Geld Thailand

Geld Thailand

De nationale munteenheid van Thailand is de Thai baht. Een baht is onderverdeeld is 100 Satang. Voor een euro krijg je op het moment ongeveer 38 baht terug. Het hoogste bankbiljet heeft een waarde van 1000 baht, wat rond de 25 euro is. Geld wisselen in Thailand is over het algemeen ook geen probleem. Euro’s en Amerikaanse Dollars kun je overal kwijt en op sommige plekken kun je hier zelfs mee betalen. Ook creditcards worden in Thailand op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Geld opnemen met een creditcard is, tegen een kleine commissie, ook mogelijk.

Pinnen in Thailand

Tegenwoordig kun je in de meeste Thaise bestemmingen zonder enige problemen pinnen. Er zijn nog enkele kleine eilanden waar nog geen pinautomaten gelegen zijn, maar dit komt steeds minder voor. Pinautomaten zijn vaak bij de 7-11 supermarkt te vinden. Een pinautomaat vinden is dus geen probleem, maar helaas betaal je wel een flinke prijs om geld op te nemen. De meeste lokale banken vragen maar liefst 220 baht aan transactiekosten per opname. Neem dus zoveel geld per opname op om te voorkomen dat je hier onnodig veel geld aan kwijt bent. Hieronder vind je een overzicht van de populairste banken in Thailand, hoeveel je daar kunt opnemen (*dit kan per pinautomaat verschillen) en wat je aan transactiekosten betaalt.

Bank Max. opname Kosten per transactie
AEON ฿ 20.000 ฿ 150
Krungsri Bank ฿ 30.000 ฿ 220
Citybank (alleen in Bangkok) ฿ 20.000
Siam Commercial Bank ฿ 20.000 ฿ 220
Bangkok Bank ฿ 25.000 ฿ 220

Geld Thailand


Budget backpacken in Thailand

De prijzen in Thailand zijn de laatste paar jaren wat gestegen en reizen in Thailand is daardoor niet meer zo spotgoedkoop wat het eerst was. Toch kun je als backpacker hier prima op een klein budget rondkomen, het blijft een goedkope bestemming voor backpackers. Met name als je kiest voor lokaal vervoer, niet te veel alcohol drinkt en af en toe wat eten haalt bij de supermarkt kun je goedkoop rondkomen. Als je wilt duiken, veel dingen wilt kopen, elke dag uit wilt gaan of andere dure activiteiten wilt ondernemen zal je budget wat meer omhoog moeten.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Thailand. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 10 € 18 € 35
Vervoer € 7 € 10 € 13
Eten en drinken € 7 € 9 € 12
Activiteiten € 6 € 8 € 15
Totaal € 30 € 45 € 75

Reisgids Thailand

Veelvoorkomende kosten in Thailand

In onderstaande tabel hebben we een aantal van de veelvoorkomende kosten van je reis door Thailand opgeschreven. Zo krijg je een indicatie wat je gemiddeld kwijt bent voor een maaltijd, je vervoer, een overnachting en voor de populaire activiteiten. Uiteraard verschillen de prijzen wat per restaurant en bestemming. In het centrum van Bangkok zal je wat meer kwijt zijn voor een drankje en het zuiden van Thailand is over het algemeen duurder dan het noorden. Bovendien kunnen er behoorlijke verschillen in het hoog- en laagseizoen zijn. Daarom hebben we zowel de laagste als de hoogste prijzen die we zijn tegengekomen vermeld.

Eten en drinken Baht
Koffie in hip koffietentje ฿ 40-100
Flesje water supermarkt ฿ 7-10
Simpele lunch supermarkt ฿ 40-100
Streetfood ฿ 30-50
Lokale maaltijd ฿ 100-150
Westerse maaltijd ฿ 200-250
Biertje in supermarkt ฿ 40
Biertje in restaurant ฿ 70-100
Fruit shake ฿ 60-100
Cocktail ฿ 300-600
Vervoer
Scooter per dag ฿ 150-250
Lokale busrit van 3 uur ฿ 120-180
Minibusrit van 3 uur ฿ 150-250
Boottocht van 2 uur ฿ 500-1000
Trein Ayutthaya – Bangkok ฿ 15
Nachttrein Bangkok – Chiang Mai ฿ 1000
Overnachten
Slaapzaal in simpel hostel ฿ 160-220
Slaapzaal in luxer hostel ฿ 220-400
Simpele tweepersoonskamer ฿ 250-450
Luxere tweepersoonskamer ฿ 450-900
Kamer in resort met zwembad ฿ 900-1800
Activiteiten
Royal Palace in Bangkok ฿ 500
Kookcursus ฿ 1200-1800
Wat Rong Khun in Chiang Rai ฿ 50
PADI cursus op Koh Yao ฿ 11000
Wat Arun in Bangkok ฿ 100


Toegang tot de Wat Arun in Bangkok kost ฿ 100


Creditcard Thailand aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Lees verder over Thailand