Siem Reap

Siem Reap

Siem Reap ligt in het westen van Cambodja, op ruim 300 kilometer van de hoofdstad Phnom Penh en is vooral bekend dankzij de nabijgelegen tempels van Angkor. Siem Reap is de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid. Het was tijden een klein backpackers plaatsje maar met de groeiende bekendheid van de Angkor tempels is ook Siem Reap gegroeid. Zo zijn de internationale hotelketens inmiddels aanwezig om de meer dan een miljoen bezoekers die de stad jaarlijks aandoen te ontvangen. Ook voor de backpackers zijn er genoeg voorzieningen; er zijn honderden guesthouses en ook goedkoop een maaltijd krijgen kan vrij gemakkelijk.

Angkor

Ongeveer drie kilometer ten noorden van de stad liggen de tempels van Angkor, het grootste tempelcomplex in de wereld. Dit complex is wereldberoemd geworden door de tempel Angkor Wat. Het is absoluut één van de hoogtepunten van Cambodja en zelfs van heel Azië. Wij schatten dat 99.87% van de toeristen die naar Siem Reap gaat, ook een bezoek aan Angkor brengt. Er is zoveel te zien en over te schrijven dat we er een apart artikel aan hebben gewijd. Lees meer over Angkor.


Siem Reap


Siem Reap 2


Een sfeervolle stad

Toeristen en backpackers komen voornamelijk naar Siem Reap omdat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan Angkor Wat. Toch is het ook een stad waar je je een paar dagen goed kunt vermaken en lekker wat doorheen kunt slenteren. Echte bezienswaardigheden ontbreken in de stad, maar de marktjes, winkels en eetkraampjes zorgen ervoor dat het prima vertoeven is. Ook is er een night market, waar de verkopers verrassend genoeg niet opdringerig zijn. Het eten in de restaurants is lekker en bovendien goedkoop.

Voor ontspanning ga je naar een van de vele massagesalons in de stad. Je kunt je vanaf €2 al laten masseren. Of dompel je voeten onder in een bak water, waar de vissen gulzig je dode huidcellen eraf knagen. Ook kun je een (traditionele) dans- of circusvoorstelling bijwonen. ’s Avonds verandert de Pub street in een walhalla voor feestbeesten, vol leuke bars en clubs.

Overige activiteiten

Je vindt in en rondom Siem Reap leuke activiteiten. Het drijvende dorpje Chong Kneas is een interessante plek in de buurt van de stad. In dit dorpje was nog lang te zien hoe het leven op het Cambodjaanse platteland is. Doordat ook dit dorpje steeds meer toeristen ontving, is het niet meer authentiek te noemen. Als je tijdens je reis verder niet veel van Azië kunt zien, zouden we zeker even langsgaan, anders vind je in Vietnam en Myanmar meer drijvende dorpen.

Ben je dol op de Khmer keuken, volg dan een kookcursus. Misschien lukt het je je favoriete gerecht thuis nog eens te maken. In Siem Reap vind je het grootste aanbod van Cambodja.

In de stad ligt een oorlogsmuseum waar je aan de hand van foto’s en bewaarde attributen meer leert over de strijd tegen de Rode Khmer die in Cambodja gestreden werd. De oorlog kostte 1,7 tot 2 miljoen mensen het leven. Ongeveer twintig kilometer van Siem Reap vind je een landmijnenmuseum waar wapens uit de Rode Khmer oorlog tentoongesteld zijn.


Siem Reap


Vervoer in Siem Reap

De omgeving van Siem Reap kun je met een huurfiets of -scooter verkennen, maar ook te paard. Het is wat duurder dan het huren van een fiets of scooter, maar het is wel een unieke ervaring om op een paard de stad en het platteland te bekijken. Een gids vertelt over van alles dat je onderweg tegenkomt. Toch kiezen de meeste toeristen voor de fiets of scooter. Daarnaast is ook de tuktuk een populair vervoersmiddel in Siem Reap. Dit is met name een goede optie om Angkor te bereiken. Veel reizigers huren een tuktuk voor een hele dag om de mooiste tempels van Angkor te combineren.

Eten en drinken

Aan leuke restaurants geen gebrek in Siem Reap. Er zijn tientallen goede, betaalbare en gezellige restaurants gelegen in de stad. Je kunt Cambodjaans eten, maar ook de andere bekende internationale keukens zijn goed vertegenwoordigd. Als je een avond wat luxer wilt eten zijn er ook voldoende keuzes.

Siem Reap heeft leuke mogelijkheden om uit te gaan. Vooral de befaamde pub street is populair in de avond. In deze straat kun je kiezen uit meerdere clubs, cafés en bars, of je kunt midden op straat dansen op de luide muziek die uit de bars komt. De entree voor de meeste clubs is gratis, maar de prijs van de drankjes kan wel hoger liggen dan dat je gewend bent. Overdag is er in pub street niets speciaals te beleven, maar je kunt dan voor eten terecht in een van de restaurants. Ook daar zijn de prijzen wat hoger dan in de rest van de stad.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Siem Reap:

Naam Eten Aanbod Prijs
The Christa Restaurant & Bar Goedkope, lokale gerechten in een leuke setting
Fresh Fruit Factory Een fantastische keuze voor de lunch
Haven Je eet hier heerlijk en je steunt een goed doel €€
Elia Greek Kitchen Lekker Grieks eten in een sfeervol restaurant
Genevieve’s Restaurant Cambodjaans eten in een luxer restaurant €€

Siem Reap


Overnachten in Siem Reap

Aan accommodaties geen gebrek in Siem Reap. Er zijn een hoop hotels en zelfs de vier/vijf sterren hotels zijn in de stad te vinden. Als echte backpacker verblijf je natuurlijk liever in een goedkoop guest house. Ook hierin heb je gelukkig keuze genoeg. Ze zijn redelijk verspreid door de stad, maar de meeste vind je aan Wat Bo Street; een grote straat ten oosten van de rivier. Deze straat en de omgeving daarvan zijn dan ook de backpack-buurt van Siem Reap. In de stad kun je ook gemakkelijk een goedkoop verblijf met zwembad vinden. Naast de goedkope accommodaties zijn hier ook een groot aantal betaalbare eetgelegenheden en voorzieningen voor toeristen. Ook rond de Old Market (Phsar Chas) zijn betaalbare slaapplekken te vinden. Bovendien vind je hier ook het (beperkte) uitgaansleven en een groot aantal leuke winkels. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Siem, Reap vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

Siem Reap heeft een redelijk groot internationaal vliegveld. Vanuit onder andere Bangkok, Hong Kong, Singapore, Hanoi en Kuala Lumpur gaan rechtstreekse vluchten. Vanuit Europa kun je nog niet rechtstreeks naar Siem Reap vliegen. Vanuit Phnom Penh gaan er meerdere vluchten per dag naar deze leuke stad. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Cambodja.

Als je uit Battambang komt kun je dus de bus nemen, maar de boot is een veel leukere optie. Deze tocht kost je maximaal €20 en duurt bijna twee keer zo lang. Daar krijg je wel een hele mooie ervaring voor terug.

Een busrit van de hoofdstad Phnom Penh naar Siem Reap duurt ruim zes uur. Voor deze rit en andere ritten door Cambodja raden wij de Giant Ibis bus aan. Een ticket voor deze bus kost je iets meer, maar de luxe die je ervoor terug krijgt is het zeker waard. Er rijden ook bussen van Bangkok naar Siem Reap, zowel dag- als nachtbussen. Ook vanuit het dorp Battambang kun je de bus naar Siem Reap nemen, deze busrit duurt ongeveer vier uur.

Ons oordeel
8/10

De Angkor tempels maken Siem Reap een van de must do’s tijdens je bezoek aan Zuidoost-Azië. In Siem Reap zijn er verder niet veel bezienswaardigheden, maar er heerst wel een leuke sfeer en je kunt er goed uitgaan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.