Beste reistijd Myanmar

Beste reistijd Myanmar

Er is veel te zien en doen in Myanmar. Denk aan de magische tempels van Bagan, de unieke cultuur van Inle Lake en de spectaculaire Shwedagon pagode in Yangon. Het is verstandig om rekening te houden met de beste reistijd Myanmar om al dit moois het beste te beleven. Het land heeft een duidelijk regenseizoen en een droog seizoen. Tijdens het droge seizoen wil je sommige maanden echter ook vermijden, omdat de temperaturen dan regelmatig boven de 40 graden Celsius komen.

Regenseizoen

Het regenseizoen in Myanmar is behoorlijk heftig. Vooral in augustus komen er regelmatig overstromingen voor. De wegen in Myanmar zijn niet overal even goed. Normaal duurt het vervoer daardoor al vrij lang. Als de wegen half ondergelopen zijn duurt het echter nog langer allemaal. Het regenseizoen begint in mei en loopt door tot en met oktober. Een voordeel van het regenseizoen is dat de natuur wel mooier is. De regenval in Myanmar is zeker ook niet hetzelfde als in Nederland. Het blijft vaak beperkt tot een bui van enkele uurtjes en de rest van de dag is het droog. Het is dan wel een heftige bui.

Het droge seizoen

Van november tot en met april valt er nauwelijks regen in Myanmar, hierdoor is het in principe de beste tijd om Myanmar te bezoeken. Vanaf half februari lopen de temperaturen echter flink op. Het kan dan echt heel heet worden, met name rondom Bagan en Mandalay. Je kunt Myanmar nog steeds goed in deze maanden bezoeken, maar hou rekening met de hitte.

Klimaat Myanmar

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 32 ºC 5 mm
Februari 35 ºC 2 mm
Maart 36 ºC 7 mm
April 37 ºC 15 mm
Mei 33 ºC 303 mm
Juni 30 ºC 547 mm
Juli 30 ºC 559 mm
Augustus 30 ºC 603 mm
September 30 ºC 368 mm
Oktober 32 ºC 206 mm
November 31 ºC 60 mm
December 32 ºC 7 mm

Beste reistijd Myanmar

De beste reistijd in Myanmar is november tot en met maart. De allerbeste maand om Myanmar te bezoeken is in onze ogen november. Er valt niet veel regen, de temperatuur is prima en de natuur is nog groen na afloop van het regenseizoen. December tot en met maart zijn ook goede maanden om door Myanmar te reizen. In april is het nog droog, maar kan het erg heet worden. Tijdens de Nederlandse zomermaanden valt er meer regen in Myanmar. Als je hier geen problemen mee hebt kun je ook tijdens deze maanden het land bezoeken.

Hoogseizoen / laagseizoen

Het hoogseizoen van Myanmar komt goed overeen met de beste reistijd. Van oktober tot en met februari zijn er de meeste toeristen te vinden. Tijdens de regentijd komen er minder toeristen op het land af. De prijzen kunnen daardoor wat lager zijn.

Reisgids Myanmar

Reizen in het regenseizoen in Myanmar

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Lees verder over Myanmar