Khao Yai National Park

Khao Yai National Park

Het Khao Yai National Park is het oudste nationale park van Thailand en tevens een van de mooiste. Vanwege de gunstige locatie – op slechts enkele uren van Bangkok – wordt het park veel bezocht door zowel locals als toeristen. In het Khao Yai National Park kun je wilde dieren spotten, prachtige watervallen bekijken, op safari gaan, mooie trekkings maken en natuurlijk de schitterende natuur bewonderen.

Watervallen

Er zijn meerdere watervallen in het Khao Yai National Park te vinden, de een nog mooier dan de andere. De bekendste en mooiste waterval is Nam Tok Haew Suwat. Deze waterval van 25 meter hoog was vaak te zien in de bekende (backpack)film ‘The Beach’. Deze waterval is het hele jaar door goed te bewonderen, dus ook in het droogseizoen. Wil je hem bekijken, volg dan de Kong Kawe-Haew Suwat Trail, die je binnen drie tot vijf uur bij de waterval brengt. De grootste waterval is Nam Tok Haew Narok, gelegen in het zuiden van het park.


Khao Yai


Dieren

Er leven veel verschillende dieren in het nationale park. Zo leven er ongeveer 200 olifanten en zijn er meerdere tijgers, beren en luipaarden die het Khao Yai park als hun huis hebben. Toch is de kans dat je een van deze dieren ziet klein. Wel kun je gemakkelijk prachtige vogels zien en kom je geregeld schorpioenen, slangen, bijzondere insecten, apen, krokodillen en leguanen tegen. Veel van de dieren zijn te spotten op een safari. Kies je voor tour van meerdere dagen, dan wordt de kans op het spotten van wildlife ook groter. Ook het Nong Phak Chai observatiepunt geeft je een mooie kans om wildlife te zien.

Trekking

Er zijn meerdere mooie trekkings die je kunt maken in het park. Deze kun je zelf regelen door naar het bezoekerscentrum te gaan, bij de entree van het park. Je kunt een paar routes afleggen zonder gids, maar dit wordt sterk afgeraden. In het verleden zijn er wel eens toeristen verdwaald en die hebben de nacht in het park moeten doorbrengen, zonder enige voorbereiding.

Wanneer er een gids met je meegaat, leer je meer over het park en de dieren dan wanneer je op eigen gelegenheid gaat. Bovendien spot een gids sneller wildlife. Er zijn veel georganiseerde tours naar het park te boeken. Je kunt een dag met een gids op pad gaan, maar je kunt ook een meerdaagse safari boeken.


Khao Yai


Khao Yai National Park


Vleermuizen

In het Khao Yai National Park kun je een uniek natuurverschijnsel bewonderen. Je dient dan rond 17.00-18.00 uur een bezoekje te brengen aan de Batcave, ofwel de vleermuizengrot. Wanneer de zon ondergaat, en het donker begint te worden, verlaten ontelbaar veel vleermuizen de grot, op weg naar buiten. In een lange stroom vliegen ze de grot uit, wat een bizar gezicht is.

Hoewel je de grot ook op eigen houtje kunt bereiken, zit een bezoek aan de Batcave ook bij enkele tours inbegrepen. Wil je ook de grot in, dan dien je dit wel met een gids te doen. Binnenin de koele, donkere grot zal je (slapende) vleermuizen spotten met je zaklamp en meer leren over de dieren.

Praktische tips

Een tip die voor veel toeristische attracties in Azië van toepassing is, is dat je een bezoek aan het park liever niet in de weekenden en tijdens de feestdagen plant. Dan kan het namelijk drukker zijn. Zo ook in het Khao Yai National Park. Hoewel je het park het hele jaar door kunt bezoeken, moet je er wel rekening mee houden dat tijdens het regenseizoen (mei t/m oktober) de paden wat glibberig kunnen zijn. Toch moeten we daar gelijk bij zeggen dat tijdens het regenseizoen de watervallen wel op hun mooist zijn. Ben je dus fan van mooie watervallen, dan is het raadzaam om het park in het regenseizoen te bezoeken. Kom je er juist voor de trektochten, dan kun je beter tussen november en februari naar het park gaan. De temperatuur is dan goed te doen en er is minder neerslag.

Zeker tijdens het regenseizoen dien je beschermende kleding te dragen – tegen bloedzuigers welteverstaan. Zorg dat je benen bedekt zijn, bijvoorbeeld door goede sokken te dragen. Muggenspray is ook zeker aan te raden.


Khao Yai National Park


Overnachten bij het Khao Yai National Park

Overnachten doe je het beste in een van de steden in de buurt van het park. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de grote stad Pak Chong. Helaas is deze stad, net als de andere plaatsjes rondom het park, weinig bijzonder. Ook heb je de mogelijkheid om in het park te kamperen, of juist te slapen in een luxe accommodatie in het park. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Als je vanuit Ayutthaya komt, kun je het beste de trein pakken. Deze doet er ruim twee uur over.

Vanuit Bangkok gaat ook een trein, maar de bus is een betere optie. Deze brengt je in drie uur in Pak Chong. Vanaf hier reis je in drie kwartier verder naar het park.

Ons oordeel
7/10

Khao Yai National Park is een mooi park met fraaie watervallen en een gevarieerd wildleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.