Angkor

Angkor

Angkor Wat is de belangrijkste tempel van de tempels van Angkor, gelegen net buiten Siem Reap. Het hele Angkor gebied is liefst ongeveer 300 vierkante kilometer groot, gelukkig liggen de beroemdste tempels in de buurt van Siem Reap. Dankzij deze grootte omvang is het gebied niet een ‘gewoon monument’ zoals je zou denken maar de jungle en rijstvelden zie je overal tussen de tempels terug. Er zit ook ontzettend veel verschil tussen alle aanwezige tempels. Dit komt ook doordat Angkor in een periode van ongeveer 600 jaar gebouwd is. De vele koningen die invloed uitoefende en de ontwikkelingen in techniek zorgden voor grote verschillen in de bouwstijlen. De eerste tempels werden gebouwd in 802 en pas honderden jaren later waren de laatste stenen gelegd. Dit alles vond plaats bij de belangrijke stad Angkor, wat eeuwenlang de hoofdstad van het Khmer rijk was. In de 15e eeuw verlieten de Khmer echter de stad en raakte de stad, inclusief alle tempels, in de vergetelheid. Vier eeuwen later herontdekte de Fransen de tempels. In de jungles, hevig aangetast door de vegetatie, vonden zij het gigantische complex. Sindsdien zijn ze met veel precisie bezig aan de restauratie van de tempels, een proces waar ze vandaag de dag nog steeds mee bezig zijn.

Angkor Wat

De vijf prachtige torens van Angkor Wat zijn zonder twijfel hét symbool van Cambodja. Deze wereldberoemde tempel werd in het midden van de twaalfde eeuw gebouwd, over het precieze doel hiervan is nog geen duidelijkheid. De vele kamers, beelden en galerijen geven je uren verken plezier. Alles is verrassend goed afgewerkt, zodat overal waar je kijkt wel iets moois te zien valt. Hoogtepunten zijn onder meer het beeld van Vishnu, het Karnen van de Oceaan van Melk en de Echokamer.


Angkor Thom

Angkor Thom is een soort stad binnen Angkor zelf. Binnen een brede stadsmuur, compleet met indrukwekkende poorten en grachten, staan vele bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben. Maar ook de tempels Baphuon en Phimeanakas zijn leuk om te bezoeken.


Ta Prohm

De Ta Phrom tempel is wereldberoemd geworden doordat een gedeelte van de film Tomb Raider hier is opgenomen. Terecht, want het is absoluut een van de mooiste tempels van Angkor. De bomen groeien langs, over en dwars door de tempel heen. Dit maakt de tempel uniek en bovendien ontzettend mooi. Bekijk ook onze fotoserie van Ta Prohm.


Bayon tempel

Een van de vele mooie tempels binnen Angkor Thom. De Bayon tempel is echter zo mooi dat het een aparte vermelding verdient. Op deze tempel zijn beelden van boeddha op schitterende wijze verwerkt.


Vervoer

Omdat de tempels zo verspreid liggen heb je, als je meerdere tempels wilt bezoeken, eigenlijk wel vervoer voor de hele dag nodig. In westerse landen kost je dat tientallen Euro’s maar in Cambodja lang niet zo veel. Een brommertje kost je voor de hele dag iets boven de €5 en een tuktuk tussen de €10 en de €15. Een fiets huren is nog goedkoper maar dan zul je aardig wat moeten trappen. De meeste guest houses kunnen dit vervoer voor je regelen en anders kan je altijd iemand op straat aanspreken.

En veel meer…

Er is zo ontzettend veel te zien in het complex van Angkor dat er hele boeken over geschreven zijn. Hoeveel van deze tempels je wilt zien en tot in welk detail je ze wilt bestuderen is geheel aan jou. Je zou de belangrijkste tempels in een aantal dagen kunnen zien. Architectuur, geschiedenis en overige liefhebbers kunnen ook gemakkelijk enkele weken in de regio blijven.

Tips voor je bezoek

    • Zorg dat je er vroeg bent. De zonsopgang boven Angkor Wat is echt prachtig.
    • In het hete seizoen, van maart tot mei, kan het zo heet worden dat in de middag rondlopen niet aan te raden is.
    • Ook buiten deze maanden kan het in de middag erg warm worden. Leuker is om even terug te gaan naar je hotel/guest house, lekker te gaan lunchen en later weer terugkeren.