Mae Sot

Mae Sot

Mae Sot is een grensplaats, gelegen aan de populairste grensovergang tussen Thailand en Myanmar. De belangrijkste reden om deze kleine stad te bezoeken is ook om de grens over te gaan naar Myanmar. Mae Sot zelf is verrassend genoeg een leuke bestemming. Je hoeft hier niet lang door te brengen, er is niet veel te doen, maar de culturele diversiteit en leuke sfeer maken het toch een prima tussenstop voor een dag of twee.

Over Mae Sot

Het leukste aan Mae Sot vinden wij de culturele diversiteit. De stad wordt ook wel ‘klein Myanmar’ genoemd. Als je aankomt zie je direct waarom. Overal zie je mannen lopen in een ‘longyi’, de traditionele rokken die Birmese mannen dragen, ook wel bekend als sarongs. De Birmese vrouwen hebben bijna allemaal lichtgele strepen onder hun ogen. Dit smeren ze op om hun huid te besmeren, maar ook voor cosmetische redenen. Naast de Birmezen – die door de Thai worden ingehuurd als goedkope arbeidskrachten en waarvan er veel illegaal in Thailand zijn – is ook de Hmong minoriteit goed vertegenwoordigd in Mae Sot. Daarnaast is er ook een grote groep buitenlandse vrijwilligers aanwezig in de grensstad. Deze culturele mix zorgt voor een bijzonder sfeer en een goed aanbod in restaurants en bars.


Mae Sot

De Wat Chumphon Khiri


Mae Sot

Een van de gezellige winkelstraten in de stad


Zien en doen

In en rondom de stad zijn een aantal tempels te vinden. Deze zijn op zich mooi, maar niet bijzonder genoeg om te bezoeken als je langere tijd reist – en die kans is groot als je in Mae Sot komt. Leuker is het om een kijkje te nemen op de plaatselijke markt. Op deze markt worden verschillende Birmese spullen verkocht.

Grensovergang met Myanmar

De grensovergang tussen Mae Sot in Thailand en Myawaddy in Myanmar is de meest gebruikte en makkelijkste manier om over land tussen deze twee landen te reizen. Als je op deze manier Myanmar binnenkomt ben je redelijk dichtbij (ongeveer zes uur rijden) de leuke bestemming Hpa-An. Een lange brug markeert de grens tussen de twee landen. Aan de Thaise kant van de brug loop je door het Thais emigratiebureau het land uit en loop je over de brug naar Myanmar toe. Zorg wel dat je van te voren je visum voor Myanmar hebt geregeld.


Mae Sot

De grensovergang tussen Myanmar en Thailand


Vervoer in Mae Sot

De stad is niet zo groot en is daardoor prima lopend te verkennen. Tenzij je ver buiten de stad overnacht kun je alles te voet prima bereiken. Bij sommige accommodaties kun je ook een fiets huren. Voor grotere afstanden is de scooter ook een optie. Reken op 150 tot 200 baht per dag om een scooter te huren. Tevens kun je gebruik maken van de aanwezige tuktuks en (motor)taxi’s om je te verplaatsen. De prijzen voor deze vorm van vervoer liggen laag.

Overnachten in Mae Sot

Er zijn veel accommodaties die zich richten op de buitenlanders die voor hun (vrijwilligers)werk langere tijd in Mae Sot blijven. Voor de backpackers die niet zo lang blijven hangen is er ook voldoende keuze. Er zijn een paar leuke, nieuwe hostels gevestigd in de stad en er zijn meerdere goede guest houses gerund door vriendelijke eigenaren. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Mae Sot vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Mae Sot heeft een klein vliegveld, met de lowcost airline Nok Air als enige maatschappij die hierop vliegt. Ze bieden dagelijkse vluchten aan vanaf onder andere Bangkok en Yangon in Myanmar. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar Thailand.

Over land reis je het beste met de bus naar Mae Sot. Vanuit Sukhothai vertrekken meerdere busjes per dag, die er ongeveer drie uur over doen. De bus/minibus uit Phitsanulok doet er vier uur over, de bus vanuit Chiang Mai een kleine zes uur en vanuit Bangkok ben je ruim zeven uur onderweg.

Ons oordeel
7/10

Er is niet gek veel te beleven in Mae Sot, maar het is – zeker voor een grensstad – toch een leuke bestemming om een dag of twee in te verblijven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.