Yangon

Yangon

Yangon, ook bekend als Rangoon, was lange tijd de hoofdstad van Myanmar, maar heeft die status in 2005 overgedragen aan Naypyidaw. Officieel in ieder geval. Vele, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Naties, zien Yangon nog altijd als de officiële hoofdstad. Met meer dan 4 miljoen inwoners is het nog altijd veruit de grootste stad van het land. Ook qua economie is het de stad het grootst, maar doordat de regering de aandacht vooral op Naypyidaw richt wordt dit verschil steeds kleiner.

Bezienswaardigheden in Yangon

‘Downtown’ is in onze ogen zeker de leukste wijk van Yangon. Zo zie je in verschillende straten prachtige Engelse koloniale gebouwen. Veruit de mooiste bezienswaardigheid ligt echter net buiten het centrum. Een paar kilometer ten noorden ligt de Shwedagon Paya. Als je de feiten bekijkt snap je al snel hoe bijzonder deze pagode is. Deze belangrijke boeddhistische tempel is de grootste tempel van Myanmar, is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen, is 98 meter hoog en meer dan 2500 jaar oud. De pagode is overdag al bijzonder mooi, maar in het avond/nacht licht zo mogelijk nog indrukwekkender. Je betaalt een kleine toegangsprijs die, als we de verantwoordelijke mogen geloven, naar de onderhoud van het complex gaat.

Twee andere mooie tempels zijn de Botataung Paya in Downtown en de Chaukhtatgyi Paya. De laatste Paya waarborgt een enorme liggende boeddha, welke als vervanging is gekomen voor een eerdere, staande boeddha. Als je gewoon wat wilt relaxen kun je naar Kandawgyi Lake gaan. Wat hier leuk is om te doen, is een rondje te lopen over de houten brug die grotendeels over het water loopt.

Voor een fraai uitzicht over de stad kun je naar de top van de Sakura Tower gaan.


Yangon


Downtown

In deze wijk van Yangon zijn de meeste bezienswaardigheden en dingen te ondernemen; wat de naam al doet vermoeden. Door deze wijk is het heerlijk om lekker rond te wandelen, langs de vele verschillende marktkramen met een ontzettend divers assortiment. Boeken (zelfs Nederlandse), elektronica, voedingswaren, en ga zo maar door. Ook vind je hier een mengelmoes van de verschillende religies die de stad rijk is. Zo zijn er moskeeën te vinden, een kathedraal, en natuurlijk de gebruikelijke pagodes. Na een dagje rondstruinen is het heerlijk om de avond af te sluiten in Chinatown, waarvan 19th Street het bruisende centrum is. Hier wordt tot iets later in de avond, een uurtje of tien, gegeten en gedronken. Voor het echte nachtleven zijn er een aantal clubs en barretjes waar men heen kan, maar verwacht hier niet al te veel van.

Circle Train

Een erg leuke manier om een andere kant van Yangon te zien is een ritje met de circle train. Deze trein rijdt – zoals de naam al doet vermoeden – een rondje om de stad. Voor slechts 200 kyat koop je een kaartje voor deze drie uur durende treinrit. Je rijdt langs verschillende wijken, waardoor je goed de verschillen tussen rijk en arm ziet. Het leukste is te zien hoe de locals leven en hoe zij gebruik maken van de trein. Zo worden er gedurende de rit allerlei etenswaren verkocht. Van kievitseieren tot tomaten – met grote rieten manden op het hoofd of in de armen lopen mensen af en aan door de trein. En soort rijdende markt voor de mensen uit Yangon dus, en voor bezoekers van de stad een aanrader als je nog een paar uur te besteden hebt.


Yangon


Dalah Ferry

De Dalah Ferry vertrekt vanaf Downtown Yangon naar Dalah. Het is een populaire trip onder toeristen, vanwege met mooie uitzicht over de omgeving en een bezoek aan het dorp Dalah. Wij raden deze trip echter af. Er zijn tegenwoordig veel oplichters actief, die je bij aankomst in Dalah op verschillende manieren proberen op te lichten. Elders in Myanmar zul je hier hoogst waarschijnlijk geen last van hebben, maar hier dus wel. Als je wel gaat moet je dus goed op de hoogte zijn voor deze oplichters.

Vervoer in Yangon

Er rijden openbare bussen in Yangon, maar deze zijn voor toeristen niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Gelukkig zijn veel afstanden goed te belopen. Het centrum is relatief klein en het is juist leuk om de stad lopend te verkennen. Voor langere afstanden raden we de taxi aan. Hoewel de meter in de taxi nooit gebruikt wordt zijn de taxi’s ontzettend goedkoop in Yangon. De prijzen liggen nog lager dan elders in Zuidoost-Azië.


Yangon


Eten in Yangon

Yangon is vaak het begin- of eindpunt van je reis in Myanmar en voelt aan als een grote en drukke stad. Midden in de drukte vind je zeker een paar pareltjes waar je kennis kunt maken met de Birmese keuken.

999 Shan Noodle Shop

Zoals de naam al zegt kun je hier kiezen uit meerdere soorten Shan Noodles. De Shan Noodle is een gerecht die van oorsprong komt uit de gelijknamige staat ‘Shan’. Van flat rice noodles met knoflookolie en kip tot noodles soup en salade… je kunt het allemaal proeven. Bij het eten krijg je thee die ze telkens weer aanvullen. Zorg wel dat je er een beetje bijtijds bent want ze sluiten om 19.00 uur.

Rangoon Teahouse

Rangoon Teahouse is een restaurant dat meer westers aanvoelt. Ze serveren hier streetfood snacks met een moderne twist, salades, grill, biryani en verschillende soorten cocktails. Daarnaast heb je, zoals de naam al weggeeft, verschillende soorten thee waar je uit kunt kiezen. Op de menukaart hebben ze visueel de hoeveelheid thee en melk weergegeven met daarbij de verhouding tussen de smaken bitter en zoet. Zo weet je meteen als ‘beginner’ wat voor soorten thee je in Myanmar kunt bestellen.

Overnachten in Yangon

In Downtown zijn niet alleen de meeste bezienswaardigheden te vinden, maar ook de meeste hostels, guest houses en leuke restaurants. We raden je dan ook aan om in deze buurt een accommodatie te vinden. In onze Reisgids Myanmar staan de leukste hostels van Yangon vermeld.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

De meeste backpackers in Myanmar beginnen hun reis in Yangon. Hier gaan de meeste vluchten heen en de vliegtickets zijn vaak het goedkoopst. Vanaf steden als Bangkok, Chiang Mai, Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong en Hanoi kan je rechtstreeks naar Yangon vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Myanmar.

Je kunt in onder meer Mandalay, Bagan en Bago de trein pakken naar Yangon. Dit is echter geen aanrader. Het zijn lange en oncomfortabele ritten.

De busverbindingen naar Yangon zijn wel prima. Vanuit het hele land kan je wel de bus pakken naar de stad. Vanuit Bagan is het een uur of negen, vanuit Kyaiktiyo is het vijf uur en ongeveer vijftien uur vanaf Inle Lake. Dankzij een nieuwe snelweg doet de bus er vanuit Mandalay nog maar acht uur over.

Ons oordeel
7/10

Yangon is een sfeervolle stad, met veel lekkere eetkraampjes en het heeft met de Shwedagon Pagode een hele indrukwekkende bezienswaardigheid. Veel meer is er niet te doen, 1 á 2 dagen zijn hier genoeg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.