De slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang

De slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang

Dagelijks vertrekken vanaf Huay Xai een aantal slowboats voor de tocht richting Luang Prabang. Deze tocht bestaat uit twee dagen. De eerste dag vertrek je vanaf Huay Xai naar pak Beng en de tweede dag van Pak Beng naar Luang Prabang.

Huay Xai

Het is aan te raden om te overnachten in Huay Xai en in de vroege ochtend naar slowboats te lopen of met een tuktuk te gaan. De slowboats vertrekken ongeveer anderhalve kilometer buiten het kleine centrum van Huay Xai.

In dit plaatsje is verder niet veel te doen, wel is het mogelijk om tussen de locals naar de sauna te gaan of een massage te nemen. Dit kan bij Lao Red Cross, dit is door vrijwilligers opgestart en de opbrengsten zijn ten behoeve van het Rode Kruis in Laos.

De prachtige tocht voert je stroomafwaarts door de Mekong. Tijdens deze tocht zie je wilde dieren langs de rivierrand, vissers en kleine dorpjes. Deze tocht is ideaal geschikt om foto’s te maken van de natuur die langzaam aan je voorbij gaat. De boot stopt in Pak Beng waar je de nacht zult doorbrengen. Het is niet nodig om hier vooraf iets te boeken omdat er voldoende aanbod is van guest houses, bij aankomst op de pier worden al kamers aangeboden.


Slowboat Luang Prabang


Tickets

Je kunt de tickets in het centrum van Huay Xai kopen voor beide dagen, dit ticket kost 240.000 p.p, het nadeel van deze ticket is dat je geen zitplaats krijgt toegewezen. Het is dus aan te raden om in dat geval vroeg naar de pier te gaan en een zitplaats veilig te stellen. Een andere optie is om een ticket te kopen voor Huay Xai naar Pak Beng voor alleen de eerste dag, dit kost 110.000 kip p.p. Het voordeel is dat je dan, als je op tijd bent, verzekerd bent van een plek bij de eerste dertig stoelen. Dit zijn de beste stoelen wegens het lawaai van de motor achterin de boot.

De tweede dag is je zitplaats niet meer geldig en geldt wie als eerste komt heeft de beste zitplaats. Ter plekke betaal je dan wederom 110.000 p.p. kip om vanaf Pak Beng naar Luang Prabang te gaan.

Vertrektijden:

De eerste dag vertrekt de boot tussen 12 uur en half 2. Volgens de informatie vertrekt de boot om half 11 maar de kans is groter dat de boot tussen 12 en 1 uur vertrekt. De kapitein vertrekt namelijk pas als de boot vol is en het wachten is op personen die vanuit Thailand (Chiang Khong) komen. Die personen hebben dan ook meestal de slechtere zitplaatsen achter op de boot. Het is uiteraard wel aan te raden om vroeg bij de boot te zijn om een goede zitplaats te bemachtigen.

De tweede dag vertrekt de boot volgens de informatie om 8 uur in de ochtend maar ook hier is de kans groter dat je tussen half 9 en half 10 vertrekt. Wel is het dus wederom raadzaam vroeg aanwezig te zijn om goede zitplaatsen te bemachtigen.

Aankomst:

Na aankomst in Luang Prabang moet je met de tuktuk naar het centrum. Dit is tien kilometer en niet aan te raden om te lopen. Bij de pier is een kantoor waar je voor 20.000 kip p.p. een kaartje kan kopen voor de tuktuk. Je kunt dit kantoor echter net zo goed voorbij lopen en 20.000 aan de tuktuk chauffeur betalen. Dit scheelt je een wachttijd bij het kantoor. De tuktuk chauffeur zal je vervolgens in het centrum afzetten of bij je vooraf geboekte guest house.

Reisgids Laos