Geld Myanmar

Geld Myanmar

De situatie met betrekking tot de geldzaken in Myanmar is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Voorheen was pinnen geen optie en moest je – splinternieuwe – dollars meenemen. Met deze dollars kon je overal betalen of je kon ze omwisselen voor de lokale valuta. Tegenwoordig is het allemaal veel gebruiksvriendelijker voor toeristen. Je kunt nu alles betalen met de kyat – spreek uit als tsjat – , de nationale munteenheid van Myanmar. Er zijn ook steeds meer pinautomaten te vinden, wel zo makkelijk dus.

Pinnen in Myanmar

Zoals gezegd wordt dit steeds makkelijker. Op alle vliegvelden en in alle grote steden zijn inmiddels pinautomaten te vinden. Zelfs met je Nederlandse betaalpassen kun je hier terecht. Begin 2016 werkte alleen de ING pinpas nog niet, maar ook dit is inmiddels opgelost. Pinnen in Myanmar zal geen probleem meer moeten zijn. Toch raden we zeker in Myanmar aan om wat voorzichtiger te zijn. Het komt wel eens voor dat pinautomaten op zijn of andere mankementen hebben. Neem dus wat extra cash mee. Een creditcard achter de hand is ook zeker aan te raden, hiermee heb je nog meer kans dat je geld kunt opnemen. Hieronder vind je een overzicht van de populairste banken in Myanmar, hoeveel je daar kunt opnemen (*dit kan per pinautomaat verschillen) en wat je aan transactiekosten betaalt.

Bank Opnamelimiet Transactiekosten
KBZ K 300,000 K 5,000
CB Bank K 300,000 K 6,500
AGD Bank K 300,000 K 5,000

Geld Myanmar


Dollars

Voorheen moest je dus alles met Amerikaanse dollars doen, tegenwoordig steeds minder. De regering heeft een aantal jaren geleden – om politieke redenen – besloten om bepaalde oneffenheden in dollar biljetten zo hard te bestraffen dat deze biljetten opeens zo goed als waardeloos waren. Daar zijn ze inmiddels een beetje vanaf gestapt, maar alsnog is de lokale bevolking hier begrijpelijk heel huiverig voor. Zorg dus dat als je dollars meeneemt deze in perfecte conditie zijn. Verfrommel ze vervolgens ook niet in je broekzak, maar wees hier erg zuinig op. Geef bij je wisselkantoor aan dat je naar Myanmar gaat en ze snappen dat alleen perfecte dollars goed genoeg zijn. Je ‘niet perfecte’ dollars zijn wel bruikbaar, maar ze zijn minder waard. Over een paar jaar is dit beleid hopelijk helemaal verdwenen.

Budget backpacken in Myanmar

Accommodaties in Myanmar zijn prijziger dan in andere landen in Zuidoost-Azië. Wellicht dat door het toenemende toerisme er meer aanbod komt en de prijs daalt, maar hier is voorlopig nog niet of nauwelijks sprake van. Eten en drinken is wel bijzonder goedkoop, net zoals het vervoer tussen de verschillende steden. Je budget ligt daardoor wat hoger dan elders in Zuidoost-Azië, maar duur is het zeker ook niet.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Myanmar. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 12 € 22 € 30
Vervoer € 5 € 8 € 11
Eten en drinken € 6 € 10 € 14
Activiteiten € 9 € 13 € 20
Totaal € 32 € 53 € 75

Creditcard Myanmar aanvragen

Een creditcard kan dus bijzonder handig zijn in Myanmar, sowieso raden wij altijd aan een creditcard mee te nemen als je gaat backpacken. Via Creditcard.nl kun je gemakkelijk alle creditcards vergelijken. Hierdoor kun je een creditcard kiezen die bij jou past en aan jouw wensen voldoet!

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Lees verder over Myanmar