Koh Phi Phi

Koh Phi Phi

Het eiland Koh Phi Phi is immens populair onder backpackers in Thailand. Je kunt hier per longtailboot de mooiste baaien ontdekken, snorkelen tussen kleurrijke vissen of neerploffen op een van de parelwitte stranden. Maar zoals bij veel topbestemmingen heeft toerisme het eiland niet veel goeds gedaan. Met name de jonge Britse backpackers reizen in grote aantallen naar de eilanden toe, waardoor het nu een waar feesteiland is geworden. De charme van het mooie Koh Phi Phi is dankzij het toerisme enigszins verdwenen, maar toch blijft backpacken hier erg populair.

Over Koh Phi Phi

We noemen het eiland dan wel Koh Phi Phi, maar in werkelijkheid is het onderdeel van de gelijknamige archipel. De grootste twee eilanden van de eilandengroep zijn Koh Phi Phi Don en Koh Phi Phi Leh. Het grootste eiland, Phi Phi Don, is het enige bewoonbare eiland. Hier vind je dan ook alle accommodaties, restaurantjes en winkeltjes. Logischerwijs is dit eiland dan ook het drukst. Enkele tientallen jaren geleden was dit eiland nog ongerept en rustig, maar dat is compleet verdwenen. Het eiland draait op en om toerisme. Helaas brengt dit ook vervelende toeristen, hoge prijzen en opdringerige verkopers met zich mee. Dit doet veel afbreuk aan de charme van het eiland, maar toch blijven de meeste plekjes prachtig. Koh Phi Phi Leh is een onbewoond eiland. Hier vind je de bekende Maya Bay en de Phi-Leh Lagoon, welke per boot te bereiken zijn.


Koh Phi Phi
De kenmerkende Thaise boten, liggend in de baai van Koh Phi Phi.


Wat te doen

Je kunt fraai snorkelen rondom het eiland. De mooiste spots zijn Hin Klang, Ao Nui Bay, Loh Sama Bay en Mosquito Island. Ook de mogelijkheden om te duiken zijn uitstekend. De duikscholen op het eiland geven je de kans je PADI duikbrevet te halen. Liever boven water actief bezig zijn? Leg dan de leuke hike af naar het Koh Phi Phi viewpoint. Dit punt ligt bijna 200 meter boven de zeespiegel. Start hiervoor vroeg in de ochtend, zodat je minder te maken hebt met de warmte en drukte. Na een pittige tocht wacht er een fantastisch uitzicht op je. Helemaal de moeite waard dus. Iets minder van het bewegen, en meer van het feesten? Geen probleem, want Koh Phi Phi staat bekend als een party eiland; iets wat veel backpackers aanspreekt. Ton Sai Village is het centrale gedeelte van Phi Phi Don en hier is het elke avond feest.

Stranden

Rond Lo Dalum Bay vind je de meeste accommodaties. Dit is dan ook het populairste strand. Toch is het niet zo druk dat je moet vechten om een plekje voor je handdoek. Ook zijn er een aantal leuke restaurants en bars in deze buurt te vinden. Vanaf Lo Dalum Bay kun je een longtailboot nemen naar Ao Nui Beach: een werkelijk waar prachtig strand. Cape Tong is het meest noordelijke strand, waar je met een longtailboot naartoe kunt gaan. Op het strand van Maya Bay is de bekende film The Beach opgenomen. Als je deze film gezien hebt, weet je hoe mooi het er is. Het ligt wel op Koh Phi Phi Leh. Om daar te komen is een tochtje met de boot noodzakelijk. Je vindt daar vlakbij ook de Phi-Leh Lagoon, waar kraakhelder water omringd is door indrukwekkende kliffen. De lokale regering sluit Maya Bay zo nu en dan af voor toeristen. De enorme toestroom van toeristen de laatste jaren heeft de natuur geen goed gedaan. Door het gebied af en toe dicht te gooien krijgt de natuur de kans om hiervan te herstellen. Bekijk voor je vertrek of hier recente beslissingen over zijn gemaakt door de Thaise overheid.


Koh Phi Phi
De unieke vorm van het eiland, gezien vanaf het viewpoint.


Vervoer op Koh Phi Phi

Er rijden enkele brommers op het eiland, maar deze worden uitsluitend gebruikt voor plaatselijk transport. Alles is te voet bereikbaar. Om wat te ondernemen rondom het eiland, ben je vaak aangewezen op een longtailboot. Soms loont het om hiermee een eigen trip te organiseren, in plaats van met een tour mee te gaan. Je kunt dan namelijk heel vroeg in de ochtend gaan, zodat je geen last hebt van de drukte. Een ander leuk alternatief is het huren van een kajak.

Overnachten op Koh Phi Phi

Je kunt hier niet echt goedkoop overnachten. Met het groeiende toerisme zijn ook de prijzen verhoogd. Helaas valt de kwaliteit erg tegen. Er zijn nauwelijks fatsoenlijke hostels of guest houses te vinden. Met name van december tot maart is het druk op het eiland en is het lastig een accommodatie te vinden. Steeds meer guest houses en hostels zijn online te boeken, voor Koh Phi Phi is dit geen slecht idee. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Koh Phi Phi vermeld. Of kijk rechtstreeks op Booking.com waar je gemakkelijk een kamer of bed kunt reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Zowel Krabi als Phuket hebben een vliegveld, met binnenlandse en internationale vluchten. Met name Phuket is goed met een internationale vlucht te bereiken. Vanuit Bangkok gaan dagelijks vele binnenlandse vluchten. Bekijk onze pagina over vliegtickets voor Thailand voor geldbesparende tips.

Koh Phi Phi is het beste te bereiken vanuit Krabi. Er gaan dagelijks meerdere boten richting het eiland. Ditzelfde geldt voor Phuket, ook hier vanuit gaan een aantal boten per dag. Van oktober tot april gaan ook vanaf Koh Lanta en Ao Nang boten.

Ons oordeel
8/10

De Koh Phi Phi eilanden zijn prachtig, een van de mooiere in Azië. Dit is ook gelijk de reden dat de eilandengroep zo leuk is. Helaas lijken er elk jaar meer dronken Britten en Australiërs op het strand te vertoeven, wat veel van de charme van Koh Phi Phi wegneemt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.