Phitsanulok

Phitsanulok

Phitsanulok is met zijn tempels en tradities vooral voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers een interessante bestemming in Thailand. Phitsanulok was lange tijd de hoofdstad van het voormalige koninkrijk Ayutthaya, dat een groot deel van het huidige Thailand vormde.

Mooie tempels

Hoewel een groot deel van historisch Phitsanulok bij een grote brand in 1955 verwoest werd, staan enkele religieuze gebouwen gelukkig nog fier overeind. De boeddhistische tempel Wat Phra Si Rattana Mahathat is de belangrijkste trekpleister van de stad. Dit indrukwekkende tempelcomplex werd in het jaar 1357 door de koning van Sukhothai gebouwd en bevindt zich in een mooi park, aan de oevers van de rivier Nan. Het gouden boeddhabeeld in het hoofdgebouw van de tempel draagt de naam Phra Phuttha Chinnarat en wordt door velen gerekend tot de mooiste boeddha’s van Thailand.

Op loopafstand van de belangrijkste tempel van Phitsanulok ligt Wat Ratchaburana. Naast de indrukwekkende hoofdtempel heeft dit complex een aantal kleinere heiligdommen, die sierlijk gedecoreerd zijn met gouden boeddha’s en beelden van dieren. Ook de hor rakhang hier – de klokkentoren waarmee de monniken worden opgeroepen tot gebed – is bijzonder fraai.


Phitsanulok


Phitsanulok


Musea in Phitsanulok

Een interessante plaats om de lokale cultuur te begrijpen is het Sergeant Major Thawee Folk Museum. Hier kun je in vijf typisch Thaise bouwwerken traditionele handwerken, geweven manden en handgemaakte potten bewonderen. Ook leer je hier over de historie van de Thaise keuken en oude gebruiksvoorwerpen. Het museum toont daarnaast enkele ingenieuze vallen die in het verleden gebruikt werden om wilde dieren te vangen. Achter het museum zit het interessante verhaal van de naamgever. Hij begon op zijn tiende met het verzamelen van allerlei voorwerpen, die hij kocht van dorpsbewoners en handelaren. Toen er geen ruimte meer was in zijn huis, ontstond het museum. De nu gepensioneerde Thawee wil met dit museum de historische schatten bewaren voor jongere generaties.

Een meer moderne kant van de Thaise cultuur tref je in de Art & Culture Gallery in Naresuan University. Naast een expositie met traditionele gebruiksvoorwerpen in huis en op het land, vind je hier ook een tentoonstelling met hedendaags werk van de hand van bekende Thaise kunstenaars en artiesten.

Drakenbootraces

Het kan zomaar zijn dat je gedurende het jaar slanke, lange drakenboten over de rivier Nan ziet varen. De kans is groot dat dit deelnemers zijn die oefenen voor de prestigieuze bootraces van Phitsanulok. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in september of oktober, afhankelijk van wanneer de boeddhistische feestdagen vallen. In uitgeholde boomstammen die prachtig versierd zijn gaan locals de strijd met elkaar aan. De boten zijn smal en vooral erg lang, waardoor de bemanning bestaat uit ongeveer 30 personen. De races starten direct naast de Wat Phra Si Rattana Mahathat tempel in de rivier Nan.


Phitsanulok


Natuur

Relatief dicht bij Phitsanulok ligt het nationaal park Thung Salaeng Luang. Dit natuurreservaat is bijzonder gevarieerd, en heeft bloemenweides en kliffen van diverse gesteentes. Met wat geluk spot je hier olifanten, neushoornvogels en civetkatten. Door de bergen lopen diverse beekjes en rivieren, waardoor je door de hoogteverschillen ook kunt genieten van verschillende watervallen. De Kaeng Song waterval die trapsgewijs door het landschap raast is een bezoek waard. Thung Salaeng Luang ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van Phitsanulok.

Vervoer in Phitsanulok

Zowel het oude als het nieuwe busstation van Phitsanulok liggen een eindje buiten de stad. Om tussen deze busstations en het centrum van de stad te reizen kun je gebruik maken van songthaews, taxi’s of tuktuks. Ook is er een lokale buslijn die deze gedeelten van de stad met elkaar verbindt. Binnen Phitsanulok kun je de meeste afstanden vervolgens lopend afleggen.

Overnachten in Phitsanulok

Er zijn een aantal leuke hostels te vinden in Phitsanulok. Omdat het aanbod beperkt is raden we aan op tijd te reserveren. Ook zijn er meerdere leuke guest houses gelegen in de stad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

AirAsia en Nok Air vliegen rechtstreeks vanuit Bangkok naar Phitsanulok, een vlucht die 50 minuten duurt. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Thailand.

Dagelijks vertrekken uit Bangkok en Chiang Mai diverse treinen naar Phitsanulok, een reis die ongeveer zes tot zeven uur duurt.

Phitsanulok ligt precies tussen Chiang Mai en Bangkok in, en heeft dan ook busverbindingen met deze twee steden. De ritten duren ongeveer zes uur. Ook vanuit de belangrijke cultuurstad Sukhothai rijden bussen naar Phitsanulok. Deze steden liggen op slechts 60 kilometer afstand van elkaar, dus je kunt ook gemakkelijk een dagtrip maken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal