Mawlamyine

Mawlamyine

Ondanks Mawlamyine de vierde grootste stad van Myanmar is komen er hier nog nauwelijks toeristen. Het heeft niet de drukte van Yangon of Mandalay en je zult er geen opdringerige tour guides vinden. Mawlamyine zal je waarschijnlijk meer als groot dorp aanvoelen.

In Mawlamyine merk je in vergelijking met de iets zuidelijkere plaatsen dat ze qua accommodaties wel iets meer gericht zijn op het toerisme. Je zal er nog steeds versteld van staan zodra je toeristen tegen zal komen. We zien Mawlamyine als de beste tussenstop tussen Hpa-An en Ye en een handige oversteekplaats vanuit Thailand.

Bezienswaardigheden in Mawlamyine

Vanuit Mawlamyine zijn er verschillende dagtrips te maken naar bijvoorbeeld de Kyaiktiyo pagode – ook wel bekend als de gouden rots – en de nabijgelegen eilanden Bilugyun en Gaungse Kyun. Op Gaungse Kyun vind je ook Sandawshin Pagoda.


Mawlamyine


Buiten de dag trips is er in Mawlamyine ook veel te doen en te bekijken. Aangezien Mawlamyine aan de Thanlyin rivier ligt is het zeker de moeite waard om aan het einde van de dag in een lokaal restaurant de zonsondergang te bekijken nadat je vanaf de Maung Ngan Market richting de brug bent gelopen. Op een paar minuten afstand van de brug is ook de handelshaven. Om de handelshaven heen zitten een paar leuke winkeltjes en kun je onder het genot van een drankje even bijkomen van de wandeling.

Voor de pagode liefhebber is een bezoek aan de Kyaik Than Lan pagoda in combinatie met de Mahamuni tempel zeker de moeite waard. Ze liggen op 5 minuten lopen van elkaar vandaan, tip hiervoor is om niet via de grote weg te gaan.

Sla bij je bezoek aan Mawlamyine ook zeker de Thanlwin Garden niet over, het is een mooi park om te bezoeken na rondgelopen te hebben op de Thanlwin markt. Zowel bij de Thanlwin Garden als bij de handels brug is de kans groot dat je hier in contact komt met de lokale bevolking. Dit zijn namelijk de plekken waar zij ook graag komen, kijk er niet van op als ze je een lift aanbieden naar je accommodatie.

Vervoer in Mawlamyine

Binnen het centrum van de stad kun je veel lopend bereiken. Als je verder afgelegen bezienswaardigheden of andere hoogtepunten in de omgeving van Mawlamyine wilt bezoeken heb je wel vervoer nodig. Er zijn een soort tuktuks aanwezig hier, ideaal voor een kort ritje. Ook kun je gebruik maken van motortaxi’s. Je kunt ook een scooter huren, maar dit is wat lastiger en minder leuk dan in andere bestemmingen in Myanmar.


mawlamyine


Overnachten in Mawlamyine

Slapen in Mawlamyine is net zoals in heel Myanmar niet goedkoop. Er zijn in Mawlamyine alsnog plekken die aan te raden zijn voor budget reizigers. Verrassend genoeg heb je de mogelijkheid om in een dorm te slapen. Een aanrader is het Cinderella hotel; erg behulpzaam personeel en fijne bedden in de dorms met gordijnen. Er zijn tevens privé kamers beschikbaar. Een andere goede keuze is het Breeze Guesthouse; perfecte ligging aan de rivier, het zijn geen luxe dorms maar wel erg leuk ingericht en ‘goedkoop’. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Vanuit Yangon ben je ongeveer zes uur onderweg met de bus. De bus vanuit Hpa-An doet er ongeveer drie uur over, dezelfde reistijd geldt ook als je vanuit Ye komt. Als je rechtstreeks van de Thaise grensovergang Myawaddy/ Mae Sot komt is het zo'n vier uur naar Mawlamyine.

Ons oordeel
6/10

Mawlamyine is niet de mooiste stad om te bezoeken, maar wel een prima tussenstop tussen de bestemmingen in het zuiden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.