Koh Kood

Koh Kood

Koh Kood is het meest oostelijke eiland van Thailand en tevens een van de mooiste eilanden van het land. Het aantal mooie Thaise eilanden waar nog geen grote aantallen toeristen op afkomen wordt helaas steeds kleiner. Koh Kood – ook wel Koh Kut genoemd – is (nog) wel zo’n eiland. Je vindt hier een een aantal van de mooiste stranden van heel Thailand. Daarnaast is het een geweldig eiland om per scooter te verkennen, met een fraaie natuur en weinig verkeer. Voeg hierbij de vriendelijke mensen en de leuke sfeer toe en je snapt waarom Koh Kood een van onze favoriete eilanden in Thailand is.

Stranden

De stranden van Koh Kood behoren dus tot de mooiste van Thailand. Een groot voordeel is dat je de stranden met weinig andere toeristen hoeft te delen. Zeker als je met de scooter op pad gaat naar de rustigere stranden kom je niet of nauwelijks andere strandgangers tegen. Je hebt deze prachtige witte stranden dan helemaal voor jezelf.

De mooiste stranden van Koh Kood liggen in het zuidwesten van het eilanden. Klong Chao Beach is het meeste bezochte strand van Koh Kood. Aan dit strand liggen een paar dure resorts en in de omgeving vind je een aantal leuke restaurants. Het is ook de beste spot om de zonsondergang te bewonderen. Als je op het strand wilt liggen en wilt zwemmen heeft het strand Bang Bao onze voorkeur. Het water is hier heerlijk rustig en het strand is breed genoeg om fijn te kunnen liggen. De mooiste stranden wat ons betreft liggen nog verder naar het zuiden. Ao Khlong Hin, Ao Tha Khian, Ao Jark en Ao Phrao zijn stuk voor stuk prachtige stranden. Deze stranden liggen aan resorts, maar je kunt er gewoon met de scooter naartoe rijden en doorlopen naar het strand. Op deze witte stranden kom je grote stukken stranden tegen waar je nauwelijks andere toeristen tegenkomt. Er zijn weinig mooiere stranden in Thailand te vinden.


Koh Kood


Scooteren

Eilanden verken je vaak het beste per scooter en dit geldt zeker voor Koh Kood. Het is een groot eiland, een van de grotere van Thailand. Openbaar vervoer of taxi’s zijn er niet, waardoor je echt aangewezen bent op de scooter. Gelukkig is er nauwelijks verkeer op het eiland, waardoor je hier ontzettend leuk rond kunt rijden. Voor 200 tot 300 baht per dag heb je een scooter en kun je op pad. Je wordt niet gevraagd om je rijbewijs. Rijd over het heuvelachtige Koh Kood naar de mooiste stranden, de watervallen en de verschillende leuke restaurants. Het asfalt van de grote wegen is over het algemeen prima. Als je naar de stranden en watervallen rijdt verandert het asfalt op het laatste stuk vaak in een grindpad. De geoefende scooterrijder zal hier geen problemen mee hebben. Als je nog niet vaak scooter gereden hebt raden we zeker aan voorzichtig op pad te gaan.

Watervallen

De meeste stranden, accommodaties en hotels zijn gelegen op de westkust van Koh Kood. De rest van het eiland bestaat voornamelijk uit jungle en heuvels. Dit landschap leidt tot een aantal grote watervallen, waarvan er drie leuk zijn om te bezoeken. De Khlong Chao en Khlong Yai Kee watervallen zijn het makkelijkste om te bezoeken. Bij beide watervallen kun je ook een verfrissende duik nemen. Als je een langere afstand wilt afleggen met de scooter kun je naar de Huang Nam Keaw waterval rijden, hier is het zwemmen wel wat lastiger. De watervallen zijn met name van mei tot en met november gaaf, buiten deze maanden valt er minder water naar beneden.


Koh Kood


De omgeving

Koh Kood ligt op ruim anderhalf uur van het bekendere en meer bezochte Koh Chang. Je kunt een bezoek aan beide eilanden dus goed combineren met elkaar. Precies deze twee eilanden in ligt Koh Mak. Ook op dit eiland zou je nog een paar dagen kunnen doorbrengen. Wil je nog meer rust? Overweeg dan een bezoek aan Koh Wai.

Vervoer op Koh Kood

De meeste reizigers huren een scooter om zich over Koh Kood te verplaatsen. Eerder op deze pagina hebben we de tips over het huren van een scooter al beschreven. Als je liever geen scooter huurt wordt het wel lastig om je over het eiland te verplaatsen. Er zijn wel wat songthaews – gedeelde, open taxi’s – actief, maar deze rijden nauwelijks rond in het openbaar. De songthaews zijn met name actief om je van de pier naar je accommodatie te brengen. Wel kun je bij je accommodatie vragen of ze een songthaew voor je bellen om je te verplaatsen.


Koh Kood


Eten en drinken

Reken op Koh Kood niet op een spectaculair uitgaansleven. Clubs en bars zijn er niet echt. Wel zijn er een aantal restaurants die tot laat in de avond open blijven en waar je een drankje kunt doen. Andere backpackers hier ontmoeten is wel wat lastiger dan op andere Thaise eilanden. Er zijn zeker tien goede restaurants waar je terechtkunt om te eten. De meeste serveren Thais eten of vers gevangen vis, maar als je liever pizza wilt kan dat ook.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Koh Kood:

Naam Type Aanbod Prijs
Sea Dog Heerlijke curry’s en ander Thais eten
Heaven Sense Prima pizza’s en andere westerse gerechten €€
Mermaid Fashion & Cafe Verse smoothies en bowls, ideaal voor ontbijt
View Point Cafe Een drankje en een hapje met een fraai uitzicht
Relax House Restaurant Een kleinschalig restaurant met lekker Thais eten

Overnachten op Koh Kood

Tijdens het laagseizoen – van mei tot en met oktober – zijn een aantal accommodaties gesloten. Tijdens het hoogseizoen zitten accommodaties echter redelijk snel vol. Van tevoren een kamer reserveren is dan geen slecht idee. In elke prijsklasse zijn leuke accommodaties te vinden. Voor backpackers is er een hostel met dorms en genoeg betaalbare guest houses. In onze Reisgids Thailand staan de leukste accommodaties van Koh Kood vermeld.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

De boot nemen is de enige optie om op Koh Kood te komen. Neem de boot vanaf Laem Sok. Deze tocht duur een kleine twee uur. Laem Sok ligt nabij het stadje Trat. Vanuit Bangkok ben je met een busrit van vijf à zes uur in Trat. Je kunt ook de boot nemen vanaf Koh Chang. De speedboot doet er ruim anderhalf uur over. Vanaf het dichterbij gelegen eiland Koh Mak is het een uur varen. Kaartjes koop je ter plekke of online via 12Go.Asia.

Ons oordeel
8/10

De prachtige stranden, de rust en de relaxte sfeer maken Koh Kood een van onze favoriete eilanden in Thailand.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.