Visum Myanmar

Visum Myanmar

Myanmar blijft een van de minst bezochte landen van Zuidoost-Azië. Het land heeft adembenemende tempelcomplexen, authentieke dorpjes, wandelroutes door de bergen en bovenal een bijzonder gastvrije bevolking. Je hebt een visum nodig om dit grote land te bezoeken en hieronder lees je hoe je dit kunt aanvragen, hoe lang je mag blijven en voorwaarden die hierbij komen kijken.

Visum Myanmar

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je een visum nodig om Myanmar binnen te gaan. Je kunt dit visum online aanvragen en nadat je het visum hebt ontvangen, kun je 28 dagen door Myanmar reizen. De aanvraag kost $50.

Hoe krijg je een visum voor Myanmar?

Je kunt je visum online aanvragen via deze website van de overheid van Myanmar, waar je de $50 per creditcard kunt betalen. Na het invullen van je gegevens krijg je een brief toegestuurd, die je behoort te printen en mee te nemen naar Myanmar.

Je kunt je visum ook aanvragen bij de ambassade van Myanmar in Nederland of in Bangkok, voor het geval je vanuit Thailand naar Myanmar wil reizen.

In tegenstelling tot veel andere Zuidoost Aziatische landen, kun je in Myanmar geen ‘visa on arrival’ krijgen.


Visum Myanmar


Mogelijkheid om te verlengen

Het e-visum voor Myanmar is niet verlengbaar. Als je langer wil blijven, zul je eerst het land moeten verlaten en opnieuw een visum voor 28 dagen moeten aanvragen.

Overstay

Myanmar legt een geldboete op aan reizigers die langer in het land blijven dan hun visum hen toestaat. De boete bedraagt $3 per dag en loopt op tot $5 per dag vanaf negentig dagen. Het bedrag dient in dollars betaald te worden bij het verlaten van Myanmar. Je kunt na het verstrijken van je visum geen binnenlandse vluchten meer nemen, want daarbij wordt je visum ook gecontroleerd.

Grensovergangen Myanmar

Myanmar grenst aan een aanzienlijk aantal landen; Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. De grensovergang tussen Laos en Myanmar wordt zelden gebruikt, terwijl de grenzen met China en Bangladesh gesloten zijn. Je kunt dan ook alleen vanuit India en Thailand over land naar Myanmar reizen.

Van Thailand naar Myanmar kun je bij de volgende vijf plaatsen oversteken.

  • Mae Sot (Thailand) naar Myawaddy (Myanmar)
  • Mae Sai (Th) naar Tachileik (My)
  • Ranong (Th) naar Kawthaung (My); bootovertocht
  • Phu Nam Ron (Th) naar Htee Kee (My)
  • Three Pagodas Pass

Vanuit India kun je Myanmar via twee grensovergangen binnengaan.

  • Moreh (India) naar Tamu (Myanmar)
  • Zokhawtar (In) naar Rikhawdar (My)

Visa run

Doordat je eerst online een visum moet aanvragen, is een visa run niet mogelijk. Je zult eerst moeten wachten tot je nieuwe visum geldig is, waarna je kunt terugkeren.

Lees meer over Myanmar