Bagan

Bagan

Bagan is, samen met de Angkor tempels in Cambodja, een van de absolute hoogtepunten in Azië als het aankomt op tempels. Hoewel de tempels an sich van Angkor wat mooier zijn is het collectief van de vele stoepa’s zeer indrukwekkend te noemen. De meer dan 4.000 tempels zijn verspreid over een groot gebied, waardoor je als je wat hoger staat een schitterend uitzicht hebt met overal tempels om je heen. Bagan, ook wel Pagan genoemd, was de hoofdstad van het Bagan rijk tijdens diens ‘gouden eeuw’. Veel van deze rijkdom werd gestopt in het bouwen van nieuwe tempels ter ere van het boeddhisme. Ondanks dat deze rijkdom al lang is verdwenen worden er tegenwoordig nog steeds nieuwe tempels bijgebouwd. In 1975 zijn er echter veel tempels afgebroken bij een grote aardbeving in Myanmar en vandaag de dag zijn nog steeds niet alle gebouwen hersteld.

Zonsopkomst en zonsondergang

Een zonsopkomst en/of een zonsondergang zien over Bagan is echt een must als je hier bent. Zeker één van de mooiste dingen die we hebben gezien tijdens het backpacken in Azië. Sta op tijd op indien je van plan bent om zonsopkomst te kijken, zodat je nog tijd genoeg hebt om rond te zoeken voor een plekje. De kleinere tempels waar op je kunt klimmen, hebben een opening waardoor je naar binnen kunt, met een trappetje eraan die naar de buitenkant van de tempel leidt. De grotere tempels zijn vaak makkelijker te vinden, maar hier zullen ook meer mensen gebruik van maken en hier kan het soms dus erg druk worden. Wat zo fijn is aan de zonsondergang, is dat je de tempels kunt zoeken bij daglicht. Een tip is dus om voor de zonsondergang meer op zoektocht te gaan dan vroeg in de ochtend. Vraag bij je hostel naar meer tips.


Bagan 1


Heteluchtballon rit

De indrukwekkendste manier om de zonsopkomst te beleven is door het maken van een heteluchtballon rit. Dit behoort misschien zelfs wel tot de mooiste dingen je in Azië kunt doen. De luchtballonen vliegen elke dag als het weer het toelaat. Bij regen wordt niet gevlogen. Je kunt het ter plekke regelen, maar het is verstandiger om van te voren een plek te reserveren. Het is een populaire activiteit en de ritten zijn bijna elke dag uitverkocht. Het is echter wel een bijzonder prijzige ervaring. Een vlucht kost je meer dan 200 euro.

Scooter huren

Nadat je de zonsopkomst hebt gezien en wat hebt ontbeten kun je de tempels van dichterbij gaan verkennen. Je loopt niet zomaar van tempel naar tempel, dus het huren van een e-bike is wel zo handig. Een fiets kan ook, maar dan moet je behoorlijk doortrappen. Een aanrader is dus echt de e-bike, welke ook nog eens erg duurzaam zijn. Dat is namelijk ook een van de belangen van de stad. Rondrijden door de omgeving op de e-bike is ook nog eens een van de leukste activiteiten om hier te doen.


Bagan


Mooiste tempels

In Bagan is het vooral de gigantische hoeveelheid tempels in combinatie met het bijzondere landschap dat de stad een magische sfeer geeft. Op je e-bike naar wat willekeurige tempels rijden en ze van dichtbij bekijken is juist het leuke hier. Toch zijn er wel een aantal tempels die je zeker bezocht moet hebben. De Ananda Tempel, de Shwesandaw Pagode, de Dhammayangyi Tempel en de Sulamani Guphaya Tempel zijn een aantal van onze favorieten.

De verschillende wijken

Bagan telt drie grote wijken, namelijk Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. De laatstgenoemde, Nyaung U, is het vibrerende hart van Bagan. Hier is het meest te doen, zoals een marktbezoek of eten in een van de vele restaurantjes, en hier zijn ook de meest goedkope hotels en guest houses. Vanaf hier is het wel een stukje rijden naar de tempels, dus indien je hier verblijft is een fiets niet aan te raden.

Old Bagan ligt precies tussen de tempels in, en is dus de meest centrale plek om te verblijven. Hier zijn ook de meeste grote tempels te bewonderen, naast een archeologisch museum en het Golden Palace. Hier verblijven zal wel veel geld kosten. Als laatst is er nog New Bagan, wat in de jaren ’90 is gesticht. Hier vind je iets minder prijzige en nieuwere verblijven. Het ligt dichterbij de tempels dan Nyaung U. Er zijn wat restaurants en winkeltjes, maar voor de rest is hier niet heel veel te doen.


Bagan


Eten in Bagan

Na al dat rijden op de e-bike krijg je op een gegeven moment wel zin in een goede maaltijd of een verfrissend ijsje. Gelukkig zijn er genoeg plekken in Bagan waar je tijdens of na het rondrijden even een stop kunt maken om wat te eten.

The Moon

Dit restaurant bestaat al sinds 1994 en staat bekend om de grote variatie aan vegetarische gerechten. Er zijn twee plekken in Bagan waar je The Moon kunt vinden. The Moon (1) kun je vinden in Old Bagan en is gelegen ten noorden van de Ananda Temple. Een goede plek om dus even een stop te maken tijdens het rondtouren. The Moon (2) kun je vinden in New Bagan. De licht pittige aubergine curry met knoflook uien en gember is een favoriet op de kaart.

Starbeam & Delicious

De restaurants Starbeam en Delicious zijn twee restaurants in New Bagan waar je verschillende soorten curries en noedels kunt eten. Zo eet je bijvoorbeeld bij restaurant Starbeam de traditionele Bagan Curry met kip, vis, varken of de vegetarische optie voor nog geen €3.

Shwe Ou Food Garden and Homemade Icecream

Precies in het midden tussen Ostello Bello en Ostello Bello Pool ligt Shwe Ou Food waar je een stop kunt maken voor een ijsje, (ijs)koffie en verse vruchtensappen. Mocht je trek hebben is dat geen probleem want je kunt er voor minder dan €1 genieten van onder andere Shan Noodles en andere Birmese noodle- en rijstgerechten.

Overnachten in Bagan

Tijdens het hoogseizoen – november tot februari – kan het wel wat drukker worden, maar het wordt nooit super druk hier. Rond de tempels zelf kun je geen accommodaties vinden dus je zult moeten uitwijken naar Nyaung U of New Bagan. In onze Reisgids Myanmar staan de leukste hostels van Bagan vermeld.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Vanuit zowel Yangon en Mandalay gaan dagelijks meerdere vluchten naar Nyaung U. Deze vluchten zijn goed betaalbaar en het zijn korte vluchten. Als je niet te veel tijd in Myanmar hebt is dit dus een prima optie.

Met de trein is Bagan ook te bereiken. De treinen zijn echter langzaam, je bent niet snel op je bestemming. De treinrit van Yangon naar Bagan duurt namelijk ongeveer zestien uur, vanuit Mandalay duurt de tocht - gelukkig - de helft.

Als je uit Mandalay komt is de boot ook een optie, het duurt een stuk langer maar het is wel een prachtige tocht. Als je deze tocht wilt afleggen doe je er verstandig aan dit direct bij je aankomst in Mandalay te regelen, de boot vertrekt namelijk niet elke dag. Toeristenboten gaan wel dagelijks, al zal dit je een paar tientjes kosten. Dit is een heerlijke manier van reizen als je een dagje niets wilt doen en wilt genieten van wat rust op het water.

Naast directe ritten vanuit Yangon en Mandalay is Bagan per bus ook goed te bereiken vanuit Inle Lake en Kalaw. Het zijn allemaal wel lange busritten, je bent al gauw acht tot tien uur onderweg.

Ons oordeel
9/10

Bagan is een van onze favoriete bestemmingen in heel Azië. Een tempel beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht hoort hoog op de bucketlist van elke reiziger te staan. Rondrijden op een scooter en de afgelegen tempels op eigen houtje verkennen is ook erg leuk. Daarnaast heerst er ook een leuke sfeer in Bagan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.