Hpa-An

Hpa-An

In het zuiden van Myanmar ligt het rustige Hpa-An. Het is een van de weinige bestemmingen in Myanmar met een typische backpack sfeer. Er komen weinig toeristen op de stad af. De toeristen die er wel komen zijn voornamelijk backpackers en geen middenklasse toeristen, die je wel in de populaire bestemmingen in Myanmar tegenkomt. Hpa-An zelf is weinig bijzonder, de relaxte sfeer is eigenlijk het leukst aan de hele stad. De omgeving van Hpa-An is echter de reden om de stad te bezoeken. Er zijn verschillende bergen en grotten in de regio die je kunt verkennen, wat bijzonder leuk is om te doen.

Over Hpa-An

In de stad is dus niet heel veel te doen. Veel backpackers gebruiken Hpa-An als tussenstop tussen Mawlamyine en Yangon. Breng wel een bezoek aan de ontzettend leuke ochtend markt. Hier kun je wat kleding kopen en vooral veel lekker eten. Voor een mooie zonsondergang, loop je naar de Shweyinhmyaw pagode, in het noorden van de stad. Verder kun je in Hpa-An vooral goed relaxen en genieten van de sfeer. De lokale bevolking is in heel Myanmar vriendelijk, maar in Hpa-An misschien wel het vriendelijkst.


Hpa-An

De prachtige omgeving van Hpa-An


Hpa-An

Een Boeddhabeeld in de Kaw Goon grot


Bezienswaardigheden

We raden bijna altijd aan om de hoogtepunten op eigen houtje te verkennen, maar hier maken we een uitzondering. Het Soe Brothers Guesthouse – tevens de beste keuze om te overnachten – organiseert verschillende tours naar de omgeving. Deze zijn goed betaalbaar en goed georganiseerd. Zelf een tuktuk of scooter huren voor een dag is ook een optie. Het hoogtepunt is Mt Zwegabin. Op de top van deze berg is een klooster gevestigd. Na een lange klim word je vanaf daar beloond met een schitterend uitzicht over het karstgebergte. Onderweg word je lastig gevallen door apen, maar dit voegt eigenlijk ook wel wat toe aan de beleving. Een bijzondere grot in de omgeving is de Sadan Cave. Hier is namelijk een tempel ingebouwd, die toegankelijk is voor publiek. Het is ontzettend groot en mooi, ook al leiden de kerstlichtjes je soms wel een beetje af. Een andere mooie tempel in de natuur is de Kawgun Cave. Hier vind je duizenden klei decoraties in goede staat. Daarnaast is de Bat Cave ook zeker een bezoekje waard. Wanneer de zon ondergaat, vliegen er duizenden – zo niet miljoenen – vleermuizen de grot uit. Een prachtig gezicht, en tevens indrukwekkend. Kom voor zonsondergang naar de cave, zoek een plekje op de trap uit en geniet van het spektakel. Je hoeft de cave in, dus entreegeld betalen is niet nodig.

Boottocht

De boottocht tussen Mawlamyine en Hpa-An is ook populair en leuk om te doen. Vanuit het lieflijke vissersplaatsje Mawlamyine vertrekt enkele keren per week (afhankelijk van het seizoen) een boot richting Hpa-An. De tocht duurt zo’n vijf tot zes uur en tegen zonsondergang bereik je Hpa-An.


Hpa-An

De vallei gevuld met duizend Boeddhabeelden


Thailand

Als je vanuit Thailand over land de grens oversteekt bij Mae Sot/ Myawaddy ligt Hpa-An op een logische route richting Yangon. Steeds meer backpackers leggen deze route af, waardoor het aantal toeristen dat in Hpa-An komt stijgt. Toch is dit een leuke route om af te leggen en een goede optie om het zuiden van Myanmar mee te pakken tijdens je reis.

Ook wanneer je vanaf Hpa-An komt en naar Thailand reist, is dit heel eenvoudig. Je pakt hiervoor een taxi of bus tot de grens en hier wissel je nog even je kyats voor Thaise baht om. Eenmaal door de immigratie, loop je de Friendship Bridge over en dan sta je al in Thailand.

Vervoer in Hpa-An

Binnen het stadje kun je de meeste afstanden lopend afleggen, zeker omdat de meeste accommodatie accommodaties in het centrum gevestigd zijn. De hoogtepunten liggen echter buiten Hpa-An. Deze zijn het beste per scooter te ontdekken. Deze kun je bij de betere accommodaties huren. Reken op ongeveer 8.000 kyat per dag voor een scooter. Een fiets huren is ook mogelijk, maar de afstanden zijn hier eigenlijk net te groot voor. Als je niet zelf wilt rijden kun je ook meerijden met pick-up auto’s die hier rondrijden.


Hpa-An

Het mooie, bergachtige landschap van deze regio


Eten en drinken

De laatste jaren zijn er enkele nieuwe restaurants bijgekomen in Hpa-An. Het aanbod is echter nog steeds niet geweldig. Er zijn slechts enkele leuke opties. Een groot deel van de aanwezige restaurants heeft een Thaise keuken, wat zeker geen straf is. Een spectaculair uitgaansleven is hier zeker niet, maar er zijn wel enkele bars waar je een biertje kunt doen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Hpa-An:

Naam Eten Aanbod Prijs
Veranda Youth Community Cafe Een sfeervol restaurant met lokale en westerse gerechten
Wadee Restaurant Lekkere Thaise gerechten en vriendelijke bediening
Mya Kan Thar Food Centre Goed lokaal eten voor een prima prijs

Overnachten in Hpa-An

Dankzij een aantal nieuwe, leuke hostels zijn er nu ook voor backpackers meer mogelijkheden in Hpa-An. Daarnaast zijn er nog een aantal hotels, maar deze zijn redelijk prijzig. In onze Reisgids Myanmar staan de leukste hostels van Hpa-An vermeld.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Als je uit Mawlamyine komt is het een leuke optie om een longtail boten te nemen naar Hpa-An. Deze doet er twee uur over. Deze tocht kost 60.000 kyat. Er passen tien mensen in de boot, dus met hoe meer dit je boot deelt hoe goedkoper het is.

De bus vanuit Mawlamyine duurt twee uur, vanuit Kyaikto is een rit van vier uur, de bus vanuit Bago doet er zes uur over en rechtstreeks vanuit Yangon is het een kleine acht uur.

Als je gelijk naar Hpa-An wilt vanuit de grensplaats Myawaddy kun je het beste een minibus pakken. Deze doet er ongeveer vijf uur over.

Ons oordeel
7/10

Hpa-An is een bijzonder leuk stadje. De prachtige omgeving, de hele leuke sfeer en de bijzonder vriendelijke inwoners maken dit een hele relaxte stop voor een paar dagen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.