Koh Lipe

Koh Lipe

Koh Lipe is het meest zuidelijke eiland van Thailand. Het échte massatoerisme ontbreekt hier nog, maar steeds meer backpackers vinden de laatste jaren hun weg naar het eiland. Dat het rustiger is dan bijvoorbeeld Koh Phi Phi, is voornamelijk te danken aan de afgelegen ligging van Koh Lipe. Wel kun je het eiland gemakkelijk bereiken vanaf het Maleisische eiland Langkawi. De natuur op Koh Lipe is prachtig en er heerst een relaxte sfeer op het eiland. Je kunt er heerlijk tot rust komen op de oogverblindende, witte stranden. Of je kiest juist voor leuke activiteiten zoals duiken, snorkelen en uitgaan. Doordat het eiland klein is, kun je alles prima belopen en zelfstandig ontdekken.

Toerisme Koh Lipe

Het zijn vooral de backpackers die Koh Lipe bezoeken. Het eiland ligt namelijk iets meer afgelegen. Maar juist daardoor is Koh Lipe een paradijselijke topbestemming. De natuur en de relaxte sfeer op het eiland is grotendeels behouden. Ook rijden er geen auto’s of bussen, wat een prettige uitwerking heeft op de sfeer. Je kunt op enkele locaties op het eiland pinnen. Van massatoerisme is (nog) geen sprake. Toch verwachten we dat de toeristenstroom niet lang uitblijft. We merken nu al dat steeds meer toeristen hun weg vinden naar het prachtige eiland, waardoor het drukker wordt. Zo zijn er in een rap tempo (dure) accommodaties gebouwd en zijn er zelfs 7-Elevens te vinden op het kleine eiland. Ondanks de toenemende drukte, is Koh Lipe een paradijs waar je heerlijk kunt vertoeven.


Koh Lipe


Koh Lipe


Doen op Koh Lipe

Relaxen, zonnen, snorkelen, duiken en uitgaan zijn de activiteiten op Koh Lipe. Dit eiland is alles wat je verwacht van een klein, afgelegen, tropisch eiland. Pattaya Beach is het grootste en meest ontwikkelde strand, en daarmee ook het drukste. Hier kun je ook het best uitgaan. Hier niet ver vandaan vind je ook Walking Street. Deze straat is ook gezellig voor ‘s avonds. Je hebt hier namelijk allemaal gezellige barretjes, winkeltjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

Koh Lipe wordt omringd door meer dan dertig eilanden en honderden riffen die allen beschermd en in goede staat zijn. Bovendien liggen ze op steenworp afstand van het eiland. Snorkelen en duiken is dan ook dé hoofdactiviteit van deze schitterende bestemming. Het eiland ligt in kraakhelder en kalm water, wat de thuisbasis vormt van 25% van ’s werelds tropische vissoorten. De Andamanse Zee rondom het eiland biedt verder huis aan tonijnen, barracuda’s, lionfish en veel zacht koraal. De grote verscheidenheid aan vissoorten vind je al op 20 meter vanaf de kust. Ons favoriete startpunt voor een snorkelavontuur op Koh Lipe is Sunrise Beach. Hier vind je namelijk een koraalrif van twee tot twaalf meter diep dat zich tussen de twee kleinere eilanden bevindt. Bovendien is Sunrise Beach een van de mooiste stranden van het eiland. Het strand loopt langs de gehele oostkust, waarbij het meest noordelijke punt het meest geschikt om fantastische foto’s te maken. Ben je uitgekeken op het strand? Huur hier dan een kajak om de zee te verkennen.


Koh Lipe


Koh Adang

Wil je even iets anders dan Koh Lipe? Dan kun je nog een leuk uitstapje maken naar het nabij gelegen Koh Adang. Hiervoor loop je naar het noordoostelijke punt van het eerder genoemde Sunrise Beach. Bij de taxipost kun je dan een longtail boot pakken naar Koh Adang. Dit eiland is wat groter dan Koh Lipe, maar rustiger. Je hebt er een aantal prachtige witte stranden, waar het dus heerlijk rustig is. Ook kun je via een steil pad lopen naar het viewpoint de top van de berg, waar een prachtig uitzicht op je wacht. Onderweg kom je nauwelijks toeristen tegen. Je kunt Koh Adang bezoeken als dagtrip (vertrek dan op tijd), of je kunt er overnachten.

Overnachten in Koh Lipe

De laatste jaren is Koh Lipe in populariteit gestegen, en daarmee ook de prijzen van accommodaties. Desalniettemin zijn er genoeg accommodaties te vinden op Koh Lipe, in alle soorten en maten. Ook voor goedkopere kamers hoef je niet heel lang te zoeken. In de maanden juni, juli en augustus raden we, in verband met de drukte, wel aan vooraf te boeken. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Koh Lipe vermeld. Ook goed om te weten is dat je een kleine entreeprijs betaalt om op het eiland te komen. Dit omdat Koh Lipe een National Park is. Dit betekent ook dat het een beschermd gebied is, waardoor de mooie natuur grotendeels behouden blijft.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Koh Lipe is als klein eiland alleen te bereiken per boot. Er zijn steeds meer regelmatige bootverbindingen naar het eiland. Dat maakt de vervoerskwestie wat gemakkelijker. Vanuit Phuket en Krabi kun je naar Koh Lipe, maar ook vanaf andere eilanden zoals Koh Phi Phi, Koh Lanta en Koh Tarutao kun je de boot nemen. Tevens kun je de boot nemen vanuit Langkawi, Maleisië. Boottickets koop je ter plekke of online via 12GO Asia.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal