Ayutthaya

Ayutthaya

Ayutthaya was meer dan 400 jaar de hoofdstad van Siam, het voormalige Thailand. Daarmee was het een van de belangrijkste steden in Azië. In Ayutthaya, ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Bangkok, zijn vandaag de dag de invloeden van deze tijden nog goed te zien; overal zie je prachtige tempels, stoepa’s, Boeddhabeelden en meer religieuze bouwwerken.

Over Ayutthaya

De stad werd in 1767 grotendeels verwoest door het Birmese leger, maar er is nog genoeg te zien. Je bezoekt Ayutthaya dan ook om deze indrukwekkende ruïnes en tempels te bekijken, veel meer is hier niet te doen. Je kunt Ayutthaya als dagtrip bezoeken vanuit Bangkok of hier overnachten om wat meer de tijd te nemen om de stad te verkennen. Voor de meeste reizigers is een dagtrip voldoende, je kunt in een volle dag de meeste hoogtepunten bekijken.


Ayutthaya

Het Boeddhahoofd dat te zien is in de Wat Mahathat


Ayutthaya

De drie stoepa’s van Wat Phra Si Sanphet


Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Er zijn tientallen tempels te vinden in Ayutthaya. Een aantal daarvan mag je echt niet missen, sommige kun je gerust overslaan. Een van de mooiste tempelcomplex in Ayutthaya is Wat Mahathat. Deze tempels werden in 1384 gebouwd en hoewel de Birmezen de belangrijkste pagode totaal hebben verwoest zijn de restanten van het complex nog steeds indrukwekkend. Kenmerkend is het Boeddhahoofd dat hier langs de wortels van een grote boom groeit. Naast dit tempelcomplex, te vinden in het centraal gelegen park, staat de Wat Ratchaburana. In deze grote tempel staan nog een aantal mooie bronzen Boeddhabeelden en gouden voorwerpen behorend aan twee jong overleden prinsen.

In het noorden van de stad ligt Wat Chaiwatthanaram, een groot tempelcomplex dat je ook zeker gezien moet hebben. Dit complex bevat een aantal mooie tempels en het groene gras en de ligging aan de Chao Phraya rivier maken dit plaatje af.

Ook de Wat Phra Si Sanphet is een van onze favorieten. Hier zie je drie grote stoepa’s, wat een van de meest fotogenieke tempels van Ayutthaya oplevert. In het zuidwesten van de stad ligt de Wat Yai Chai Mongkhon, waar je een groot liggend Boeddhabeeld ziet en een grote tempel omringd door Boeddhabeelden. Sla ook Wat Phanan Choeng niet over, waar je voornamelijk veel locals ziet die aan het bidden zijn.

Doen in Ayutthaya

Je bezoekt Ayutthaya om tempels en ruïnes te bekijken. Veel meer is er in en rondom de stad dan ook niet te doen. Iedereen die behoefte heeft aan meer context bij de indrukwekkende tempels bezoekt het Historical study centre waar je meer ziet en leest over de eeuwenoude stad. In het Chao Sam Phraya National Museum leer je meer over de gouden tijden van Ayutthaya. Zo worden hier Boeddhabeelden, prachtige gouden voorwerpen en vele andere schatten tentoongesteld.

Als je even wat anders wilt dan tempels kun je een bezoek brengen aan het Ayutthaya City Park. Dit is een groot winkelcentrum waar je onder meer kleding en elektronica kunt kopen. Tevens zijn hier de nodige restaurants te vinden.

Aan de floating market is niets authentieks te benoemen. Deze tourist trap kun je beter overslaan.


Ayutthaya

Boeddhabeelden te zien in de Wat Yai Chaimongkol


Olifantenritjes – doe het niet

Je ziet in Ayutthaya helaas nog veel toeristen die ritten maken op olifanten. Werk hier niet aan mee. De olifanten worden gruwelijk mishandeld om zo tam te worden dat ze toeristen op hun rug willen dragen. Ook tijdens de ritten worden ze nog bewerkt met ijzeren punten om de richting te bepalen.

In de omgeving

Tussen Ayutthaya en Bangkok ligt het Bang Pa-In paleis. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd en dient als zomerpaleis voor de koningen van Thailand.

In het nabijgelegen stadje Lopburi kun je nog meer tempels bezichtigen, waaronder het mooie Narai Ratchaniwet paleis. ’s Avonds worden veel beelden en tempels mooi verlicht. Wil je de tempels in dit licht zien, dan kun je het best te voet of met een tuktuk op pad gaan.


Plan een volle dag om de vele tempels te bekijken


Vervoer binnen Ayutthaya

De mooiste tempels van Ayutthaya liggen behoorlijk verspreid over de stad. Gelukkig is het geen grote stad. De afstanden zijn te groot om lopend af te leggen, maar je kunt de afstanden wel prima op de fiets afleggen. Door zelf al fietsend de stad te verkennen kun je zelf het tempo bepalen en heb je vrijheid om te gaan waar je wilt. Als je liever niet fiets kun je een scooter huren, maar wij raden aan gewoon de fiets te nemen. Veel accommodaties bieden fietsverhuur aan en anders zijn er genoeg verhuurders in de stad waar je terechtkunt. Daarnaast kun je uiteraard ook een tuktuk nemen. Je kunt losse ritjes boeken, of voor zo’n 200 baht per uur een tuktuk huren die op je wacht als je de tempels bekijkt. Houd er wel rekening mee dat het behoorlijk warm kan worden in Ayutthaya, dus ga vroeg op stap.

Ayutthaya in de avond

Ayutthaya is niet de meest sfeervolle stad van Thailand. Leuke restaurants zijn ook lastig te vinden en dit geldt al helemaal voor bars. We raden aan in Ayutthaya je krachten te sparen in de avond, om de volgende dag weer veel te kunnen zien. Een boeiend uitgaansleven zul je dan dus niet missen.


Ayutthaya

De Wat Chaiwatthanaram is met name bij zonsondergang prachtig


Overnachten in Ayutthaya

Ayutthaya beschikt over een prima aanbod van hostels, guest houses en andere accommodaties. De tempels liggen verspreid over de stad. Als je in het centrum van de stad overnacht kun je vanuit hier gemakkelijk alle tempels bezoeken. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Ayutthaya vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Ayutthaya heeft geen eigen vliegveld. Wel ligt het op slechts 50 kilometer van het Don Muang vliegveld van Bangkok. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Het treinstation in Ayutthaya is onderdeel van de populaire treinroute van Bangkok naar Chiang Mai. Vanuit zowel Bangkok als Chiang Mai kun je gemakkelijk met de trein naar Ayutthaya. Tickets koop je op het station of online via 12Go.Asia.

Met de bus vanaf het noordelijke busstation in Bangkok ben je in ongeveer anderhalf uur in Ayutthaya. De bus stopt midden in het centrum van Ayutthaya, dichtbij de meeste guest houses. Als je vanuit het noordelijkere Sukhothai komt, duurt je busrit vijf uur.

In elk reisbureau in Bangkok kun je voor enkele euro's een rit in een minibus naar Ayutthaya boeken. Dit busje doet er ongeveer anderhalf uur over. Ook vanuit Kanchanaburi kun je een minibus nemen die rechtstreeks naar Ayutthaya gaat. Je betaalt hier 400 baht voor en je doet er ruim twee uur over. Regel deze reis bij je accommodatie.

Ons oordeel
7/10

Vooral voor de liefhebbers van tempels is het hier genieten. Ayutthaya is leuk als dagexcursie vanuit Bangkok. Als je de voormalige hoofdstad niet als excursie, maar als echte bestemming tijdens je reis aandoet, heb je aan twee dagen wel genoeg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.