Koh Yao Yai

Koh Yao Yai

Ondanks dat Koh Yao Yai makkelijk bereikbaar is vanaf Phuket en Krabi is het nog niet overspoeld door toeristen, maar is het nog heerlijk onaangetast door het massatoerisme. Het is deze rust, de vriendelijke bevolking, de mooie stranden en de prachtige uitzichten over haar omgeving die Koh Yao Yai een hele leuke bestemming maken.

Over Koh Yao Yai

Koh Yao Yai is het grootste eiland gelegen in de mooie Phang Nga baai. Net ten noorden van het eiland ligt het tevens leuke Koh Yao Noi. Zoals de meeste eilanden in de Andaman zee is Koh Yao Yai Islamitisch. Enkele restaurants en winkels bieden daarom geen alcohol aan, maar in de meeste restaurants en de 7-elevens kun je dit gewoon krijgen. De 7-elevens op Koh Yao Yai zijn relatief nieuw. Voorheen waren deze nog niet gelegen op het eiland, maar mede dankzij het toegenomen toerisme zijn er nu twee vestigingen te vinden op het eiland. Ook zijn er minstens zes pinautomaten verspreid over het eiland. Een onontdekt paradijs kunnen we Koh Yao Yai dan ook niet echt meer noemen. Toch kun je met de scooter naar hele fraaie stranden rijden waar je nog niet of nauwelijks andere toeristen ziet.


Koh Yao Yai


Scooteren

Voor 200 tot 250 baht per dag kun je op Koh Yao Yai een scooter huren. Dit kun je onder meer regelen via je accommodatie of rondom de pier waar je aankomt. Om je rijbewijs wordt waarschijnlijk niet gevraagd en politiecontroles zul je niet snel meemaken. De wegen op het eiland zijn matig, maar de vriendelijke locals, de kleurrijke huizen en de fraaie natuur maken dit meer dan goed. Van het noorden naar het zuiden van het eiland ben je wel ruim een halfuur onderweg. Aangezien de mooiste stranden verspreid liggen over het eiland kun je wel een dag inplannen om met de scooter Koh Yao Yai te verkennen.

Laem Had Beach

Op het noordoostelijke punt van Koh Yao Yai ligt het mooiste strand van het eiland; Laem Had Beach. Het bijzondere aan dit strand is dat bij eb grote zandstroken droog komen te staan. Hierdoor loopt het strand als het ware door de zand heen. Het is een fijn strand om te liggen, maar met name om de perfecte Instagram foto te maken.


Koh Yao Yai


Koh Yao Yai


Overige stranden

Laem Had Beach is zeker niet het enige mooie strand op het eiland. Op alle hoeken van het eiland is wel een mooi strand te vinden. Son Bay Beach is een andere favoriet van ons. Je moet een behoorlijk stuk scooteren om het strand te bereiken, wat als voordeel brengt dat het heerlijk rustig is. Het strand is bovendien erg mooi en je kunt er goed zwemmen. Andere leuke stranden zijn Loh Pared Bay Beach en Loh Jak Beach, beide te vinden in het zuidwesten van Koh Yao Yai. Je verkent de verschillende stranden van het eiland het beste per scooter. Een andere optie is een lokale kapitein met longtailboot aanspreken om je naar de verschillende stranden te brengen, ook een leuke ervaring.

Viewpoint

Ga op zoek naar een hoger gelegen plekje voor een prachtig uitzicht over het eiland en haar omgeving. 500 meter uit de kust doemen uit de helder blauwe zee hoge limestones op, wat het een ongelofelijk bijzonder panorama maakt.


Koh Yao Yai


Tours

Het eiland ligt in een prachtige, bekende omgeving.  Je kunt verschillende tours maken naar andere fraaie bestemmingen in de omgeving. Zo kun je tours boeken naar onder meer James Bond Island, Koh Hong, Koh Phi Phi en de Koh Khai eilanden. Bij veel van deze tours is er volop ruimte om te snorkelen. Als dit soort tours niet helemaal je ding zijn kun je ook proberen zelf wat te regelen via een lokale booteigenaar.

Dagtrip Koh Yao Noi

Op enkele minuten varen ten noorden van Koh Yao Yai ligt Koh Yao Noi. Dit eiland is wat kleiner en is tevens gespaard gebleven van het massatoerisme. Je kunt er voor kiezen om een of meerdere dagen door te brengen op dit eiland, of je kunt vanuit Koh Yao Yai een dagtrip maken. Vanaf de Chong Lard Pier vertrekt om de zoveel minuten een boot naar Koh Yao Noi. Je betaalt honderd baht voor deze korte tocht. Je kunt je scooter meenemen op de boot of je kunt bij aankomst een scooter huren. In een volle dag scooteren heb je een goed beeld van het eiland en kun je de leukste stranden verkennen.


Koh Hong


Vervoer op Koh Yao Yai

Zoals eerder beschreven is het met name leuk om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Als je dit liever niet doet kun je gebruik maken van een soort open pickup, die hier functioneert als taxi. Deze staan je op te wachten als je aankomt op de pier en brengen je voor een vaste prijs naar je accommodatie.

Eten en drinken

Met het toenemende toerisme is ook het aantal restaurants op Koh Yao Yai gestegen. Over het eiland verspreid zijn nu meerdere leuke restaurants te vinden. Je betaalt iets meer dan elders in Thailand, maar schokkend zijn de verschillen niet. Wat uitgaan betreft zijn de opties veel beperkter. Op enkele bars aan het strand na valt er niet veel te beleven in de avond.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Koh Yao Yai:

Naam Eten Aanbod Prijs
Ban Rim Nam Heerlijk seafood, mooi gelegen aan het water
Chada Cafe Lekkere (ijs)koffie en Thais eten met een mooi uitzicht
Chill Chill at Pai Goedkoop en lekker eten met een fijne sfeer
Odys Cafe Erg lekker eten, vriendelijke mensen maar wel wat prijzig €€

Koh Yao Yai


Overnachten op Koh Yao Yai

Er zijn een aantal prachtige resorts gelegen op het eiland. Als je een keer wat meer geld uit wilt geven kun je genieten van onvergetelijke infinity pools. Ook voor de backpacker op beperkter budget zijn er steeds meer keuzes. Zo is er inmiddels een heel leuk hostel met mooie dorms gevestigd op het eiland.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Vanuit de Tha Bang Rong pier op Phuket is het slechts twintig minuten varen naar Koh Yao Yai. De snelste boot uit Krabi doet er drie kwartier over. Vanuit Koh Lanta is het anderhalf tot twee uur varen.

Ons oordeel:
8/10

Koh Yao Yai kent geen specifieke bezienswaardigheden of activiteiten. De ontzettend fijne sfeer, de authenticiteit en de rust maken het wel een hele leuke bestemming. Met name als je het leuk vindt om zelf met de scooter op pad te gaan is Koh Yao Yai een absolute aanrader.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.