Kanchanaburi

Kanchanaburi

Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt 100 kilometer ten noordwesten van Bangkok. Kanchanaburi is geen bijzonder mooie stad, maar dankzij de vele interessante bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom de stad is dit toch een hele leuke bestemming tijdens je reis door Thailand.

The Bridge Over the River Kwai

Tijdens de Tweede Wereldoorlog controleerde de Japanners grote delen van Azië, waaronder Thailand en Birma (nu Myanmar). Door het aanleggen van een spoorlijn dwars door de jungle en bergen van Thailand wilden ze een snelle verbinding maken met Birma om de troepen sneller te bevoorraden. Gevangen genomen geallieerde soldaten en aangenomen Zuidoost-Aziaten kregen de loodzware taak om deze spoorlijn te bouwen. Later werd deze spoorlijn ook bekend als the Death Railway, omdat er meer dan 100,000 levens verloren gingen bij het aanleggen van de spoorlijn. Het verhaal werd wereldwijd bekend dankzij het boek The Bridge Over the River Kwai en de gelijknamige (met zeven Oscars bekroonde) film. De brug die in de film veel naar voren kwam werd daardoor het symbool van deze droevige geschiedenis. De fotogenieke brug staat in Kanchanaburi en is dankzij deze rol in de geschiedenis zeker een bezoek waard. Lang heb je hier verder niet nodig, je hebt de brug snel gezien.


Kanchanaburi


Kanchanaburi


Bezienswaardigheden in Kanchanaburi

In het Thailand-Burma Railway Centre krijg je meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van deze spoorlijn. Je leert over de beweegredenen van de Japanners, de gruwelijke condities waarin de gevangenen en Aziatische werkers hier leefden en de uiteindelijke resultaten. Dit museum is goed opgezet en biedt veel informatie. Tegenover het museum vind je een begraafplaats, waar veel van de gevangen soldaten zijn begraven. Er is ook een grote sectie waar de Nederlandse gevangen zijn begraven. In tegenstelling tot het Thailand-Burma Railway Centre valt het JEATH War Museum bijzonder tegen, we raden aan dit over te slaan.

Net buiten de stad liggen een aantal verrassend mooie tempels. Met name de Wat Tham Sua is bijzonder mooi. Deze tempel ligt wel ruim tien kilometer buiten de stad. Je kunt een fiets of scooter huren en er zelf naar toe rijden. Onderweg zie je gelijk de fraaie natuur rondom Kanchanaburi. Maak ook een stop bij de Wat Ban Tham, een Chinese tempel met een bijzondere drakenkop.

Erawan watervallen

Een ander hoogtepunt in deze regio is het Erawan National Park. In dit park vind je de schitterende Erawan watervallen, volgens velen de mooiste watervallen van Thailand. De watervallen bestaan uit zeven verschillende niveaus. In deze watervallen kun je heerlijk zwemmen en genieten van het uitzicht. Een must do bij je bezoek aan Kanchanaburi. De Erawan watervallen liggen wel 80 kilometer buiten de stad. Als je meerdere niveaus wilt verkennen, wat we zeker aanraden, ben je daar ook wel even zoet. Plan dus een volle dag in om de watervallen te bezoeken. In onze blog over de Erawan watervallen lees je meer informatie hierover.


Erawan


Hellfire Pass

De spoorlijn tussen Thailand en Myanmar werd dwars door de jungle en bergen aangelegd. De werkers moesten tot de hele nacht doorwerken om de bergen uit te hakken om ruimte te maken voor de spoorlijn. De lichten en vonken die dit in de nacht opleverde gaven een stuk spoorlijn door de bergen de bijnaam Hellfire Pass. Tegenwoordig is hier een museum van gemaakt en kun je een gedeelte van deze pas lopend afleggen. Toegang is gratis, maar je bent wel even onderweg vanuit Kanchanaburi. We raden een bezoek met name aan als je geïnteresseerd bent in deze geschiedenis, anders is er hier niet veel te zien.

Kanchanaburi in de avond

Aan het begin van de avond opent de dagelijkse night market in het centrum van Kanchanaburi. Je kunt hier kleding en accessoires kopen, maar de vele eetkraampjes zijn de belangrijkste reden om de markt te bezoeken. Voor weinig geld haal je hier lekker Thais streetfood. De markt is ook populair onder locals.

De meeste bars zijn te vinden op Maenamkwai Road. Dit is sowieso de gezelligste straat van Kanchanaburi, met een aantal hele leuke restaurants. De bars variëren van sports bars tot bars waar voornamelijk Thai op afkomen.


Hellfire Pass


Overnachten in Kanchanaburi

Kanchanaburi heeft een uitstekend aanbod van hostels, guest houses, hotels en fraaie resorts langs de rivier Kwai. In elke prijsklasse is dus genoeg te vinden. De gemiddelde kwaliteit is bovendien hoog. In onze Reisgids Thailand staan de leukste hostels van Kanchanaburi vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Met de trein vanuit Bangkok ben je een uur langer onderweg dan de bus. Echter is dit wel een historische route, je gaat ook een stuk over de Death Railway.

De bus vanuit Bangkok doet er drie tot vier uur over. Als je vanuit het zuiden van Thailand komt kun je overstappen in Ratchaburi, vanuit het noorden van Thailand kun je eerst naar Suphanburi gaan. Vanaf beide steden is het nog twee uur met de bus naar Kanchanaburi.

Vanuit Bangkok is het nog makkelijk om een minivan te nemen. Dit kost bijna niks en het is sneller, in ruim twee uur ben je in Kanchanaburi. Op 12Go.Asia kun je zowel de kaartjes voor minivan als voor de bus kopen. Ook vanuit Ayutthaya is het ruim twee uur met de minivan naar Kanchanaburi. Voor zo'n 400 baht kun je deze reis bij je accommodatie in Ayutthaya regelen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal