Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake is een populaire stop onder toeristen in Myanmar. Het is makkelijk te zien waarom. Op het gigantische meer, gelegen tussen de bergen, groeien drijvende tuinen en zijn huizen op palen gebouwd. Het drijvende dorp geeft alleen al een prachtig beeld, maar ook de op een vreemde manier peddelende vissers zorgen voor mooie plaatjes. Terwijl ze aan het vissen zijn met de ene arm, peddelen ze namelijk met de andere arm en hun been. Verder naar het zuiden kom je vele tempels, pagodes en dorpjes tegen. Over het algemeen is Myanmar weinig toeristisch als je het vergelijkt met landen als Thailand of Vietnam, maar Inle Lake is een plek waar je veel toeristen zal tegenkomen. De authentieke ervaring is grotendeels verdwenen en semi-verplichte winkelsstops tijdens de boottochten zijn in de plaats gekomen. Toch blijft Inle Lake een van de beste stops in Myanmar, voornamelijk door de prachtige omgeving en leuke activiteiten.

Boottocht

De beste manier om Inle Lake te verkennen is door het maken van een boottocht. Dit is bij elk guest house en hotel te regelen, of bij de ‘haven’ waar de boten vertrekken. Je betaalt per boot, dus wil je de kosten (18.000 kyat) delen, probeer dan een aantal andere reizigers te vinden (maximaal vijf personen). Je stopt bij bezienswaardigheden, markten en workshops, waar je leert hoe ze weven of zilver maken, uiteraard met een winkel aan het einde van de korte rondleiding. Ook is een stop bij de longnecks interessant, ook al voelt het wel een beetje als aapjes kijken. De restaurants waar je stopt om te lunchen serveren prima en betaalbaar eten.

Bij sommige boottochten is de route min of meer vastgelegd, maar bij anderen kun je de route volledig zelf samenstellen. Bespreek dit goed vooraf, om teleurstellingen te voorkomen. De route naar eigen wens afstemmen gaat gemakkelijker wanneer je je boot in de haven zelf huurt. De inwoners profiteren van het toerisme, wat een goed iets is natuurlijk. Echter, toeristen worden soms naar bepaalde stops geloodst, zodat ze daar wellicht wat kunnen kopen. Zorg dat het niet alleen maar een tocht langs alle winkeltjes wordt. Bepaal in overleg met de kapitein je eigen route en vraag hem simpelweg de toeristische route te vermijden. Wanneer hij dit doet, zal je komen langs de authentieke plekjes, waar je geen andere toeristen tegenkomt.


Inle Lake


Inle Lake


Nyaung Shwe

Het dorp Nyaung Shwe is de uitvalsbasis voor Inle Lake. Alle betaalbare guest houses en hostel zijn hier te vinden. Bovendien zet de bus je in dorp ook af. Er is niet gek veel te doen in Nyaung Shwe, maar er heerst toch een leuke sfeer. Zo kun je hier terecht in een aantal goede restaurants.

Fietstocht

Ondanks het toerisme blijft Inle Lake ontzettend mooi. Zo kun je ook prachtige fietstochten maken rondom het meer. De weg is wel soms wel wat hobbelig, maar het is zeker een leuke en authentiekere ervaring. Maak je een rondje (25 kilometer), dan kom je langs kleine, ambachtelijke dorpjes met de meest vriendelijke mensen. Steek een deel van het meer over met je fiets in de boot. Vraag in de dorpjes rond op welke plek je het meer kunt oversteken. Eindig de dag bij een van de spots waar je een indrukwekkende zonsondergang kunt zien. Dit kan onder andere bij een wijnplantage, gelegen op ongeveer twintig minuten fietsen van Nyaung Shwe. De plantage is zeker een bezoekje waard, want je kunt hier voor nog geen €4 vier lokaal gemaakte wijnen proeven, welke geserveerd worden met nootjes. Het is een leuke setting, want je kijkt tijdens de proeverij uit over de wijngaarden. Bestel vervolgens aan de andere kant van het gebouw de wijn die je lekker vindt en geniet daar van de zonsondergang. En kaasliefhebbers opgelet: je kunt hier ook een betaalbaar kaasplankje bestellen!


Inle Lake


Vervoer rondom Inle Lake

Het dorp Nyaung Shwe is dusdanig klein dat je lopend alles gemakkelijk kunt bereiken. Als je een boot wilt huren om Inle Lake te verkennen kun je dit via je accommodatie doen of bij de kleine haven waar de boten vertrekken. Ook voor het huren van een fiets kun je bij de meeste accommodaties terecht.

Eten rondom Inle Lake

Na de trekking van Kalaw naar Inle Lake is het tijd om jezelf te belonen. Nyaung Shwe maakt het qua restaurants in ieder geval makkelijk want er is volop keuze.

Live Dim Sum House

Je leest het goed, Dim Sum. De menukaart van Live Dim Sum House is oneindig. Van de garnalen dumpling Ha Kau tot Pekingeend pannenkoekjes, je kunt het hier allemaal krijgen. Het is soms even wachten maar dan komt ook alles meteen op tafel.

Innlay Hut Indian Food House

Ooit in een restaurant gegeten waar de eigenaar een enorme fan is Eminem? Het kan in Nyaung Shwe. Het restaurant hangt vol met Eminem merchandise en meestal rapt de eigenaar ook nog even een stukje voor je tijdens het serveren door. Los van het enthousiasme van de eigenaar is het Indiase eten ook nog eens heel goed.

Chillax Bistro

Als je meer zin hebt in Westers eten dan is Chillax Bistro een mooie plek om te genieten van een burger of pizza. Het restaurant heeft een mooie veranda waardoor het aangenaam is om hier een tijdje te blijven. Ze serveren hier ook goede koffie én lekkere desserts zoals chocolademousse en chocolade fondant.

Overnachten rondom Inle Lake

Er zijn wat hotels en restaurants op het meer zelf, maar deze zijn ontzettend duur. Alle backpackers verblijven in Nyaung Shwe. Er zijn een aantal leuke hostels inclusief dorms te vinden en meerdere leuke guest houses. In onze Reisgids Myanmar staan de leukste hostels van Inle Lake vermeld.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Veruit de snelste manier om Inle Lake te bereiken is via een binnenlandse vlucht. Vanuit Mandalay, Yangon en Bagan kun je vliegen naar het vliegveld van Heho. Hiervandaan is het een uurtje rijden naar Taunggyi, de uitvalsbasis voor Inle Lake.

Vanuit Kalaw is het een busrit van vier uur naar Inle Lake. Er zijn ook busritten vanuit de andere grote steden in Myanmar naar Inle Lake. De bus uit Bagan doet er acht uur over, de bus uit Mandalay twaalf uur, de rit vanuit Hsipaw duurt minimaal twaalf uur en vanuit Yangon ongeveer achttien uur.

Ons oordeel
8/10

Inle Lake is ontzettend mooi, zowel het meer zelf als de omgeving. Helaas is het wel erg toeristisch geworden op het meer, wat iets van de authenticiteit wegneemt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.