Koh Mak

Koh Mak

Koh Mak is een klein eiland in het oosten van Thailand. Het ligt tussen het grote eiland Koh Chang en het mooie Koh Kood in. Koh Mak is een rustig eiland, met een fijne sfeer en weinig toeristen. Het huidige aanbod van accommodaties mag de komende tijd niet worden uitgebreid. Hierdoor zal het aantal toeristen dat het eiland bezoekt altijd meevallen, een verademing ten opzichte van een aantal andere Thaise eilanden. Veel is er op Koh Mak niet te doen. Dit is echter juist de charme van het eiland; je komt hier voor de relaxte sfeer, de stranden en de rust.

Over Koh Mak

Pinnen is nog niet mogelijk op Koh Mak. Neem dus genoeg contant geld mee. Houd er ook rekening mee dat in het laagseizoen – van mei tot en met oktober – het heel rustig is op het eiland. Er zijn ook een aantal accommodaties en restaurants dicht tijdens (een aantal van) deze maanden. Dit betekent wel dat je de stranden nog meer voor jezelf hebt. We raden aan om een scooter te huren en zelf het eiland te verkennen. Het is heerlijk rustig, er rijden nog nauwelijks auto’s. Zeker in vergelijking met het drukke verkeer op het grotere Koh Chang is dit bijzonder prettig.


Koh Mak

Suppen rondom het eiland


Koh Mak

Het eiland gezien vanaf bovenaf


Stranden op Koh Mak

De stranden op Koh Mak zijn mooier dan op het nabijgelegen Koh Chang, maar niet zo mooi als de prachtige stranden van Koh Kood. Ao Kao is het bekendste en grootste strand van het eiland. Aan de weg naast dit strand vind je ook de meeste restaurants en accommodaties. Het is een mooi en relatief strand, waar je zeker een dagje kunt doorbrengen.

Een ander fijn strand ligt in het noordwesten van het eiland; Ao Suan Yai. Dit strand ligt in een mooie baai, waardoor het water rustig is en je er goed kunt zwemmen. Hier zijn tevens een paar leuke bars gevestigd.

Andere leuke stranden zijn Ao Phra – wat helaas grotendeels bezet is door een luxe resort – en het afgelegen Laem Son. Er kunnen wat zandvliegen aanwezig zijn op de stranden, maar deze zijn er zeker niet altijd. Smeer je in met het lokaal verkrijgbare kokosnootolie en je zult er weinig last van hebben.

Kajakken naar Koh Kham

Een ontzettend gave activiteit is een kajak huren om naar Koh Kham te peddelen. Dit kun je het beste doen vanaf Ao Suan Yai, waar je voor 100 baht per uur een kajak huurt. Na ongeveer een half uur peddelen kom je aan op Koh Kham. Dit eilandje kent een bijzonder verhaal. Jaren geleden is hier begonnen aan de bouw van een schitterend resort. Dit resort is grotendeels afgebouwd, tot er – om voor ons onbekende redenen – gestopt werd met de bouw. Dit geeft het eiland een unieke sfeer. Je komt hier echter voor het prachtige witte strand. Dit strand is verrassend breed en absoluut mooier dan de stranden op Koh Mak. Je betaalt 200 baht om het eiland te betreden, daar krijg je wel een drankje bij de bar voor terug. Als je niet wilt kajakken kun je ook een boot pakken naar het eiland, maar het kajakken zelf is ook een leuke ervaring.


Koh Kham

Kajakken naar het prachtige Koh Kham


Koh Mak

Het mooie landschap van Koh Mak


Duiken en snorkelen

Het zou geen Thais eiland zijn als je hier niet kunt duiken en snorkelen. Het heldere water en veelzijdige onderwaterwereld maken dit een leuke activiteit. Aan het strand Ao Suan Yai zit een goede duikschool waar je deze trips kunt regelen.

Koh Mak in de avond

Er zijn een aantal bars gelegen aan de kust die inspelen op de schitterende zonsondergangen die je vanaf Koh Mak kunt zien. Dit valt vaak samen met happy hour, waardoor je goedkoop een drankje kunt doen terwijl je de zon onder ziet gaan. Een van de leukste bars is de Blue Pearl Bar, gelegen op Ao Soun Yai Beach. Later op de avond valt er niet veel te beleven. Er zijn een paar bars waar je nog een drankje kunt doen. Echte toppers zijn dit niet. Clubs hoef je al helemaal niet te verwachten op het eiland.


Koh Mak

De gezellige Blue Pearl Bar


Vervoer op Koh Mak

Koh Mak is een klein eiland, met weinig verkeer en redelijk goede wegen. Huur een scooter om zelf naar de verschillende gedeeltes van het eiland te rijden. Met een aantal stops heb je het eiland binnen enkele uren grotendeels verkend. Je kunt uiteraard stops maken bij de verschillende stranden, maar je kunt ook een kijkje nemen bij ananasplantages en rubberbomen. Ook is er een redelijk mooie tempel te vinden in het zuidoosten van het eiland. Als je liever niet met de scooter rondrijdt kun je ook een fiets huren. Het eiland is daar klein genoeg voor. Openbaar vervoer is niet aanwezig op Koh Mak, wel kun je gebruik maken van een lokale taxi.

Overnachten op Koh Mak

Hostels zijn niet te vinden op Koh Mak. Gelukkig zijn er wel een aantal leuke en goed betaalbare accommodaties waar je terechtkunt. Voor een goede prijs heb je een bungalow aan het strand. Nabij Ao Kao zijn ook een aantal guest houses te vinden. Vanwege het beperkte aanbod raden we aan om op tijd te boeken. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Koh Mak heeft geen vliegveld. Het dichtstbijzijnde vliegveld is gelegen in de stad Trat, wat directe verbindingen heeft met Bangkok. Vanuit het vliegveld reis je gemakkelijk door naar Koh Mak. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Thailand.

In het het hoogseizoen kun je gemakkelijk van zowel Koh Chang als Koh Kood naar Koh Mak reizen. Je boot doet er ongeveer een halfuur over. In het laagseizoen zijn er veel minder opties. Als je van het vaste land van Thailand komt pak je in Laem Ngop of Laem Sok nabij Trat de boot. Je kunt vanuit Bangkok in ongeveer vijf uur naar Trat reizen, of rechtstreeks doorrijden naar een van de pieren waar de boten naar Koh Mak vertrekken. In het laagseizoen varen er ook vanaf het vaste land minder boten naar Koh Mak. Op 12Go.Asia kun je de vertrektijden zien en je bus- en bootkaartjes kopen.

Ons oordeel
8/10

Als je veel wilt ondernemen en wilt uitgaan is Koh Mak niet het eiland voor jou. De relaxte sfeer op het authentieke Koh Mak maken dit wel een hele leuke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een rustig en mooi eiland.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.