Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet is een mooi tropisch eiland gelegen op vier uur reizen vanaf Bangkok. Het eiland kent daardoor een interessante mix van bezoekers. Het eiland is populair bij zowel de Thai zelf, als bij expats, toeristen op zonvakantie en backpackers. Vooral in het weekend en in Thaise vakantieperiodes kan het behoorlijk druk worden op Koh Samet. Van maandag tot vrijdag tref je voornamelijk backpackers aan op het eiland. De meesten komen hier om te relaxen op een van de fijne stranden.

Over Koh Samet

Het kleine eiland Koh Samet is ook een national park. Dit is bij aankomst nog niet gelijk te zien, maar neem vooral de tijd om de mooie plekjes van Koh Samet te ontdekken. Het noordelijke gedeelte van het eiland is het meest ontwikkeld. Ga je verder naar het zuiden, dan krijg je meer eenvoud en minder voorzieningen. Daarom verblijven de westerse toeristen vaker in het noorden, en de Thai meer in het zuiden van Koh Samet. Toch raden we het ook zeker aan om even back to basic te gaan en naar het mooie zuiden te verplaatsen. Je kunt het eiland het hele jaar door bezoeken, want het klimaat is hier heel aangenaam. Tijdens de zomermaanden (het regenseizoen) kun je wat buien verwachten, maar zelfs dan is het prima te doen.


Koh Samet

Het mooie uitzicht vanaf het eiland


Wat te doen op Koh Samet

Je komt voornamelijk naar Koh Samet om lekker te relaxen op een van de mooie stranden. Koh Samet kent niet echt bezienswaardigheden, maar doordat het eiland klein is, is het wel leuk om het te verkennen per fiets of mountainbike. De wegen zijn door de beschermde status van het eiland heel eenvoudig, maar prima te doen met een fiets. Een wandeling over het kleine eiland is ook aan te raden. Je bent – met wat stops onderweg – ongeveer een dag kwijt aan de wandeling van noord naar zuid. Op die manier kun je mooi de verlaten plekjes ontdekken. In het binnenland vind je een groene jungle. Aan de stranden geniet je na je wandeling van smakelijke gerechten, zo vers uit de zee. Daar kun je trouwens ook prima snorkelen, want het water rondom het eiland is vrij ondiep. De beste plek om te snorkelen is vanaf het strand Ao Phrao. Verder gebruik je het strand om een mooie zonsondergang te kijken. Wil je daarna blijven hangen, dan kun je de zonsondergang het beste bekijken op het drukke strand Haad Sai Kaew. Wanneer de zon onder is, kun je daar namelijk de vuurdansers bewonderen.

Toerisme

Het toerisme heeft zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld op Koh Samet. Het eiland heeft daardoor niet meer het mooie ongerepte landschap waar het bekend om stond. Toch is het toerisme nog niet zo ontwikkeld als op sommige andere eilanden in de regio en is Koh Samet daarom nog steeds een goede keuze voor backpackers. Dit komt ook doordat het eiland een nationaal park is (waardoor je verplichte entreekosten van 300 baht betaalt) en er daardoor niet ongelimiteerd gebouwd mag worden.


Koh Samet

Lekker relaxen op een van de mooie stranden


Stranden

Koh Samet heeft de meeste zonuren van alle Thaise eilanden en is daardoor perfect voor een paar stranddagen. Bovendien zijn de stranden op het eiland prachtig, met hagelwit zand en helderblauw water. Een voorbeeld van zo’n idyllisch strand is Ao Karang, gelegen in een baai in het zuiden van het eiland. Dit rustige strand is geschikt voor stelletjes of gezinnen met kinderen. Zoals gezegd is Hat Sai Kaew het drukste eiland, maar ook op Ao Wong Duan vind je veel toeristen. Ao Phai is een wat rustiger strand en misschien wel het mooiste op het eiland. Als je wilt snorkelen kun je dit het best vanaf Ao Phrao doen. Op het strand Ao Nuan draait het om rust. Deze afgelegen baai heeft een klein, maar heel mooi strandje. Wil je andere backpackers ontmoeten? Dan ga je naar Ao Lung Dam. Dit is het backpackers strand, waar een echte chill vibe heerst. De gezellige sfeer en de goedkope bungalows maken het hier prima vertoeven voor backpackers.

Uitgaan op Koh Samet

Rond Hat Sai Kaew zijn veel uitgaansgelegenheden. Echte clubs of georganiseerde feesten zijn er echter niet. Wel zijn er een groot aantal bars waar je je prima kunt vermaken. Een daarvan is Old Amsterdam. Bezoek deze Nederlandse bar als je al zo lang weg bent dat je thuis begint te missen. Als je andere backpackers wilt ontmoeten, kun je ook het best in een van deze bars op Hat Sai Kaew terecht.


Koh Samet

Deze vuurshows worden veel gegeven op de Thaise eilanden


Vervoer op Koh Samet

Koh Samet is een relatief klein eiland. Je kunt een groot gedeelte van het eiland lopend verkennen. Ook kun je een fiets of een scooter huren om grotere afstanden af te leggen. Er rijden ook songthaews op het eiland; gedeelde pickups waarbij je voor een vast bedrag een stuk van de route mee rijdt.

Overnachten op Koh Samet

Op Hat Sai Kaew, het populairste gedeelte van het eiland, zie je veel ‘luxe toerisme’, maar hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe minder dit wordt. Ao Lung Dam is een echt backpackers strand. Verder zijn Ao Hin Khok, Ao Phai en Ao Wong Duan alle drie geschikt voor reizigers met een klein budget. De stranden zijn hier prima, maar niet te druk. Vooral op Ao Hin Khok vind je een paar prima guest houses. Toch is overnachten op Koh Samet niet heel goedkoop. Zeker in de weekenden tijdens het hoogseizoen kunnen de prijzen hoog zijn. Het is dan trouwens ook aan te raden om je accommodatie vooraf te boeken, om zo verzekerd te zijn van een kamer. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Koh Samet vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Het eiland is in vijfenveertig minuten te bereiken met de boot vanaf Ban Phe, op het vasteland van Thailand. Het plaatsje Ban Phe is in ongeveer tweeënhalf uur te bereiken met de bus vanaf Bangkok. Er gaan meerdere bussen per dag. Kaartjes voor de boot koop je ter plekke of online via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

Zeker als je vanuit Bangkok snel op een eiland wilt zijn is Koh Samet een prime keuze voor een paar dagen zon, zee en strand. Als je langer de tijd hebt zijn er leukere eilanden in Thailand te vinden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.