Mandalay

Mandalay

Mandalay is de tweede grootste stad van Myanmar en tevens een van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land. Dit is goed terug te zien op het straatbeeld van de stad. Om de hoek wordt wel ergens aan gebouwd en het verkeer door de straten neemt elk jaar toe. Dit doet misschien iets af aan het idyllische beeld dat je van Myanmar hebt, maar gelukkig heeft de stad nog genoeg leuks te bieden. Er valt genoeg te zien en ook de minstens 200.000 monniken die hier in de omgeving leven dragen bij aan de sfeer in de stad.

Bezienswaardigheden

Er zijn vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn waarvan er twee bovenuit springen. De Mahamuni pagode is een van de belangrijkste Boeddha beelden in het land. Elke ochtend om 04:00 wordt het beeld door monniken schoon gemaakt en het gebruikte water wordt vervolgens heilig verklaard. Bezoek ook zeker Mandalay Hill. De klim omhoog is een steile en lange, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. 230 meter boven de grond kijk je niet alleen neer op Mandalay, maar ook de mooie omgeving. Behalve het uitzicht kan je op de heuvel ook verschillende (heilige) beelden en tempels bekijken. Het Fort van Mandalay wordt vaak aanbevolen, maar is in onze ogen weinig bijzonder. Zeker omdat je als buitenlander niet alles mag zien hier. Maar het zou ook goed kunnen dat door de huidige veranderingen in de politiek ook hier veranderingen in komen.


Mandalay 3


Overnachten in Mandalay

Mandalay is een vrij grote stad, maar echt veel accommodaties zijn er niet te vinden. Net zoals de rest van Myanmar heerst het probleem dat er niet genoeg voorzieningen zijn voor het groeiende aantal toeristen. De guesthouses die wel te vinden zijn zijn zowel qua prijs als kwaliteit goed te noemen. De meeste vind je in het centrum van Mandalay. Uit eten gaan is ook prima mogelijk, maar het uitgaansleven is niet bepaald bruisend. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kan je gelijk een kamer reserveren.

Overnachten Mandalay

Onze hostel aanraders

De omgeving

In de stad zelf zijn dus een aantal bezienswaardigheden te vinden, maar de omgeving van Mandalay is misschien wel leuker. Bezoek zeker de stad Amarapura. Hier vind je de U Brein-brug, met 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. De brug is bijzonder fotogeniek, zeker tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Je zult ook veel monniken over de brug zien lopen. Dit komt omdat dichtbij de brug het Mahaghandaron klooster ligt, een van de beroemdste boeddhistische kloosters ter wereld. Hier leven meer dan 1000 monniken, als toerist mag je hier ook kopen en vrij rondlopen. Ook de steden Sagaing en Innwa zijn leuk om te bezoeken. In Sagaing kan je een aantal bijzonder mooie bezienswaardigheden bekijken. Innwa is een voormalige hoofdstad, een aantal kloosters en andere religieuze bouwwerken herinneren je hier aan. Een bezoek aan deze drie steden is goed te combineren, reken hier een volle dag voor. Je kunt een taxi charteren voor een dag, achterop de motor meereden of zelf een scooter huren.


Mandalay 1


Mandalay in je route door Myanmar

Hoe kom ik er?

Mandalay heeft een klein, maar internationaal vliegveld. Zo kan je onder andere rechtstreeks vanaf Bangkok met AirAsia naar Mandalay vliegen. Tevens is het nemen een binnenlandse vlucht een optie. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Myanmar.

De stad is goed te bereiken per bus, maar het zijn vaak wel lange ritten. Vanaf Bagan is het ongeveer 8 uur rijden, de busrit vanuit Inle Lake duurt ruim 10 uur en vanuit Yangon zelfs 13/14 uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0