Hsipaw

Hsipaw

Hsipaw is een van de meest noordelijke bestemmingen van Myanmar die interessant is voor toeristen. Het dorp zelf is niet echt bijzonder, maar het is de ideale uitvalsbasis voor het maken van een trekking door de mooie omgeving. Kalaw wordt vaker door toeristen bezocht om een trekking te maken. De tochten die je daar maakt zijn daardoor niet altijd even authentiek meer. In Hsipaw is dit zeker niet het geval. Hier komen veel minder toeristen. Zeker als je een trekking van meerdere dagen maakt kom je in dorpjes waar – nog – weinig toeristen komen.

Over Hsipaw

In Hsipaw is niet gek veel te doen. Er heerst echter wel een relaxte sfeer, waardoor je de neiging hebt hier wat langer te blijven hangen. Er zijn een aantal stoepa’s en tempels te bekijken, maar in de rest van Myanmar zal je veel mooiere zien. Toch is het leuk om een rondje te lopen, een shake te halen en wat te relaxen bij de rivier.


Hsipaw


Hsipaw


Trekking

Je komt naar Hsipaw om een trekking te maken. Je hebt hierin veel verschillende keuzes. Zo zijn er een aantal eendaagse opties. Bij een dergelijke trekking begin je in de ochtend, loop je een aantal uur, ga je ergens lunchen en loop je vervolgens weer terug. Onze voorkeur gaat echter uit naar een trekking inclusief een overnachting. Je kunt kiezen voor zowel een of twee overnachtingen. Met deze trekkings loop je een stuk verder weg van Hsipaw, waardoor je minder andere toeristen tegenkomt. Je slaapt in huisjes in de bergen bij mensen thuis. De ontzettend vriendelijke mensen die je onderweg tegenkomt en de kinderen die je overal tegemoet komen rennen maken dit een geweldige ervaring. De locals koken bovendien ook ontzettend lekker – vegetarisch – eten voor je. De trekkings kun je bij de verschillende guest houses boeken. De meeste opties heb je mij Mr Charles, wat ook het leukste hostel van Hsipaw is. Lees ook ons artikel over het maken van een trekking in Myanmar.

Vervoer in Hsipaw

Binnen Hsipaw zul je geen openbaar vervoer nodig hebben. Je kunt alle afstanden lopend afleggen in het dorp. Als je buiten de lange trekking nog wat wilt lopen kun je rondom het dorp op eigen houtje nog een wandeling maken.


Hsipaw


Eten in Hsipaw

Hsipaw is een klein dorp, met maar een beperkt aantal restaurants. Dit zijn onze favoriete spots om hier toch lekker te eten.

Mrs. Popcorn’s Garden

Verscholen in een van de zijstraatjes van de drukke hoofdstraat vind je Mrs. Popcorn’s Garden. Een plekje waar je lekker tot rust kunt komen in de schaduw van de mangobomen. Een van de specialiteiten is de tea leaf salade, maar de kaart is veel meer dan dat. We raden je aan om hier vooral heen te gaan als je even lekker wil genieten van de rust. Leuk om te weten is dat ‘Little Bagan’ op steenworp afstand ligt van Mrs. Popcorn’s Garden.

Yuan Yuan Mr. Shake

Een bruisend nachtleven is er in Hsipaw niet. Als je zin hebt in een hapje en een goedkoop alcoholisch drankje dan is Yuan Yuan Mr. Shake de aangewezen plek waar veel backpackers naartoe gaan. Ze hebben hier verschillende soorten shakes, cocktails en andere mixdrankjes. Tevens hebben ze hier lekkere, simpele gerechten.

Overnachten in Hsipaw

Er zijn een aantal leuke guest houses en hostels te vinden in Hsipaw. Hier kun je dus ook je trekking regelen. In onze Reisgids Myanmar staan de leukste hostels van Hsipaw vermeld.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

De leukste optie om in Hsipaw te komen is met de trein vanaf Mandalay. Het is zeker niet de snelste optie, de rit duurt een uur of dertien, maar het is wel een prachtige rit. Het is een mooie introductie in de prachtige omgeving van Hsipaw.

De bus vanuit Mandalay doet er ruim vijf uur over. Tussen deze stad en Hsipaw ligt het leuke Pyin Oo Lwin, als je vanuit hier de bus neemt ben je er in drie uur.

Ons oordeel
7/10

Het zijn vooral de geweldige trekkings die Hsipaw leuk maken. In het dorp zelf heerst een relaxte sfeer, maar er is verder niet veel te doen. De trekkings maken dit echter meer dan goed.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.