Vervoer Cambodja

Vervoer Cambodja

Cambodja is een arm land en dit zie je goed terug in de kwaliteiten van de wegen. Gelukkig zit hier wel verbetering in. Er zijn nu een aantal snelwegen die prima zijn. Zeker niet zoals je het in Europa gewend bent, maar voor een eenmalige busrit is dit geen groot probleem. De bus en de boot zijn de meest gebruikte transport keuzes.

Bus vervoer Cambodja

Reizen met bus is in Cambodja de meest gebruikte en goedkoopste optie. Zeker rondom de Phnom Penh zijn de wegen prima en heb je redelijk comfortabele ritten. Er zijn meerdere busmaatschappijen in Cambodja. Helaas zijn er veel hiervan echt slecht te noemen. Dan hebben we het nog niet eens over de chauffeurs die veel te gevaarlijk rondrijden, maar eerder over de kans op diefstal van je tassen. We hebben meerdere verhalen gehoord van backpackers waarbij medewerkers van het bedrijf in de bagageruimte zijn gekropen om daar duren spullen te jatten uit de tassen. Hierbij worden zelfs tassen gewoon opengesneden. Gelukkig is er wel een luxere busmaatschappij, waarbij de kans dat dit soort praktijken gebeuren veel kleiner is. Dit is Giant Ibis. Zij zijn pas sinds een paar jaar actief, maar zijn duidelijk de beste keuze. De bussen zijn luxe, je krijgt wat snacks en je hebt zelfs gratis Wifi aan boord. Kaartjes kun je ter plekke boeken, maar je dit ook gemakkelijk en goedkoop online regelen via 12GO Asia.

Trein

Sinds een aantal jaren zijn er weer passagierstreinen actief in Cambodja. Tijdens de burgeroorlog in het land werden veel sporen en treinen vernietigd. Na een lange stabiliteit en een verbeterde economie is dit treinennetwerk eindelijk hersteld. Veel treinen gaan er nog niet, maar het is nu onder meer mogelijk om tussen Sihanoukville en Phnom Penh met de trein te reizen. Toch blijft de bus vooralsnog meestal de betere optie.

Boot

Cambodja kent vele rivieren en meren en is daardoor zeer geschikt voor vervoer over het water. Een boottocht duurt vaak lang en is iets duurder dan de bus, maar het is soms zeker de leukste optie. Je kunt bijvoorbeeld de boot nemen tussen Siem Reap en Battambang. Geniet tijdens deze reis van een paar uur, de precieze tijd kan nog wel eens verschillen, van de prachtige natuur van Cambodja. Je vaart langs verschillende dorpen van Cambodja waar het toerisme nog niet is doorgedrongen.

Brommer

Een brommer huren is een goedkope, handige en leuke optie voor vervoer in Cambodja. De wegen zijn verre van goed te noemen, maar met een brommer heb je hier wat minder last van. Wil je een attractie bezoeken of gewoon even rondtoeren door het land dan is een brommer huren een aanrader.

Vervoer Cambodja

In de steden van Cambodja kun je het beste een Tuk Tuk nemen.

Fietsen

Cambodja is een vrij vlak land en fietsen is hier dan ook goed te doen. Met de fiets het land verkennen geeft je veel vrijheid en het is nog sportief ook. Bovendien is het ook spot goedkoop. Bij de betere guesthouses kun je voor een euro of twee een fiets huren voor een dag. Vooral de tempels van Angkor zijn leuk met de fiets te verkennen.

Vliegen

Tussen Phnom Penh en Siem Reap is de enige binnenlandse vlucht die regelmatig wordt gevlogen. Er zijn plannen voor meer regelmatige binnenlandse vluchten, maar dit is voorlopig in ieder geval nog niet zo. Boek de wel aanwezige binnenlandse vluchten via Cheaptickets.

Populaire afstanden in Cambodja

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Cambodja. Wij beschrijven hoe je het beste van A naar B reist. Bekijk ook ons overzicht van de tientallen andere afstanden in Cambodja die we toelichten.


Wees sociaal