Koh Kradan

Koh Kradan

Koh Kradan is zowel een van de mooiste, als rustigste eilanden van heel Thailand; een combinatie die veel reizigers aanspreekt. Het eiland ligt in de populaire Andaman Zee, waar je trouwens ook nog meer prachtige eilandjes vindt. Koh Kradan is wat ons betreft dus absoluut een van de mooiste. De witte stranden zijn nog volledig onbebouwd en liggen nog niet vol met honderden andere toeristen. Het helderblauwe water en de bijzondere rotsen op de achtergrond maken het bovendien een bijzondere fotogenieke bestemming. Er valt niet veel (lees: niks) te beleven op het eiland, maar juist dat is de reden dat je hier komt.

Over Koh Kradan

Zoals gezegd is er vrij weinig te doen op het eiland. Je komt hier voor je rust en voor het prachtige bounty strand. Verwacht geen bars waar je een drankje kunt doen of zelfs maar een supermarkt waar je wat kunt halen. In de avond kun je niet veel anders doen dan chillen bij je accommodatie. Koh Kradan is daardoor vooral een heerlijke bestemming voor diegene die het even rustig aan willen doen en de grote toeristenaantallen willen vermijden. Het zijn dan ook vooral stelletjes en gezinnen die Koh Kradan bezoeken. Voor backpackers is het schitterende eiland soms té rustig. Toch vinden we het zonde als reizigers het eiland overslaan, want de gave parelwitte stranden en mooie onderwaterwereld zijn zeker een bezoek waard.


Koh Kradan

De perfecte bestemming om eens lekker niks te doen


koh kradan

Een typische Thaise longtailboot in het heldere water


Stranden

Koh Kradan kent verschillende stranden met elk unieke eigenschappen. Zo kom je na een mini-trek door de jungle uit bij Sunset Beach. Ondanks dat er wel wat afval ligt, is dit strand echt prachtig. De rotsen en het mooie groen om het strand heen zorgen voor mooie kiekjes. En andere toeristen? Die zijn er eigenlijk niet. Wel zijn er heel veel muggen, dus neem de nodige maatregelen. Op zoek naar een idyllisch wit strand met kraakhelder water? Ga dan naar Paradise Beach. Hier kun je niet alleen relaxen, maar ook heel goed snorkelen. Het bekendste strand om te snorkelen is echter Ao Niang. Dit strand ligt naast Paradise Beach, maar rotsblokken scheiden de twee stranden. Wanneer het eb is, loop je gemakkelijk langs de rotsen van Paradise Beach naar Ao Niang. Natuurlijk kun je dit ook tijdens vloed lekker snorkelend doen. Onderweg kom je dan ontzettend veel vissen tegen.

Tips & trips

Koh Kradan is een stuk duurder dan het vasteland. Dit geldt niet alleen voor accommodaties, maar ook voor water, fruit, snacks en ander eten. Dit kun je eventueel meenemen vanuit Trang, om op die manier wat geld te besparen. Onthoud trouwens ook dat er geen pinautomaten op het eiland zijn en dat je dus wat extra cash mee dient te nemen.

Als je Koh Kradan te duur vindt voor een overnachting, of liever overnacht op een bestemming waar in de avond ook wat te beleven valt, kun je er ook voor kiezen om het eiland als dagtrip te bezoeken. Dit kan het beste vanuit het nabijgelegen Koh Mook. Huur een longtailboot voor een dag. Met wat goed onderhandelen ben je op deze manier veel goedkoper uit en je kunt toch het prachtige Koh Kradan bezoeken. Dit wetende kun je je voorstellen dat er overdag meer toeristen zijn op Koh Kradan dan in de ochtend en avond: dagjesmensen komen immers met tours mee naar Koh Kradan vanaf andere eilanden. Maar de toeristenstroom is maar voor enkele uren en de meeste bezoekers zijn alweer verdwenen voor het einde van de middag.


koh Kradan

De schitterende regio waarin Koh Kradan ligt


In de omgeving

Het eiland behoort tot de Trang archipel, samen met andere eilanden als Koh Mook, Koh Ngai en Koh Libong. Met name Koh Mook is leuk om te bezoeken, omdat hier de populaire Emerald Cave te bekijken is. Koh Ngai is net zoals Koh Kradan een leuk en rustig eiland waar je voornamelijk komt voor de rust.

Vervoer op Koh Kradan

Er zijn geen wegen op Koh Kradan. Dat betekent dat er ook geen auto’s, scooters of ander verkeer op het eiland te vinden is. Het gebrek aan gemotoriseerd verkeer draagt bij aan de leuke sfeer van het eiland. Bovendien is Koh Kradan gelukkig klein genoeg om alle afstanden lopend af te leggen.


Koh Kradan

Maak een mooie wandeltocht door de jungle op het eiland


Eten en drinken

Alles kost op Koh Kradan dus wat meer dan in de meeste andere Thaise bestemmingen. Dat geldt ook voor voor het eten en drinken. Voor een maaltijd betaal je minstens het dubbele vergeleken met het vasteland. Er zijn bovendien maar enkele restaurants. Er is een sterke Italiaanse invloed op het eiland en dit zie je terug in de restaurants. Naast Thais eten kun je op Koh Kradan met name veel pizza en andere Italiaanse klassiekers krijgen. Van een nachtleven is op het eiland geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Koh Kradan:

Naam Eten Aanbod Prijs
National Park Restaurant Simpel, goedkoop en lekker Thais eten
Kalumè Restaurant Prima pizza’s en andere Thaise gerechten €€
Italiano Bar & Restaurant Ook hier kun je zowel Italiaans als Thais eten krijgen €€

Overnachten op Koh Kradan

Dankzij de beperkte omvang van het eiland en het beperkte aantal toeristen is het aanbod van accommodaties ook beperkt. Dit is nadelig voor de prijzen van een overnachting. Deze liggen helaas best hoog. Zeker voor de kwaliteit die je voor deze prijs terug krijgt. Meerdere accommodaties sluiten tijdens het regenseizoen van mei tot oktober. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Op Koh Mook kun je dus een boot huren, deze brengt je in een klein uur op Koh Kradan. Ook op andere nabijgelegen eilanden in de regio kan je een dergelijke reis organiseren. Tevens kan je rechtstreeks op Koh Lanta een boot pakken, deze doet er anderhalf uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.