Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem

Stel, je hebt het reizen nooit achter je gelaten. En stel, na je pensioen besluit je je eerste reisbestemmingen weer aan te doen. Je arriveert op Koh Rong Samloem en wordt overweldigd door de vele resorts die overal te vinden zijn. Terwijl je op het strand zit, struint een groepje aangeschoten jongeren langs. Je raakt met ze aan de praat en vertelt ze dat je hier vijftig jaar geleden voor het eerst kwam. Ze vragen je hoe het eiland er toen uitzag en je antwoordt: ‘Anders, heel anders’. Welkom op Koh Rong Samloem.

Over Koh Rong Samloem

Dit eiland genoemd, ligt zo’n vier kilometer zuidelijker van zijn grotere broer Koh Rong. Het grootste gedeelte is bedekt met jungle. Om bij bepaalde delen van het eiland te komen is het aan te raden om een aansluitende veerdienst te pakken in plaats van je door de bossen te wagen. Het mooiste van het eiland zijn de ongerepte stranden.

In gestaag tempo worden er meer voorzieningen voor toeristen gebouwd. De lege stranden zullen op een den duur gedomineerd worden door bungalows en restaurants. Daarmee is Koh Rong Samloem onderhevig aan verandering. We laten in het midden of dit goed of slecht is. Wil je echt dat unspoiled stukje strand zien? Ga dan nu het nog kan.


Koh Rong Samloem


Koh Rong Samloem


Wat te doen?

Doen? Dat moet je eigenlijk niet willen op dit eiland. Dit is dé plek om helemaal tot rust te komen. Voor wie even weg wil uit het chaotische Phnom Penh of het zinderende Sihanoukville, hier moet je zijn. Het mooiste strand is Saracenen Beach. Een lang, uitgestrekt strand vol wit zand met her en der wat bungalows. Aan de andere kant heb je Lazy Beach en Sunset Beach. Die zijn nog rustiger. Je kunt er snorkelen, duiken en kanoën, maar dat is het wel. Kom hier niet om op je laptop te werken wat stroom en WiFi houden er op bepaalde tijden mee op.

Let wel dat bepaalde prijzen hier wat hoger uitvallen. Een bord gebakken rijst kost 5 – 6 dollar. Vergeleken met Nederlandse standaarden is het alsnog een schijntje, maar wel duurder dan de 2 – 3 dollar die je op het Cambodjaanse vasteland gewend bent. Let op dat er geen pinautomaten op het eiland te vinden zijn dus breng voldoende cash mee.

Koh Rong of Koh Rong Samloem?

Ben je een alleen reizende backpacker die van een feestje houdt? Koh Rong is dan het ideale eiland voor jou. Als je meer op zoek bent naar ongerepte, prachtige stranden zonder dat dat je overal luide muziek hoort en alcohol ruikt, bezoek dan Koh Rong Samloem. Beide eilanden bezoeken is natuurlijk ook een uitstekend idee.


Koh Rong Samloem


Vervoer op Koh Rong Samloem

Het eiland is klein genoeg om lopend te verkennen. Er lopen enkele paden door de ‘jungle’ op het binnenland van het eiland. Volg deze paden om andere stranden te bezoeken. Als je wilt kun je ook per boot rondom het eiland varen om ergens aan te meren.

Eten en drinken

Er is een groeiend aantal restaurants te vinden op het eiland. Niet al deze restaurants zijn van even goede kwaliteit. We raden aan goed naar recente beoordelingen te bekijken. Je kunt met name lekkere, verse vis eten hier. In de avond kun je terecht bij een van de leuke bars op het strand.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Koh Rong Samloem:

Naam Eten Aanbod Prijs
The Big Easy Koh Rong Samloem Deze leuke bar serveert ook heel lekker eten
Sara Resort Restaurant Verse vis en andere lekkere gerechten €€
Titanic Restaurant Bijzonder lekkere vis van de grill

Koh Rong Samloem


Overnachten op Koh Rong Samloem

Op het eiland bevindt zich een handjevol accommodaties in vorm van hostels, bungalows en resorts. De prijzen daarvan lopen sterk uiteen. Het goedkoopste is zo’n acht euro per nacht. We raden je aan vooraf te boeken, omdat alles snel vol zit en je zo genoodzaakt bent een duurder verblijf uit te zoeken of in het ergste geval het eiland te verlaten. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Koh Rong Samloem vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

Vanuit Sihanoukville kun je per boot naar het eiland toe, de snelste optie duurt ongeveer drie kwartier. Vanuit Koh Rong kun je ook per boot naar Samloem.

Ons oordeel:
8/10

Koh Rong Samloen is de kleinere en rustigere variant op het grotere en bruisende Koh Rong en voelt daarmee nog erg untouched aan. Let wel: de verandering is in gang gezet. Dus ben je op zoek naar prachtige, onaangeraakte stranden met nauwelijks mensen om je heen? Ga nu het nog kan!

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.