Huay Xai

Huay Xai

Huay Xai ligt direct aan de grens met Thailand. Het stadje zelf is weinig bijzonder, maar het wordt toch door veel backpackers bezocht. Het ligt namelijk dichtbij een populaire grensovergang met Thailand. Als je vanuit Chiang Rai naar Laos gaat doe je dit hoogst waarschijnlijk via Huay Xai. Van Chiang Kong in Thailand steek je gemakkelijk de grens over naar Huay Xai in Laos. Het dorp wordt dus vaak alleen als doorreisplaats gezien, maar de belangrijkste redenen om wél te stoppen zijn de Gibbon Experience en de slowboat naar Luang Prabang.

Over Huay Xai

Het stadje is een typische grensplaats, dat zonder de ligging aan de grens niet of nauwelijks toeristen zou ontvangen. In Huay Xai kom je namelijk nauwelijks bezienswaardigheden tegen die het benoemen waard zijn. Er zijn enkele kleine tempels te vinden, maar elders in Laos en Thailand zie je veel mooiere tempels. De mooiste tempel van het stadje is de Wat Chomkao Manilat. Deze tempel ligt op een heuvel en biedt een mooi uitzicht over de omgeving, met name tijdens de zonsondergang. Je krijgt dan ook gelijk een mooi beeld van de indrukwekkende Mekong, waar de stad aan grenst. Breng ook een bezoek aan een restaurant of bar naast de river om het spektakel dat aan je voorbij gaat te bewonderen.


Huay Xai

Huay Xai is fraai gelegen aan de enorme Mekong rivier


Huay Xai

De Wat Chomkao Manilat


Van of naar Thailand

Huay Xai is voor reizigers die vanuit Thailand komen vaak de eerste kennismaking met Laos. Reis je namelijk vanuit Chiang Mai of Chiang Rai naar Laos over land, dan steek je eenvoudig vanaf het Thaise Chiang Kong de grens over naar Huay Xai in Laos. Velen gebruiken de grensstad dus als doorreisplaats. Of je nu van Thailand komt, of er naartoe gaat vanaf Laos: we raden in beide gevallen aan te overnachten in het nabijgelegen (Thaise) Chiang Kong. De prijzen van accommodaties liggen een stuk lager dan in Huay Xai. Je beste optie is om voor €5 per kamer per nacht in het Namkhong Guesthouse te slapen, mét zwembad.

Gibbon Experience

Het hoogtepunt van Huay Xai is de Gibbon Experience. Je verblijft dan een aantal dagen in de schitterende jungle van het Bokeo natuurreservaat. Je slaapt op ongeveer 40 meter hoogte in een boomhut in het park. Hoe je daar komt? Je slingert via gespannen lijnen van boom naar boom, wat zorgt voor een lekkere adrenaline boost. Geen gavere manier om de jungle te verkennen dan te ‘vliegen’ door de bomen. Het is voor veel backpackers een hoogtepunt van hun reis door Laos. Reken wel op een flinke kostenpost als je de Gibbon Experience wilt doen; je betaalt tussen de €200 en €300 voor de tour die 3 dagen duurt. Het geld besteden ze nuttig, want van de inkomsten wordt het park onderhouden.


Huay Xai

Ziplinen in de Gibbon Experience


Huay Xai

Aapjes spotten in het Bokeo natuurreservaat


Slowboat naar Luang Prabang

Ook is Huay Xai bekend als opstapplaats van de slowboat naar Luang Prabang. Deze tocht duurt twee dagen en is ontzettend geliefd bij toeristen. Vanaf deze boot zie je namelijk langzaam het prachtige landschap van Laos aan je voorbij gaan. Hoewel je op een mooie manier kennis maakt met de Laotiaanse natuur, doe je dit niet met de locals: op de boot vind je namelijk alleen maar toeristen. Echter zal je op de boot wel snel andere reizigers ontmoeten, waarmee je verder Laos kunt verkennen. Overnachten doe je in Pak Beng of Pak Tha, twee kleine plaatsjes langs de rivier. In onze blogpost over de slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang lees je hier meer over.

Vervoer in Huay Xai

Huay Xai is slechts een klein dorp. Je kunt door ‘Main Street’ lopen om het dorp op eigen houtje te verkennen. Voor langere afstanden kun je een tuktuk nemen. Ook kun je hier een fiets huren om de mooie omgeving van het dorp te ontdekken.


De slowboat naar Luang Prabang


Overnachten in Huay Xai

Er zijn redelijk wat hotels en guest houses te vinden in het dorp. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren. Kom je vanaf Thailand, dan is de kans groot dat je te laat bij de grens arriveert. Deze sluit namelijk al vroeg. Het is dan verstandiger een kamer te nemen in het goedkopere Chiang Khong, om de volgende ochtend pas de grens over te steken naar Laos. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Huay Xai vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Huay Xai heeft een klein vliegveld, met een dagelijkse vlucht vanuit Vientiane.

Je kunt dus de slowboat pakken naar Luang Prabang, maar andersom kan je op deze manier ook in Huay Xai komen. Deze tocht is een stuk rustiger en niet minder mooi.

Met de bus is een rit van ruim veertien uur vanuit Luang Prabang naar Huay Xai. Rechtstreeks vanuit de hoofdstad Vientiane doet de bus er maar liefst 25 uur over. De bus vanuit Luang Namtha brengt je in vier uur in Huay Xai.

Ons oordeel
7/10

Huay Xai zelf is niet zo interessant. Wel het is het een prima uitvalsbasis voor de slowboat en is de Gibbon Experience een geweldige activiteit.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.