Koh Rong

Koh Rong

Bijna alles wat je van een tropisch eiland in Azië verwacht, vind je op Koh Rong, ook wel ‘Monkey Island’ genoemd. Op het eiland in het zuiden van Cambodja zijn de stranden wit, is het water nog helderblauw en is er nog geen grote hoeveelheid aan resorts en andere toeristische voorzieningen. Het aantal toeristen en bungalows is de laatste jaren wel gestegen, maar dit haalt het niet bij het aantal op bijvoorbeeld de Thaise eilanden. Koh Rong is alleen per boot via Sihanoukville te bereiken, maar is minstens een dag of twee van je tijd waard.

Over Koh Rong

De boot vanuit Sihanoukville brengt je naar de pier op Koh Rong. Deze pier ligt aan het drukst bebouwde gedeelte van het eiland. Hier zijn de meeste accommodaties, restaurants en bars te vinden. Dit gedeelte (officieel genaamd Koh Touch, maar op het eiland hebben we niemand die term horen gebruiken) is het leukste gedeelte om te verblijven. Hier vind je namelijk de meeste bars en restaurants.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij je bezoek aan Koh Rong. Let er bijvoorbeeld op dat je genoeg contant geld meeneemt. Er zijn namelijk geen pinautomaten op het eiland. Er is wel een mogelijkheid om geld te lenen, maar dit kost je veel rente. Koh Rong heeft inmiddels een internet verbinding, maar heel snel is het allemaal niet. Bovendien valt de stroom vaak uit. Sowieso is er tussen 11.00 en 13.00 uur geen stroom en ook tussen 2.00 en 8.00 uur gaat de stroom eraf. Er zijn een paar bars met een eigen generator die daardoor iets langer door kunnen gaan, maar daarna is het feest echt voorbij. Dan is het ook gelijk pikkedonker op het eiland. Als je het laat maakt is een zaklamp of een opgeladen telefoon noodzaak als je je bed weer wilt bereiken. Ook zijn er – zoals op veel tropische eilanden – veel zandvlooien. Deze vervelende beestjes zijn vooral rond zonsopkomst en zonsondergang actief. Insmeren met DEET wil helpen.


Koh Rong


De stranden

Bij Koh Touch ligt ook gelijk een van de leukste stranden van het eiland. De meeste mensen zijn hier te vinden. Zoals je op de foto’s hierboven kunt zien is het er prachtig! De barretjes en restaurants hebben ook een aantal tafels op het strand waar je een drankje kunt doen of wat eten. Het mooiste strand van Koh Rong is echter Long Beach. Dit ligt aan de noordzijde van het eiland en is te bereiken via een wandeltocht door de jungle van ongeveer drie kwartier of een boottocht in de longtailboot. Deze boottocht kost je ongeveer $5 voor een retourtje. Op Long Beach is het heerlijk rustig en je kunt er een prachtige zonsondergang bekijken.

Wat te doen?

Naast op het strand liggen en genieten van het prachtige uitzicht is er overdag niet veel te beleven op Koh Rong. Dit is eigenlijk ook meteen de charme van het eiland. Je kunt wel prima snorkelen en duiken rondom het eiland. Bij het Koh Rong Diving Center kun je alles regelen, voor goede prijzen. Je duikbrevet hier halen is ook mogelijk. Daarnaast zijn er nog meer duikscholen op het eiland waar je je PADI kunt halen. Ook kun je mee voor een losse duik, waarbij ze je naar een van de vele duikspots rondom Koh Rong brengen.

Wil je op andere plekjes snorkelen, dan kun je ook kiezen voor een boottour. De schipper vaart jou en je groepsgenoten een hele dag rond, waarbij je – afhankelijk van de tour – de tijd krijgt om te vissen, snorkelen en de zonsondergang te bewonderen. Het water rondom het eiland biedt nog iets unieks wat je met een boottour kunt ontdekken. Je kunt namelijk zwemmen met lichtgevend plankton. Wanneer je een snelle beweging door het water maakt, zal het plankton om je heen oplichten. Wil je dit fenomeen zonder boottour zien, zoek dan een donker stukje op het strand op, zoals bij Police Beach, en ga een paar meter het water in. Tip: met een duikbril op zie je het nog beter.

Houd je van een adrenalineboost? Dan kun je ook een bezoekje brengen aan het High Point Adventure Park. Je vindt het park midden in de jungle. In twee uur vlieg je via ziplinen door de mooie natuur.


Koh Rong


Koh Rong Samloem

Waar Koh Rong zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een waar feesteiland, is dit op Koh Rong Samloem nog absoluut niet het geval. Op dit kleinere eiland is het nog heerlijk rustig en zijn de ongerepte stranden nog mooier. Als je meer van rust houdt, raden we aan om naar Koh Rong Samloem te gaan. Je kunt natuurlijk ook een bezoek aan de beide eilanden combineren. Ook op Koh Rong Samloem kun je niet pinnen, dus neem dan zeker voldoende cash mee.

Vervoer op Koh Rong

Er zijn geen wegen op het eiland en dus ook geen gemotoriseerd verkeer. Wel lopen er enkele paden door de jungle, die je naar de verschillende stranden van het eiland brengen. Veel reizigers lopen het pad naar Long Beach, wat ongeveer drie kwartier lopen is. Als je dit liever niet wilt kun je ook met de boot gaan. De aanwezige booteigenaren brengen je voor een vergoeding graag naar de andere kant van het eiland.


Koh Rong


Eten en drinken

Er zijn meerdere leuke restaurants gelegen op het strand. Voor prima prijzen kun je hier lokale of westerse gerechten krijgen. In de avond gaat de muziek wat harder en zijn er meerdere leuke bars waar je terechtkunt voor een drankje. Meer dan voor andere bestemmingen raden we aan goed op te letten wat je eet en drinkt. Je hoort nog wel eens dat backpackers een voedselvergiftiging oplopen op het eiland.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Koh Rong:

Naam Type Aanbod Prijs
Enocafe Lekkere pizza’s en pasta’s voor een goede prijs
Sigi’s Thai Food Vers Thais eten van een vriendelijke eigenaar
Kim Song Restaurant Goedkoop, lokaal eten
SkyBar Drankjes met een fraai uitzicht

Overnachten op Koh Rong

Zoals gezegd kun je het best in Koh Touch overnachten als backpacker. Er zijn niet heel veel accommodaties, maar er wordt druk gebouwd om alle backpackers goed op te vangen. Zonder reservering richting het eiland gaan en ter plekke iets zoeken is prima te doen. Prijzen zijn, in tegenstelling tot andere eilanden, nog relatief laag voor accommodaties. Reserveer je wel liever van tevoren, dan zijn er online ook een aantal guest houses te vinden waar je een kamer kunt boeken. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Koh Rong vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

De enige optie om Koh Rong te bezoeken is de boot nemen van Sihanoukville. De speed ferry doet er ongeveer een uur over en de tocht kost je $20. Voor dit geld krijg je een open retourticket. Dit houdt in dat je op het eiland zelf kunt bepalen wanneer je de boot terug neemt. Een strakke planning is niet nodig dus, ideaal wat ons betreft.

Ons oordeel
8/10

Koh Rong is een van onze favoriete eilanden in Azië. Binnen een dag of twee heb je eigenlijk het hele eiland wel gezien. De sfeer is echter zo relaxt dat veel reizigers een week op het eiland verblijven. Wij raden ook aan om hier rekening mee te houden in je planning, het zou goed kunnen dat je nog wat extra dagen wilt blijven! Een nadeel is wel dat je vanwege de gebrekkige hygiëne een grote kans hebt om ziek te worden hier.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.