Luang Prabang

Luang Prabang

Luang Prabang is een van de best bewaarde steden van Azië. In de hele stad vind je oude gebouwen en tempels die bijna allemaal nog authentiek en in goede staat zijn. Door de combinatie van overblijfselen van de koloniale Franse architectuur en de goed onderhouden tempels heeft de stad een unieke sfeer. Hierdoor is Luang Prabang door UNESCO uitgeroepen tot World Heritage site.

Over Luang Prabang

Luang Prabang is dan misschien een stad, maar het voelt eerder als een groot dorp. Het is dan ook een stad waar je gemakkelijk een aantal dagen blijft hangen. ’s Ochtends kun je bij verschillende kraampjes terecht voor gevulde baguettes en smoothies, terwijl je ’s avonds terechtkunt bij een night market voor heerlijk eten en souvenirs. Deze night market vindt plaats op de hoofdstraat tussen 17.30 en 22.00 uur. Dankzij de vele bezienswaardigheden en hoogtepunten in de omgeving van de stad ben je wel enkele dagen zoet in Luang Prabang.


De Wat Xieng Thong bij zonsondergang


De Wat Wisunarat


Bezienswaardigheden in Luang Prabang

De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude stadscentrum, waardoor alles te voet te ontdekken is. De stad kent prachtige tempels en kloosters, waarvan Wat Xieng Thong de meest indrukwekkende is. De muren van deze tempel zijn bekleed met prachtige mozaïek, die het leven van de gewone Laotiaan uitbeelden.

Verder zijn Wat Wisunarat en Wat Mai Suwannaphumaham een bezoekje waard. Het voormalig paleis van de koning is tegenwoordig een museum, waar je een goed beeld krijgt van de koningen die Laos gekend heeft. Ook staat hier het heiligste Boeddhabeeld van Laos; de massief gouden Pha Bang. In dit museum is het niet toegestaan om foto’s te maken en tassen moeten verplicht in een kluis.

Bij een verblijf in Luang Prabang kun je bijna niet om de dominerende Phu Si heuvel (letterlijk heilige heuvel) heen. Na een flinke klim kom je uit bij een boeddhistische stoepa, waar je wordt beloond met een uitzicht over de stad en omgeving. Vooral met zonsondergang heb je hier een prachtig uitzicht. Helaas weten meer mensen dit en is het daardoor vaak wel erg druk.

Monniken

In de stad wonen veel monniken, die je dan ook overal tegenkomt. Iedere ochtend, bij zonsopkomst, gaan de monniken door de straten om aalmoezen (hun eten voor die dag) te ontvangen van de lokale bewoners. De monniken lopen achter elkaar in hun felgekleurde gewaden, wat een erg mooi beeld creëert. Dit is een bijzondere gebeurtenis om een keer mee te maken. Als je getuige wilt zijn van deze mooie traditie, dan zul je rond 06.00 uur in een van de straten van het oude stadscentrum (Th Sakkarin en Th Kamal) moeten staan. Zorg ervoor dat je gepaste afstand houdt van de monniken en vergeet niet je flits uit te zetten. Bedenk je dat het een traditie is voor de lokale bevolking, dus ga niet zelf offers bieden aan de monniken. De monniken mogen enkel zelf geproduceerde producten nuttigen.


Luang Prabang

Het ochtendritueel in Luang Prabang, waar monniken hun aalmoezen krijgen van de lokale bewoners


Luang Prabang

De fraaie Wat Mai Suwannaphumaham


Het UXO museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Laos? Breng dan zeker een bezoekje aan het UXO museum in de stad. UXO staat voor ‘unexploded ordnance’; bommen die tijdens de tweede Indochina oorlog (de oorlog tussen Vietnam en Amerika) in Laos terecht zijn gekomen, maar niet zijn afgegaan. Tot op de dag van vandaag ondervinden de Laotianen de nadelige gevolgen van deze bommen. Bijna dagelijks worden er nog bommen gevonden. Deze gaan soms zelfs nog af wanneer er niet voorzichtig genoeg mee om gegaan wordt. Dit gebeurt voornamelijk op het platteland. Vaak zijn kinderen bij de ongelukken betrokken, omdat zij vaak niet weten waar ze mee te maken hebben als ze een dergelijke bom vinden. Een erg triest deel uit de geschiedenis van Laos.

Stichting UXO Lao, door wie het museum is opgezet, is bezig om het land stukje bij stukje ‘schoon’ te maken. Bewoners van het land kunnen zich aanmelden om hun stuk land of dorp vrij te laten maken van de bommen. Het gaat helaas nog wel even duren voordat alle bommen zijn geruimd. Laos is namelijk het meest gebombardeerde land ter wereld. In het museum vertellen slachtoffers hun verhaal; hoe de bommen hen hebben getroffen en hoe ze hier nu mee moeten leven. Ook leer je hier hoe de bommen die werden gebruikt voor een oorlog die in Vietnam plaatsvond, terechtkonden komen in Laos. Het museum vraagt geen entree geld. Wel wordt een donatie ontzettend gewaardeerd. De donaties gaan rechtstreeks naar stichting UXO Lao. Je donatie komt dus zeker goed terecht!

Omgeving

In de omgeving van Luang Prabang is veel te ontdekken. Ongeveer 30 kilometer buiten de stad liggen de Kuang Si watervallen. Deze behoren tot de mooiste watervallen van Azië. Behalve foto’s maken van dit natuurfenomeen kun je hier een duik nemen om af te koelen en even tot rust te komen. Ook buiten de stad liggen de Pak Ou grotten. Hier staan meer dan 4.000 houten en gouden Boeddhabeelden van wel 300 jaar oud. Verder zijn er een aantal authentieke bergdorpjes in de omgeving. Je kunt deze bezienswaardigheden op verschillende manieren bereiken, namelijk met een georganiseerde tour, een tuktuk, de scooter of met de fiets. Het voordeel als je met eigen vervoer gaat is dat je zelf kunt kiezen hoe lang je blijft, terwijl je met de andere opties vaak een tijd meekrijgt waarop je weer terug moet zijn.


Een van de Kuang Si watervallen


Vervoer in Luang Prabang

Een pluspunt aan Luang Prabang is dat het centrum relatief compact is, waardoor je de meeste afstanden lopend kunt afleggen. Ook kun je een fiets huren. Er zijn meerdere verhuurders, die voor 15.000 tot 30.000 kip per dag een fiets aanbieden. Voor grotere afstanden kun je een tuktuk nemen. Van en naar het vliegveld is een taxi de beste optie.

Eten en drinken

Aan de Mekong rivier vind je veel sfeervolle restaurantjes. Een fijne plek om bij te komen van al het reizen is het loungecafé Utopia. Dit is de ideale plek om een goed boek te lezen, te genieten van een lekker drankje of om actief te worden en te volleyballen of yogalessen te volgen.


Een van de sfeervolle straten in de stad met veel gezellige restaurants en bars


Overnachten in Luang Prabang

Iets ten noorden van het centrum van Luang Prabang liggen de meeste accommodaties. Op dit schiereiland vind je de meest luxe hotels en ook betaalbare guest houses. Ook in het oude gedeelte van de stad zijn een aantal low budget opties te vinden. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Luang Prabang vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Luang Prabang heeft een eigen vliegveld. Je kunt een binnenlandse vlucht vanaf Pakse of Vientiane hier naar toe nemen, of een internationale vlucht vanaf onder andere Bangkok, Hanoi en Siem Reap. Lees onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Laos.

De leukste manier om in Luang Prabang te komen is met de slowboat vanaf Huay Xai. Het uitzicht vanaf deze boot op het landschap van Laos is prachtig. Bovendien is de sfeer op de boot altijd erg goed.

Vanaf Vang Vieng is het ongeveer acht met de bus naar Luang Prabang. Als je uit Vientiane komt kun je hier nog wel drie uur bijtellen.

Ons oordeel
8/10

Luang Prabang is een sfeervolle stad, met veel te zien en doen. Dit maakt het onze favoriete stad in Laos.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.