Koh Chang

Koh Chang

Het eiland Koh Chang staat bekend als ‘the next big thing’ in Thailand. Het eiland is zo’n 40 kilometer lang en 16 kilometer breed en is daarmee na Phuket het grootste eiland van het land. Koh Chang is eigenlijk een grote jungle met steile wegen en moeilijk begaanbare stukken land. De fraaie natuur en relaxte sfeer maken het eiland een heel leuke bestemming. Het eiland is al jaren een populaire bestemming onder backpackers in Thailand. De tijden zijn echter aan het veranderen; meerdere hotels en reisbureaus hebben het eiland ook ontdekt en trekken elk jaar meer toeristen.

Stranden

Hoewel het niet de mooiste stranden van Thailand zijn, kun je toch een paar mooie stranden op Koh Chang vinden. De bekendste stranden liggen op de westkust van het eiland. Dit is ook het drukste gedeelte van het eiland. De meeste accommodaties en andere voorzieningen zijn aan deze kust gelegen. White Sand Beach ligt het dichtstbij de pier waar je aankomt. Mede hierdoor is dit het bekendste en drukste strand van het eiland. Hier zijn de duurdere hotels en resorts te vinden. White Sand Beach is daardoor voornamelijk een familiestrand en niet zo populair onder backpackers. De naam van het strand is ook behoorlijk overdreven. Echt wit kunnen we het strand niet noemen. Er zijn mooiere stranden te vinden op Koh Chang.

Khlong Prao Beach ligt wat meer naar het zuiden en is onze favoriet. Ook dit strand is niet bijzonder breed, maar de mooie omgeving en de relatieve rust maakt dit een fijn strand om op te vertoeven. Hier zijn ook een aantal van de leukere hostels van Koh Chang gelegen.

Lonely Beach is populair onder backpackers. Het strand is niet geweldig, maar in de avond is het er erg gezellig.

Op de rustigere oostkust van Koh Chang zijn de stranden nog wat smaller. Het gebrek aan strandtenten en mede-toeristen kan een pluspunt zijn. Het leukste strand hier is Long Beach, helemaal in het zuidoosten van het eiland.


Koh Chang


Scooteren

Het is erg leuk om op een scooter het eiland te verkennen. De sfeer op Koh Chang is chill en de natuur is mooi. De wegen zijn over het algemeen goed, maar er zitten wel wat lastige stukken tussen de pier in het noorden en White Sand Beach en het stuk tussen Kai Bae Beach en Lonely Beach. Als het geregend heeft wordt het asfalt op het eiland ook behoorlijk glad. Pas dus goed op, er komen regelmatig ongelukken voor.

Rijd langs de westkust van Koh Chang om de bekendste stranden, de leukste restaurants en de bars te bezoeken. Het oosten van Koh Chang is echter veel leuker om te verkennen per scooter. Hier is minder verkeer en het is minder bebouwd waardoor je de fraaie natuur beter terugziet. Ook kun je zo een aantal minder bezochte stranden bezoeken. Er is geen weg tussen het zuidwesten en zuidoosten van het eiland, dus je zult via het noorden van Koh Chang moeten rijden. Je kunt stops maken bij watervallen, tempels, stranden en uitkijkpunten. In het zuidoosten heb je een uitkijkpunt vanaf waar je ook de andere eilanden in de omgeving ziet.

Trekking

Koh Chang is een van de weinige Thaise eilanden waar je een trekking kunt maken. De mooie natuur op het eiland maakt het een ideale plek voor een lange wandeling. Als je wat verkoeling zoekt kun je naar een hoge waterval gaan, waar je een verfrissende duik kunt nemen. Naast veel groen kun je er verschillende dieren spotten, zoals apen – die je sowieso vaak ziet op Koh Chang -, hagedissen en bijzondere vogels.


Koh Chang


Duiken en snorkelen

Duiken bij Koh Chang is niet zo mooi als bij Koh Tao, maar ook hier is de onderwaterwereld indrukwekkend. Niet alleen in de directe omgeving van Koh Chang, maar ook rondom kleinere eilanden in de buurt kun je fijn duiken en snorkelen. Net als op Koh Tao, kun je op Koh Chang een PADI duikbrevet behalen.

Sporten en ontspannen

Zoals op wel meer Thaise eilanden, kun je op Koh Chang kook-, yoga-, duik-, muay thai- en meditatielessen volgen. Ook kun je er fitnessen, paddle boarden, surfen en kitesurfen. Huur een kajak om naar de dichtstbijzijnde kleine eilanden te peddelen. Verder zijn er spa’s en andere plekken waar je je van top tot teen kunt laten masseren.

Als je een kookcursus wilt volgen op Koh Chang kun je het beste op Cookly kijken. Op deze website worden meerdere aanbieders vergeleken en beoordeeld. Zo weet je zeker dat je een leuke kookcursus boekt. Tijdens deze lessen leer je de lekkerste Thaise gerechten maken en ontdek je het eiland van een ander perspectief.


Koh Chang


In de omgeving

Koh Chang is zeker niet het enige eiland in deze regio. Het is gemakkelijk en ontzettend leuk om ook de andere eilanden rondom Koh Chang te verkennen. Een absolute aanrader is Koh Kood. Dit eiland is minder toeristisch en beschikt over prachtige stranden. Tussen deze eilanden in ligt het eiland Koh Mak. Een sfeervol eiland waar je een paar rustige dagen kunt doorbrengen. Als je echt back to basic wilt gaan kun je naar Koh Wai reizen.

Vervoer op Koh Chang

Er rijden veel Songthaews rond op Koh Chang. Dit zijn open, gedeelde taxi’s die tussen de verschillende stranden rijden. Houd er langs de kant van de weg eentje aan en rijd voor een vaste prijs mee naar je gewenste bestemming. Daarnaast is het op Koh Chang leuk om een scooter te huren en zelf op pad te gaan, zoals we eerder op deze pagina al hebben beschreven.


Koh Chang


Overnachten op Koh Chang

De meeste resorts, hotels en andere faciliteiten gericht op toeristen zijn te vinden bij White Sand Beach, het meest noordelijke strand op Koh Chang. Voor backpackers zijn de stranden Klong Prao en Lonely Beach leuker. Hier zijn ook de meeste hostels en guest houses van het eiland te vinden. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Koh Chang vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Je kunt in zowel Tha Thammachat als Tha Centrepoint de boot naar Koh Chang nemen. Deze boten doen 30 en 45 minuten over de overtocht. Deze pieren op het vasteland van Thailand zijn goed te bereiken per bus. Vanuit Bangkok is het ongeveer zes uur rijden. Tickets voor de reis zijn te koop via 12Go.Asia. Ook op Koh Kood kun je de boot pakken, deze doet er vijf uur over. Vanuit Koh Mak is het ongeveer een uur varen naar Koh Chang.

Ons oordeel
7/10

De fijne sfeer, mooie natuur en interessante omgeving maken Koh Chang een erg leuk eiland. De stranden zijn hier echter niet geweldig, deze zijn mooier op de kleinere nabijgelegen eilanden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal