Bagan

Bagan

Bagan is, samen met de Angkor tempels in Cambodja, een van de absolute hoogtepunten in Azië als het aankomt op tempels. Hoewel de tempels an sich van Angkor wat mooier zijn is het collectief van de vele stoepa’s zeer indrukwekkend te noemen. De meer dan 4000 tempels zijn verspreidt over een groot gebied, waardoor je als je wat hoger staat een schitterend uitzicht hebt met overal tempels om je heen. Bagan, ook wel Pagan genoemd, was de hoofdstad van het Bagan rijk tijdens diens ‘gouden eeuw’. Veel van deze rijkdom werd gestopt in het bouwen van nieuwe tempels ten ere van het boeddhisme. Ondanks dat deze rijkdom al lang is verdwenen worden er tegenwoordig nog steeds nieuwe tempels bijgebouwd. In 1975 zijn er echter veel tempels afgebroken bij een grote aardbeving in Myanmar en vandaag de dag zijn nog steeds niet alle gebouwen hersteld.

Zonsopkomst

Een zonsopkomst zien over Bagan is echt een must als je hier bent. Zoek een grote tempel op van waaruit je goed over de regio kunt kijken, sta vroeg op en neem je camera mee. Zeker één van de mooiste dingen die we hebben gezien tijdens het backpacken in Azië. Vraag bij je guesthouse voor meer tips om de zonsopkomst te zien.


Bagan 1


Overnachten in Bagan

Tijdens het hoogseizoen – november tot februari – kan het wel wat drukker worden, maar het wordt nooit super druk hier. Rond de tempels zelf kan je geen accommodaties vinden dus je zult moeten uitwijken naar Nyaung U of New Bagan. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kan je gelijk een kamer reserveren.

Overnachten Bagan

Onze hostel aanraders

Hete luchtballon rit

De indrukwekkendste manier om de zonsopkomst te beleven is door het maken van een hete luchtballon rit. Dit behoort misschien zelfs wel tot de mooiste dingen je in Azië kunt doen. De luchtballonen vliegen elke dag als het weer het toelaat. Bij regen wordt niet gevlogen. Je kunt het ter plekke regelen, maar het is verstandiger om van te voren een plek te reserveren. Het is een populaire activiteit en de ritten zijn bijna elke dag uitverkocht. Het is echter wel een bijzonder prijzige ervaring. Een rit kost je meer dan 200 euro.


Bagan


Scooter huren

Nadat je de zonsopkomst hebt gezien en wat hebt ontbeten kan je de tempels van dichterbij gaan verkennen. Je loopt niet zomaar van tempel naar tempel, dus het huren van een scooter – of e-bike – is wel zo handig. Een fiets kan ook, maar dan moet je behoorlijk doortrappen.

Hoe kom ik er?

Vanuit zowel Yangon en Mandalay gaan dagelijks meerdere vluchten naar Nyaung U. Deze vluchten zijn goed betaalbaar en het zijn korte vluchten. Als je niet te veel tijd in Myanmar hebt is dit dus een prima optie.

Met de trein is Bagan ook te bereiken. De treinen zijn echter langzaam, je bent niet snel op je bestemming. De treinrit van Yangon naar Bagan duurt namelijk ongeveer 16 uur, vanuit Mandalay duurt de tocht - gelukkig - de helft.

Als je uit Mandalay komt is de boot ook een optie. Je hebt een paar verschillende opties, maar reken er op dat hoe minder je betaalt hoe langer de boot er over doet. Als je deze tocht wilt afleggen doe je er verstandig aan dit direct bij je aankomst in Mandalay te regelen, de boot vertrekt namelijk niet elke dag.

Naast directe ritten vanuit Yangon en Mandalay is Bagan per bus ook goed te bereiken vanuit Inle Lake en Kalaw. Het zijn allemaal wel lange busritten, je bent al gauw acht tot tien uur onderweg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0