Kalaw

Kalaw

Kalaw is dé bestemming van Myanmar als je een trekking wilt maken. Dit dorpje ligt hoog in de bergen, in een schitterende omgeving. Het is ook een van de enige bestemmingen in Myanmar waar je een trekking kunt zonder toestemming van de autoriteiten. Wat in onze ogen een grote plus is. Het bergdorpje zelf is leuk om even door te lopen, maar je komt hier om een wandeltocht te maken. Let er wel op dat het vanwege de hoge ligging hier wat kouder kan zijn, zeker van oktober tot februari.

Kalaw

Kalaw is een leuk dorpje, waar je als je de tijd hebt even doorheen kunt lopen. Bekijk dan even de stoepa in het centrum van het dorp. Naast deze bescheiden stoepa ligt een leuke markt. Hier kun je fruit kopen en wat lokale dranken. Je ziet hier ook vrouwen die in traditionele kleding vanuit de bergen naar de markt in Kalaw komen om inkopen te doen. In de omgeving van de markt liggen tevens de meeste restaurants van Kalaw. In tegenstelling tot de meeste andere steden in Myanmar zijn hier ook een aantal buitenlandse keukens vertegenwoordigd.


Kalaw


Trekking naar Inle Lake

De meeste reizigers komen naar Kalaw om vanuit hier een trekking te maken naar het mooie Inle Lake. Deze trekking kun je in twee dagen of drie dagen afleggen. Als je tijdschema het toelaat raden we aan voor de driedaagse trekking te kiezen. Als je voor de driedaagse trekking kiest loop je op de eerste twee dagen zo’n zes uur per dag en op de laatste dag nog vier uur. Bij de tweedaagse trekking leg je d eerste afstand per truck af, waardoor je dus bij de route van dag twee begint.

Tijdens de trekking loop je door het schitterende landschap van deze omgeving. Je loopt door verschillende dorpjes waar je ziet hoe het leven er op het platteland in Myanmar er aan toe gaat. De altijd vriendelijke locals maken dit een geweldige ervaring en een van de hoogtepunten van je reis door Myanmar. Je overnacht in een dorp wat op de route ligt. Je eet bij de eigenaren van het huis en neemt hier een welverdiend drankje. Je slaapplek is niet het meeste comfortabele bed waar je ooit op geslapen hebt, maar na een lange dag lopen zul je ongetwijfeld heerlijk slapen. Je hebt geen spectaculaire conditie nodig voor de trekking. Als je een normale basisconditie hebt kun je het zeker bijhouden.

Je kunt de trekking gemakkelijk ter plekke regelen, als je aankomt in Kalaw. Rondom de markt zijn meerdere reisbureaus gevestigd. Je hebt dus genoeg keuzes. Populaire aanbieders zijn Ever Smile en Jungle King. Er zijn ook mogelijkheden om meer buiten de gebaande paden te lopen. We randen altijd aan de recente reviews te lezen. Je betaalt ongeveer 40.000 Kyat voor een driedaagse trekking en maximaal 35.000 Kyat voor een tweedaagse trekking. Dit is inclusief vervoer, eten en overnachtingen. Goed te betalen dus. Lees ook ons artikel over het maken van een trekking in Myanmar.

Korte wandeltochten

Heb je wat tijd over in Kalaw? De mooie omgeving van Kalaw is ook geschikt voor kortere wandeltochten van enkele uren. Loop bijvoorbeeld naar de Thein Taung Monastery. Vanaf de heuvel waarop dit klooster is gevestigd heb je een fraai uitzicht over het dorp en haar omgeving. Ook kun je in een halfuur vanuit het dorp lopen naar Shwe Oo Min Paya. In deze grot zie je verschillende Boeddhabeelden staan. Heel spectaculair is het niet, maar als je zin hebt in een korte wandeling is het leuk om te doen. In de omgeving van Kalaw liggen verder nog aantal pagodes en uitkijkpunten waar je op eigen houtje naartoe kunt lopen.


Kalaw


Dagtrip naar Pindaya

Op een ongeveer een uur rijden van Kalaw ligt Pindaya. Dit dorp is op zich niet zo bijzonder, maar de Pindaya Caves aan de rand van het centrum wel. In deze grotten staan ruim 8.000 Boeddhabeelden. Ook de wandeltocht naar de grotten toe is leuk, met name dankzij het fraaie uitzicht over de omgeving. Een leuke dagtrip dus vanuit Kalaw.

Vervoer in Kalaw

Kalaw is klein genoeg om lopend te verkennen. Ook in de omgeving kun je lopend veel zien. Een fiets huren is ook een leuke optie, met name als je een van de heuvels wilt bezoeken om de zonsondergang te bekijken.


Kalaw


Overnachten in Kalaw

Er zijn voldoende guest houses en hotels in Kalaw. De meeste accommodaties zijn te vinden in het bergdorpje zelf, maar de leukere liggen net iets buiten het dorp. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Het vliegveld van Heho ligt op drie uur rijden van Kalaw. Je kunt vanuit meerdere steden in Myanmar een binnenlandse vlucht nemen om vervolgens de minibus te nemen naar Kalaw.

Vanuit zowel Mandalay als Bagan is het ongeveer acht uur met de bus. De rit vanuit Yangon doet er ruim tien uur over.

Vanuit Heho kun je dus een minibus pakken naar Kalaw, deze doet er drie uur over. Vanuit Shwenyaung, het dorpje nabij Inle Lake, doet de minibus er ook drie uur over. Als je uit Pindaya komt kun je ook het beste de minibus nemen, dit is een rit van ruim een uur.

Ons oordeel
7/10

In Kalaw zelf is niet zoveel te doen, maar de trekking naar Inle Lake is een geweldige ervaring.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.