Naypyidaw

Naypyidaw

Myanmar komt meer en meer in trek bij de backpacker. Veel plekken in het land beginnen uit te groeien tot toeristische trekpleisters. Alleen wordt de hoofdstad niet bezocht. Dat is toch Yangon? Nee, het is Naypyidaw. Sinds 2002. De geschiedenis van Naypyidaw begint recent. In de laatste jaren van het militaire regime had de leider een visioen gekregen dat Myanmar door een buitenlandse mogendheid werd binnengevallen. De laatste keer dat dat gebeurde was door de Japanners in 1942. Yangon (destijds: Rangoon) viel toen snel. Daarom was de militaire chef ervan overtuigd dat de hoofdstad op een strategische plek moest komen. Wat doe je dan? Precies, je bouwt een nieuwe hoofdstad. En zo begonnen in 2002 zeker 25 bouwbedrijven met het bouwen van een nieuwe stad. In 2005 werden alle ministeries en de werknemers gedwongen om te verhuizen naar de nieuwe metropool.

Bezienswaardigheden in Naypyidaw

Het parlementsgebouw is een groot en indrukwekkend gebouw waar de huidige regering van Myanmar gezeteld is. Bezichtig de Uppatasanti Pagoda wat een exacte kopie is van de Shwedagon Pagoda in Yangon. Daarnaast zijn er nog de nodige tuinen en musea te bezichtigen.


naypyidaw


De leegte

Wat Naypyidaw zo interessant maakt is dat de stad vrijwel leeg is. De stad is gebouwd voor miljoenen, maar er wonen lang niet zoveel mensen. Nadat de militaire Junta zijn macht opgaf, verdween de druk om mensen te verhuizen naar de hoofdstad. Toeristen vind je er nauwelijks; mensen vind je er nauwelijks. Dit resulteert in eindeloze lege straten en wegen. Altijd al eens languit op een tienbaans snelweg willen liggen zonder gevaar te lopen? Dit is je kans! Het gevoel in een dergelijke spookstad te zijn is fascinerend en een beetje eng tegelijk. Wie op zoek is naar een unieke ervaring moet hier zeker een dagje doorbrengen.

Waterfontein

Aan het einde van de dag is het leuk om een kijkje te nemen bij het Naypyitaw Water Fountain Park. In dit park zie je verschillende waterfonteinen, die geprogrammeerd op de muziek een mooie show geven. De kleuren en lichten die worden gebruikt maken het spektakel nog mooier. De rest van het park is een fraai aangelegde tuin, waar je nog een korte wandeling kunt maken.


Naypyidaw


Vervoer in Naypyidaw

Om je binnen de stad te verplaatsen kun je gebruik maken van motortaxi’s en tuktuks. Met name de motortaxi’s zijn hier populair. Goed onderhandelen is een must, want de oorspronkelijk gevraagde prijzen liggen over het algemeen veel te hoog. De tuktuks zijn prettiger, maar ook wat lastiger te vinden. Bij enkele accommodaties kun je tevens een scooter huren.

Eten en drinken

Er zijn enkele restaurants gelegen in Naypyidaw, maar de gemiddelde kwaliteit valt tegen. Je betaalt behoorlijk wat, maar het eten is niet altijd even lekker. Van een nachtleven is hier geen sprake.

Overnachten in Naypyidaw

Er zijn geen hostels in deze stad te vinden. Wel hotels die zich voor het gemak allemaal in dezelfde zone bevinden: de hotelzone. Voordelig is als je met een reisgenoot op pad bent. Dan betaal je $15 tot $20 voor een luxe kamer in een hotel met zwembad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit Yangon, Mandalay en Bagan dagelijks de trein pakken naar de hoofdstad.

Het mooie van een geplande stad is dat deze centraal geplaatst is. Vanuit Yangon, Inle Lake, Mandalay en Bagan kun je per bus naar de hoofdstad afreizen.

Ons oordeel:
6/10

Naypyidaw is geen stad met bijzondere bezienswaardigheden en voelt door zijn kunstmatige karakter zielloos aan. Maar de ervaring van een verlaten metropool is erg fascinerend en daarmee een fijne afwisseling op de overvloed aan tempels die het land te bieden heeft. Een bijzondere ervaring voor 1 dag, daarna kan je weer verder reizen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.