Vervoer Myanmar

Vervoer Myanmar

Vervoer in Myanmar is niet bepaald comfortabel te noemen, maar buiten dat is het verder prima geregeld. Met het toenemende toerisme komen er steeds meer voorzieningen voor reizigers, met name de bussen worden steeds beter. Het grootste probleem in Myanmar blijf echter de kwaliteit van de wegen, hier lijkt de komende jaren ook geen verandering in te komen. Op het gebied rondom Yangon na, hier zijn de wegen wel prima.

Bus

De bus is de meest gebruikte en makkelijkste manier van vervoer in Myanmar. Tussen alle steden is er wel een bus optie, vaak is het ook de enige optie. Voorheen waren er alleen lokale bussen. Hartstikke leuk, behalve als je wilt slapen en er keiharde slechte actiefilms aanstaan. Als je een goede slaper bent, of overdag een bus neemt, is dit nog steeds de leukste optie. De vriendelijke bevolking is juist wat Myanmar zo leuk maakt en dit is een kans om met de locals om te gaan. Voor een paar euro meer zit je in de toeristenbus. Veel betere stoelen en aanzienlijk minder lawaai maken dit ook een goede optie. Welke keus je ook maakt, de busreizen zijn goedkoop. Je betaalt wel meer dan de meeste andere landen in Zuidoost-Azië, maar €10-€15 voor een busrit van acht tot vijftien uur is zo slecht nog niet.

Kaartjes kopen: Op 12Go.Asia kun je voor de meeste trajecten online alvast terecht voor de buskaartjes. Gemakkelijk geregeld en ook nog eens goedkoop!

Koop een kaartje

Vervoer Myanmar


Trein

Tussen een aantal steden kun je ook de trein nemen. In veel landen is de trein comfortabeler dan de bus, maar in Myanmar zeker niet. Je neemt de trein vooral voor de ervaring en voor de mooie rit. Vooral de treinrit tussen Mandalay en Hsipaw is mooi. Duurt uren langer dan de bus, maar je krijgt er wel een schitterend uitzicht voor terug. Met name het uitzicht over de Goteik viaduct is onvergetelijk.

Kaartjes kopen: Op 12Go.Asia kun je gemakkelijk de kaartjes voor de trein kopen.

Koop een kaartje

Vervoer Myanmar


Boot

Voor de boot geldt min of meer hetzelfde als voor de trein. Ook dit doe je vooral voor de ervaring. Het is met name vanaf Mandalay naar Bagan een goede optie. Als je niet al te gehecht bent aan comfort is het veel leuker om de lokale boot te pakken, in plaats van de duurdere boot voor toeristen.

Binnen de steden

Eenmaal op je bestemming aangekomen kun je van de gebruikelijke vervoersmiddelen gebruik maken. Taxi’s zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. Ook fietsen en scooters zijn bijzonder goedkoop en een goede optie in de steden. Er zijn reguliere taxi’s beschikbaar, maar je kunt ook gebruik maken van de app Grab. Dit is de lokale variant van Uber en werkt nagenoeg hetzelfde. Je kunt hiermee voor een goede prijs een taxi regelen en je hoeft niet te onderhandelen voor een prijs.


Vervoer Myanmar


Binnenlandse vluchten

De grote toeristische bestemmingen hebben allemaal een klein vliegveld. Er zijn een aantal lokale airlines op deze vliegvelden actief. Online boeken is wat lastig en ook niet echt aan te raden. Het komt namelijk vaak voor dat vluchten worden geannuleerd of gewijzigd, dus kan je schema in de war raken. Als je wel een binnenlandse vlucht wilt boeken kun je dit het beste ter plaatste doen.

Populaire afstanden in Myanmar

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Myanmar. Wij beschrijven hoe je het beste van A naar B reist. Bekijk ook ons overzicht van de tientallen andere afstanden in Myanmar die we toelichten.


Reisgids Myanmar