Kampot

Kampot

Kampot is een klein plaatsje, maar de vriendelijke mensen en mooie omgeving maken het een leuke stop langs de kust van Cambodja. De Franse koloniale gebouwen geven de stad een leuke sfeer. Hoewel echte bezienswaardigheden in Kampot ontbreken is het toch leuk om door het centrum te lopen. De goede restaurants en levendige bars dragen hier ook aan bij.

Kampot en omgeving

Het stadje Kampot is niet heel bijzonder, maar het is een prima stad om een paar uur doorheen te slenteren. Het is geen grote stad, dus je kunt vrijwel alles te voet of met de fiets doen. Veel winkeltjes kom je niet tegen, maar de Franse koloniale gebouwen en de wandeling langs de rivier maken het er prettig vertoeven. Naar lekker en goedkoop eten hoef je niet heel lang te zoeken. Verder is Kampot rustig te noemen, en kent het geen bruisend nachtelijk leven.

Zoals gezegd is het vooral de omgeving van Kampot die de stad populair maakt. Je kunt de omgeving het beste verkennen op de scooter. Zo kun je naar La Plantation, een peperplantage. Hier kun je een rondleiding krijgen en het proces van de peper bewonderen, iets waar Kampot bekend om staat. Ook vind je richting het oosten indrukwekkende kalkstenen heuvels. Of bezoek de enige grottempel van Cambodja: de Phnom Chhngnok Cave Temple. Maar de echte toeristentrekker van deze omgeving is het Bokor National Park. Naast het spookstadje Bokor – waar je onder meer een vervallen kerk en casino ziet – kun je de mooie omgeving ook verkennen.


Kampot


Kampot


Bokor Hill

De must do in Kampot is met de scooter naar Bokor Hill rijden. De weg ernaartoe is goed begaanbaar. De berg is zo’n 1000 meter hoog, waardoor je flink klimt met de scooter. Zo veel zelfs, dat je op een gegeven moment letterlijk door de wolken heenrijdt; een leuke ervaring. Het viewpoint vanaf de berg is prachtig en indrukwekkend. Daarnaast is er nog een viewpoint waar je geen enkele andere toerist gaat vinden, maar die net zo mooi – of eigenlijk zelfs mooier – is. Zo’n twee kilometer voordat je op het Bokor Hill Viewpoint bent, zie je op de weg ernaartoe aan de rechterhand een oud kerkje op een heuvel staan. Parkeer je scooter langs de weg en loop links voorbij de kerk verder omhoog. Je krijgt daar een ongelooflijk uitzicht, waarbij de wolken het magisch maken.

Kep

Op een halfuur rijden met de scooter van Kampot ligt de badplaats Kep. Blijf ook zeker hangen voor de lunch en het avondeten, want Kep staat bekend om haar krab. Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Crab Market, waar je een spies verse vis kunt aanwijzen en op de barbecue kunt laten grillen. En dat voor maar een klein bedrag. Als je toch een scooter hebt, breng dan ook zeker een bezoekje aan een van de peperplantages. Hier krijg je dan een gratis rondleiding. Beschik je niet over een scooter, dan kun je met de minibus voor $3 naar Kep.


Kampot


Kampot


Vervoer in Kampot

De mooie omgeving van de stad is het beste per scooter te verkennen. Deze zijn makkelijk te huren. Let er echter wel op dat je een betrouwbare verhuurder kiest, bekijk hiervoor de laatste reviews op Google Maps of TripAdvisor. Er zijn enkele verhuurders die je proberen op te lichten door je extra te laten betalen voor al bestaande krassen. Maak foto’s van de scooter voordat je vertrekt om bewijs te hebben dat jij de schade niet hebt veroorzaakt. Ook kan het hier wel eens voorkomen dat scooters worden gestolen of tassen van je vandaan worden gegrist. Als je kleinere afstanden aflegt is het ook mogelijk om een fiets te huren. Binnen Kampot zelf kun je veel afstanden lopend afleggen. Tuktuks zijn ook aanwezig om je naar je gewenste bestemming te brengen.

Eten en drinken

Het gezellige centrum van Kampot zit vol met leuke restaurants. Er zijn genoeg lokale restaurants, maar met name veel hippe restaurants gericht op de westerse toeristen die hier komen. Als je genoeg hebt van de Cambodjaanse keuken kun je hier verschillende internationale keukens proberen. Later in de avond is er ook genoeg te beleven in Kampot. Je kunt een drankje doen op de rooftop van het Mad Monkey Hostel of naar een van de bars gaan, zoals de populaire Nelly’s Bar.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Kampot:

Naam Eten Aanbod Prijs
Epic Arts Cafe Heerlijk eten en drinken, voor een goed doel €€
Khmer Root Cafe Een geweldige, lokale keus gelegen net buiten het centrum
Simple Things Een hip, westers restaurant met vegetarisch eten €€
Burgershack De beste hamburger van Kampot
Cafe Espresso Kampot Goede koffie en lekkere lunch gerechten

Overnachten in Kampot

Restaurants en bars zijn er dus genoeg, maar ook qua goedkope kamers zit je hier goed. Er zijn meer dan genoeg guest houses om de backpackers te verwelkomen. Bovendien zijn ze ook nog eens heel goedkoop, reken op €4 tot €7 voor een kamer per nacht. Mocht je overdag nog wat tijd over hebben kun je best goed winkelen op een van de vele marktjes in Kampot. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Kampot vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

Vanaf Sihanoukville is het ongeveer twee uur rijden naar Kampot. De rit duurt twee uur langer als je vanaf Phnom Penh komt. Beide busritten kosten je slechts enkele dollars. Er is tevens een regelmatige busverbinding met de kustplaats Kep. Buskaartjes kun je online op 12Go.Asia kopen.

Ons oordeel
7/10

Kampot heeft een mooie omgeving die je kunt verkennen en een gezellige backpackerssfeer.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.