rotsen naar de bovenste watervallen. Hier is het rustiger, omdat de meeste bezoekers alleen de gemakkelijk toegankelijke watervallen bekijken en dan terug gaan. Het toegangsbewijs tot de watervallen kost €6.


Hat Yai

Een groot winkelcentrum in de stad


Vervoer in Hat Yai

Er zijn veel songthaews te vinden in deze stad. Deze gedeelde pick-up auto’s rijden vaak vaste lijnen en zijn een goedkope manier om je te verplaatsen. Houd er langs de kant van de weg eentje aan om mee te rijden. Ook zijn er genoeg tuktuks en taxi’s te vinden in de stad. Hier betaal je wat extra voor, maar echt duur zijn de prijzen hier ook zeker niet te noemen. Goed onderhandelen over de prijs is echter wel aan te raden, aangezien veel chauffeurs hier beginnen met hele hoge prijzen. Je kunt ook gebruik maken van de app Grab om gemakkelijk en goedkoop een ritje te regelen.

Overnachten in Hat Yai

Aan hostels geen gebrek in Hat Yai. Er zijn zeker tien hele leuke hostels gevestigd in de stad. Ook qua andere types accommodaties is er voldoende aanbod.

Hoe kom ik er?

Dagelijks gaan meerdere vluchten vanuit de hoofdstad Bangkok rechtstreeks naar de luchthaven van Hat Yai. Bekijk ook onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets binnen Thailand.

Via een handige treinverbinding bereik je Hat Yai vanuit Penang en Kuala Lumpur in Maleisië.

De Zuid-Thaise stad is eenvoudig bereikbaar per bus uit Singapore, Kuala Lumpur en Johor Bahru in Maleisië. In Thailand zelf zijn er goede verbindingen met Surat Thani en Phuket.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.