Chiang Rai

Chiang Rai

Chiang Rai is hoofdstad van de gelijknamige provincie in Thailand. De provincie is de meest noordelijke van Thailand. Door de ligging was het lange tijd geïsoleerd van de rest van het land. Daarom zijn de cultuur en de bijbehorende gewoontes hier anders dan in de rest van de Thailand. Net als het iets zuidelijker gelegen Chiang Mai is de stad een goed startpunt voor tochten door de schitterende natuur van Noord-Thailand. Chiang Rai is rustiger dan Chiang Mai en wordt minder bezocht door toeristen. De stad heeft hierdoor een relaxte sfeer, die wij erg prettig vinden.

Wat Rong Khun

Het hoogtepunt van Chiang Rai is Wat Rong Khun. Deze tempel staat ook wel bekend als de Witte Tempel. Deze – inderdaad compleet witte – tempel heeft een unieke stijl. De bouwstijl en de versieringen zijn compleet anders dan andere boeddhistische tempels in Azië. Ook als je al een beetje tempel moe begint te raken, is Wat Rong Khun nog altijd erg indrukwekkend. De tempel ligt op een klein half uur rijden buiten de stad. Je kunt de lokale bus pakken of kiezen voor een tuktuk of taxi. We raden je aan de tempel niet met een tour te bekijken, aangezien je dan aan een tijd bent gebonden. Ga er vroeg ‘s ochtends heen, of juist na 14.00 uur, als de meeste bussen met toeristen alweer vertrokken zijn.


Chiang Rai


Bezienswaardigheden in Chiang Rai

Hoewel de Wat Rong Khun tempel het hoogtepunt van Chiang Rai is, heeft de stad meer te bieden. Zo kun je ook naar de Wat Phra Kaew tempel. Op het terrein rondom deze tempel vind je ook een museum, waar je meer leert over de geschiedenis van de Smaragdgroene Boeddha. Wil je iets anders dan tempels, bezoek dan de Khun Korn Waterfall. Op drie kwartier rijden van de stad vind je deze ruim 70 meter hoge waterval. In een half uur wandel je dwars door de jungle naar de waterval, waar je overigens wel erg nat gaat worden. Een ander leuk uitstapje is de Mae Salong theeplantages. Hier kun je ook de thee proeven die er geteeld wordt. Heb je geen tijd om de theeplantages in dit bergdorpje te bezoeken, ga dan naar de Choui Fong Tea Farm. Deze bekende plantage is gemakkelijker te bezoeken vanuit de stad. Ben je meer van de koffie? Toets dan op je navigatie ‘Doi Chang coffee farm’ in, pak de scooter daarheen en verken de koffieplantages.

Gouden Driehoek

Chiang Rai wordt ook wel de toegangspoort naar de Gouden Driehoek genoemd. Dit is een bijnaam voor het gebied waar Thailand, Myanmar en Laos aan elkaar grenzen. Vanuit Chiang Rai reis je gemakkelijk naar Mae Sai. Vanuit deze grensstad kun je de grens oversteken naar Myanmar en de rest van de driehoek bezoeken. Deze driehoek stond altijd bekend om de opiumteelt die hier volop aanwezig was. De afgelopen jaren is hier door de regering verandering in gekomen en is dit steeds minder te zien. De meeste velden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de eerder genoemde thee- en koffieplantages. In de bergen van Noord-Thailand leven nog veel bergstammen in kleine oude dorpjes. Deze zijn, in tegenstelling tot veel andere bergstammen, nog bijna geïsoleerd van andere plaatsen en hebben daarom hun authenticiteit bewaard. Als je trouwens het drielandenpunt bezoekt, kun je ook een longtail boot huren om een boottocht over de Mekong Rivier te maken. Ben je hier toch in de buurt, dan kun je ook het House of Opium bezoeken. Dit museum ligt op een uur rijden van Chiang Rai. Hier ontdek je meer over wat zich vroeger heeft afgespeeld op deze plek.


Chiang Rai


Phu Chi Fah

Op honderd kilometer ten oosten van Chiang Rai, aan de grens met Laos, ligt de berg Phu Chi Fah. Bovenop deze berg kun je genieten van een prachtige zonsopkomst. Je moet midden in de nacht opstaan om de berg te beklimmen, maar het prachtige landschap maakt dit misschien wel de mooiste zonsopkomst van Thailand. Zoek een accommodatie in het gelijknamige dorp, om nog enigszins te kunnen slapen. Je bereikt de berg met een privé chauffeur, minibus of zelf op de scooter. De weg naar de berg toe is ook een hoogtepunt op zich. Neem wel even een vest mee, want bovenop de berg kan het best koud zijn.

In de avond

Doordat Chiang Rai minder toeristisch is dan Chiang Mai, biedt de stad een minder bruisend nachtleven en entertainment ‘s avonds. Echter, Chiang Rai heeft wel een leuke avondmarkt. Dit is een ideale plek om souvenirs te kopen. Hoewel de markt kleiner is dan bijvoorbeeld die van Chiang Mai, is het aanbod uniek. De meeste producten zijn namelijk door bergvolkeren gemaakt en zijn van goede kwaliteit. Het aanbod is groot en de prijzen liggen lager dan andere steden in Thailand. Het aanbod van restaurants en leuke bars is ook goed; genoeg te doen dus in de avond.


Chiang Rai


Vervoer in Chiang Rai

Binnen de stad kun je taxi’s en songthaews gebruiken om je te verplaatsen. Veel hoef je hier niet gebruik van te maken, want het centrum is relatief klein. Als je de wijdere omgeving van de stad wilt verkennen kun je een fiets of een scooter huren.

Overnachten in Chiang Rai

Het aanbod van hostels en guest houses in Chiang Rai is uitstekend. Er zijn een paar bijzonder leuke hostels te vinden. Ook als je liever in een kamer in een guest house zit, kun je dus prima terecht. Bovendien is een overnachting hier ook goed te betalen. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Chiang Rai vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Chiang Rai heeft een klein vliegveld, gelegen net buiten de stad. Als je weinig tijd in Thailand hebt is dit een optie. Ook als je snel naar Laos wilt kan dit een goede mogelijkheid zijn, omdat vliegen naar Laos behoorlijk duur is. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

De makkelijkste manier om in Chiang Rai te komen is met de bus vanaf Chiang Mai. Dit is een rit van ongeveer drie uur. Er vertrekken meerdere bussen per dag, de kaartjes kun je gemakkelijk ter plekke kopen of je kunt ze alvast online kopen op 12Go.Asia.

Ons oordeel
7.5/10

Chiang Rai is een leuke bestemming voor een dag of twee, als tussenstop naar Laos of als bestemming op zich. Er is niet gek veel te beleven, maar de relaxte sfeer voegt veel toe.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal