Lopburi

Lopburi

Iets ten noorden van Bangkok ligt Lopburi. Deze stad is nog niet zo bekend onder de toeristen. Je vindt hier, net als in Ayutthaya, tal van historische bezienswaardigheden. Lopburi ontkwam aan de verwoesting van Ayutthaya. Toch is er van de oude stad niet heel veel meer over, op een aantal tempels na. Naast deze historische bezienswaardigheden zie je hier ook veel loslopende apen. Een avontuurlijke dagtrip kun je het wel noemen.

Tempels

Wanneer je het station uit loopt, zie je direct de Wat Phra Si Mahathat. Een tempelcomplex in vrij goede staat. Wanneer je je weg vervolgt richting het centrum, begrijp je waarom dit ook wel de apenstad wordt genoemd. Overal zie je apen; op straat, in de fontein, bij de tempels en zelfs op de elektriciteitskabels. De meeste apen hangen rondom de Phra Prang Sam Yot tempel. Deze tempel, bestaande uit drie delen, verkeerd in zeer goede staat. Naast deze tempel vind je nog meer tempels in en rondom de oude stad. Met een combiticket kun je ze bezoeken voor een prima prijs.


Lopburi


Apen

De makaken zijn beslist niet vriendelijk. Let dus goed op je tas en zonnebril en neem geen eten mee. Bij de tempels loopt het personeel met een katapult indien de apen niet van je af willen. Deze ‘plaag’ heeft voordelen voor het toerisme, maar ook nadelen voor de stad en de bevolking. De tralies voor de ramen in de stad moet ervoor zorgen dat de apen buiten blijven. Tegelijkertijd worden de apen ook getolereerd door de lokale bevolking omdat zij zorgen voor inkomsten.

Ieder jaar vindt hier het Monkey Festival plaats in het laatste weekend van November. De apen krijgen dan een feestmaal voorgeschoteld. De combinatie van apen en tempels maakt het een grappige, bizarre en toch wel interessante dagtrip vanuit de Thaise hoofdstad.

Lopburi van een andere kant

Naast de oude stad is er ook een nieuw, hip gedeelte met winkelcentra en een bioscoop. Wat meer relaxen/rust? Net buiten Lopburi vindt je vele zonnebloemvelden. Tijdens de bloeiperiode van november tot februari/maart is het zeker de moeite waard om deze velden te bezoeken. In de provincie wordt veel zonnebloemolie geproduceerd. Of breng een bezoek aan het Ang Sap Lek reservoir.


Lopburi


Vervoer in Lopburi

Er zijn nauwelijks tuktuks te vinden in Lopburi. Wel zijn er genoeg songthaews die rond rijden. Deze kun je langs de kant van de weg aanhouden om een stuk mee te rijden. Er zijn een aantal lijnen, die allemaal een eigen route rijden. Voor andere afstanden kun je gebruik maken van een van de aanwezige motortaxi’s.

Overnachten in Lopburi

Het aanbod van hostels is niet enorm, maar er zijn wel een aantal hostels waar je als backpacker goed terechtkunt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

De beste manier om Lopburi te bereiken is met de trein. Vanaf het Hualamphong treinstation in Bangkok is het een rit van drieënhalf uur. Vanuit Ayutthaya is het ongeveer een uur met de trein.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.