Hua Hin

Hua Hin

Op ongeveer drie uur rijden vanuit het Thaise Bangkok ligt de oude badplaats Hua Hin. Deze gezellige stad heeft een aantal zeer mooie stranden en levendige marktjes. Hua Hin is vooral bij de Thai geliefd om even bij te komen op het strand. De laatste jaren wordt de stad ook door toeristen steeds meer bezocht. Hua Hin is niet zo veelzijdig, maar de stad heeft zeker zijn charmes. Het gunstige klimaat, gemiddeld tussen de 25 en 30 graden zonder veel regen, en de mooie lange stranden hebben bijgedragen aan de populariteit.

Over Hua Hin

Het aantal toeristen groeit weliswaar nog steeds, maar er zijn veel leukere bestemmingen in Zuid-Thailand, zeker voor backpackers. Hua Hin kenmerkt zich namelijk door lange stranden met luxe resorts en hotels. Je kunt je voorstellen dat deze grote resorts geen backpackers trekken. Hoewel de badplaats vroeger redelijk populair was bij backpackers, is dit tegenwoordig niet meer het geval. Voor families met kinderen is Hua Hin misschien wel leuker. Maar het zijn vooral de Thai zelf die de drukte van de stad ontvluchten en naar de rustige badplaats komen om te relaxen. Wat daarbij ook meespeelt, is het gunstige, stabiele weer: het is hier gemiddeld tussen de 25 en 30 graden en er valt weinig neerslag. Bovendien brengt de Thaise koninklijke familie haar vakanties door in Hua Hin, wat de nodige bewaking en schoonmaak-maatregelen met zich meebrengt. De stad is dus ook zeker veilig te noemen, wat locals en expats ook weer trekt.


Het mooie treinstation van Hua Hin


De Wat Huay Mongkol


Bezienswaardigheden in Hua Hin

Een andere bezienswaardigheid die redelijk bezocht wordt, is het treinstation van Hua Hin. Dit ligt net iets buiten het centrum. Het is vooral het uiterlijk van het treinstation wat toeristen aantrekt. Er zijn verder weinig bijzondere bezienswaardigheden, maar Hua Hin is wel een prima mix van strand, zee, markten en restaurantjes.

Op zo’n twintig kilometer buiten de stad ligt de Wat Huay Mongkol. Op dit tempelcomplex is een beeld van twaalf meter hoog te zien. In tegenstelling tot de meeste andere tempels in Thailand is dit beeld niet van Boeddha, maar een bekende Thaise monnik. De tempel is met name populair onder de Thai, maar als toerist is het ook leuk om een kijkje te nemen als je wat tijd over hebt.

Markten

Een Hua Hin night market is een van de hoogtepunten van deze badplaats. Op deze gezellige avondmarkt kun je aan allerlei spulletjes kunt komen. Ga ook zeker de eetkraampjes op de markt af voor heerlijk streetfood. Een andere leuke markt is de Cicada Market. Hier ga je vooral heen voor de kunst en handgemaakte spullen. Houd er wel rekening mee dat deze markt alleen in het weekend open is.


Hua Hin

De tempel in de Phraya Nakhon Cave


Phraya Nakhon Cave

Maak vanuit Hua Hin zeker een uitstap naar de Phraya Nakhon Cave. In deze grot staat een eeuwenoude tempel. Deze tempel is op zich niet heel bijzonder, maar tussen 10:30 en 11:30 uur is dit het absoluut wel. Dan schijnt de zon door de grot heen, rechtstreeks op de tempel. Een uniek spektakel, wat leuk is om mee te maken. De grot ligt bij het Khao Sam Roi Yot National Park, wat goed bereikbaar is vanuit Hua Hin. Met de taxi ben je ongeveer drie kwartier onderweg. Er zelf met de scooter heen rijden is ook een optie. Eenmaal aangekomen moet je nog een pittige, maar mooie wandeling maken. Het zien van deze bijzondere tempel na deze wandeling geeft je absoluut een voldaan gevoel.

Stranden

Voor veel mensen is het strand de hoofdreden om de badplaats te bezoeken. Omdat het op zo’n drie uur rijden van het drukke Bangkok ligt, biedt de badplaats kans om even aan de drukte te ontsnappen en bij te komen op een van de stranden.

Als je het strand van Hua Hin wel gezien hebt kun je andere stranden in de omgeving verkennen. Op een halfuur rijden ligt Cha-am beach. Dit is een redelijk mooi strand, waar een aantal resorts aan liggen. Pranburi Beach en Khao Takiab Beach zijn twee rustigere stranden die tevens gemakkelijk vanuit de badplaats bereikbaar zijn.


Hua Hin

Het brede strand van Hua Hin


Kiteboarden

Hua Hin is de beste spot in Thailand om te kitesurfen. Heb je het nog nooit gedaan en wil je het graag leren? Dan kun je voor een goede prijs een aantal lessen krijgen. Naast beginnende, zijn ook meer ervaren kitesurfers hier op hun plek. In 2010 vond zelfs het wereldkampioenschap hier plaats.

Vana Nava waterpark

Heb je een keer zin in iets totaal anders? Het Vana Nava waterpark is dan wellicht een leuke optie. In dit park vind je vele grote waterglijbanen, een surf zone en meerdere zwembaden. Het park is goed onderhouden en voor alle leeftijden toegankelijk. Je kunt een kaartje kopen via de officiële website.

Vervoer in Hua Hin

Het centrum van de badplaats is relatief compact. Tussen de night market, het strand en andere gedeelten van het centrum kun je voornamelijk lopend alles afleggen. Voor grotere afstanden kun je een fiets of een scooter huren, wellicht een goede optie als je verder van het centrum overnacht. Ook rijden er songthaews rond, gedeelde taxi’s in open pick-ups die je langs de weg kunt aanhouden. Ook de reguliere taxi’s zijn uiteraard aanwezig in de badplaats.


Hua Hin

De gezellige avondmarkt


Eten en drinken

Hua Hin heeft een groot aanbod aan restaurants. De gemiddelde prijs ligt wat hoger dan elders in Thailand. Er zijn veel westerse en duurdere restaurants te vinden. De kwaliteit is over het algemeen gelukkig wel goed. Met wat goed zoeken kun je ook goede lokale restaurants vinden. Als je in de avond wat wilt drinken zijn er genoeg bars waar je uit kunt kiezen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Hua Hin:

Naam Eten Aanbod Prijs
Moom Muum Noodle & Rice Cafe Heerlijke noedels en andere lokale gerechten
Friendly Kitchen Thai Food Tevens een heel goed restaurant met Thais eten
Amber Kitchen Een luxer, goed restaurant met een gevarieerde keuken €€
The Social Salad Lekker salades en andere gezonde gerechten €€

Overnachten in Hua Hin

Zoals gezegd kent de stad veel luxe resorts en hotels. Vanzelfsprekend hangt hier een duur prijskaartje aan. Omdat er vroeger wel veel backpackers in Hua Hin kwamen, zijn er gelukkig ook nog genoeg betaalbare guest houses en goedkope hotels. In onze Reisgids Thailand benoemen we de leukste hostels van Hua Hin.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Je kunt de trein pakken in Bangkok. Deze rit duurt echter ongeveer een uur langer dan de bus en is bovendien prijziger. De bus is dus een betere optie.

De bus is dus over het algemeen de beste manier om naar Hua Hin te gaan. Vanuit Bangkok is het met de bus een rit van drie uur. Deze bus met airconditioning kost je ongeveer 150 bath. Hua Hin heeft tevens goede busverbindingen met een aantal steden in Zuid-Thailand, zoals Cha-am en Chumphon. Bustickets koop je ter plekke of online via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

De stranden van Hua Hin zijn mooi en de sfeer is er goed. Een echte backpackers bestemming is het echter niet, er komen voornamelijk middenklasse toeristen op af.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.