Ayutthaya

Ayutthaya

Ayutthaya was meer dan 400 jaar de hoofdstad van Thailand. Daarmee was het een van de belangrijkste steden in Azië. In Ayutthaya, ongeveer twee uur rijden vanaf Bangkok, zijn vandaag de dag de invloeden van deze tijden nog goed te zien; overal zie je prachtige tempels en Boeddhabeelden. De stad werd in 1767 grotendeels verwoest door het Birmese leger, maar er is nog genoeg te zien. Je bezoekt Ayutthaya dan ook vooral om deze indrukwekkende ruïnes en andere overblijfselen te bekijken.

Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Het mooiste tempelcomplex in Ayutthaya is misschien wel het Wat Phra Mahathat. Deze tempels werden in 1384 gebouwd en hoewel de Birmezen de belangrijkste pagode totaal hebben verwoest zijn de restanten van het complex nog steeds indrukwekkend. Hier tegenover staat de Wat Ratchaburana. In deze ruïne staan nog een aantal mooie bronzen Boeddha beelden en gouden voorwerpen behorend aan twee jong overleden prinsen. In het Chao Sam Phraya National Museum vind je meer over de gouden tijden van Ayutthaya. Zo worden hier Boeddhabeelden, prachtige gouden voorwerpen en vele andere schatten tentoongesteld. Tussen Ayutthaya en Bangkok ligt het Bang Pa-In paleis. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd en dient als zomerpaleis voor de koningen van Thailand.


Ayutthaya


Overnachten in Ayutthaya

In het centrum van de stad vind je de meeste goedkope accommodaties. Er zijn ook voldoende goedkope hotels te vinden. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Ayutthaya vermeld.

Doen in Ayutthaya

Je bezoekt Ayutthaya om tempels en ruïnes te bekijken. Veel meer is er in en rondom de stad dan ook niet te doen. In het regenseizoen is het leuk om een boottocht te maken over de rivieren in de buurt van Ayutthaya. Ook vanuit de boot zie je voornamelijk tempels.

In het nabijgelegen stadje Lopburi kun je nog meer tempels bezichtigen, waaronder het mooie Narai Ratchaniwet paleis. ’s Avonds worden veel beelden en tempels mooi verlicht. Wil je de tempels in dit licht zien, dan kun je het best te voet of met een tuktuk op pad gaan.

In het weekend kun je de Klong Sa Bua drijvende markt bezoeken. Deze floating market is niet zo indrukwekkend als de Damnoen Saduak floating market, maar is in combinatie met de theatervoorstellingen die je er kunt bijwonen een leuk uitstapje. Op doordeweekse dagen kun je op de drijvende markt in het oosten van de stad terecht. Iedereen die behoefte heeft aan meer context bij de indrukwekkende tempels bezoekt het Historical study centre waar je meer ziet en leest over de eeuwenoude stad.


Ayutthaya


Vervoer binnen Ayutthaya

In de stad kun je nog tientallen andere tempels, beelden en mooie ruïnes bekijken. We raden je aan een bezoekje te brengen aan de bovenstaande bezienswaardigheden en om verder zonder strak plan de overige locaties in je op te nemen. Dit kun je lopend doen, maar dat is nog een flinke wandeling. Een fiets huren is daarom verstandiger. Daarnaast kun je een tuktuk nemen. Houd er wel rekening mee dat het behoorlijk warm kan worden in Ayutthaya, dus ga vroeg op stap.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Ayutthaya heeft geen eigen vliegveld. Wel ligt het op slechts 50 kilometer van het Don Muang vliegveld van Bangkok. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Het treinstation in Ayutthaya is onderdeel van de populaire treinroute van Bangkok naar Chiang Mai. Vanuit zowel Bangkok als Chiang Mai kun je gemakkelijk met de trein naar Ayutthaya. Tickets koop je op het station of online via 12GO Asia.

Met de bus vanaf het noordelijke busstation in Bangkok ben je in ongeveer anderhalf uur in Ayutthaya. De bus stopt midden in het centrum van Ayutthaya, dichtbij de meeste guesthouses. Als je vanuit het noordelijkere Sukhothai komt, duurt je busrit vijf uur.

In elk reisbureau in Bangkok kun je voor enkele euro's een rit in een minivan naar Ayutthaya boeken. Dit busje doet er ongeveer anderhalf uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal