De Kuang Si watervallen bij Luang Prabang

De Kuang Si watervallen bij Luang Prabang

Op dertig kilometer ten zuiden van Luang Prabang tref je de Kuang Si watervallen. Dit is een van de populairste activiteiten om te doen in de omgeving van Luang Prabang en heel Laos. Voor het betreden van het park wordt een entree gevraagd van 20.000 kip per persoon. Vervolgens kom je eerst langs een opvangplek van Free The Bears. Hier zijn een aantal beren opgevangen die in het verleden verwaarloosd of mishandeld zijn. Het kijken bij de beren kost geen extra geld, wel kun je een donatie aan deze stichting doen of iets bij de shop van Free The Bears kopen.


Kuang Si


De Kuang Si watervallen

Vervolgens loop je door naar de watervallen, op bepaalde plaatsen is het toegestaan om te zwemmen. Zwemkleding hoef je niet al aan te hebben aangezien ze hier ook kleedhokjes hebben. Vlakbij het restaurant is de grootste waterval van dit park. Hier is een brug waarvan je prachtige foto’s kunt maken. Vervolgens loop je naar de overkant en kun je via een steil pad naar de top van de waterval lopen. Je kunt er ook voor kiezen om voor de bug omhoog te gaan (linksom). Deze weg gaat geleidelijk omhoog en heeft een steile afdaling. Het is wel raadzaam om goede stevige schoenen aan te doen tijdens een van deze wandelingen.

Wanneer je klaar bent bij de watervallen is het leuk om nog even 300 meter naar beneden te lopen. Hier is het Kuang Si Falls Butterfly Park sinds drie jaar geopend. Dit park is opgezet door een Nederlands koppel en zij steunen hiermee het onderwijs voor kinderen uit deze buurt. Het park is mooi aangelegd en de eigenaren kunnen je veel informatie geven over de vlinders. Je kunt hier ook alleen terecht voor een ontbijt of lunch waarbij er Nederlandse producten zijn te bestellen zoals bijvoorbeeld appeltaart.

Je kunt – op eigen risico – nog opzoek gaan naar een verborgen pool in de Kuang Si watervallen. Wanneer je de rechtse zijde kiest om naar de top van de waterval te klimmen zul je ergens voor het midden van de klim langs je linkse kant enkele bomen met prikkeldraad en verbodsbordjes zien. Hier klauter je voorbij en volg je het smalle pad. Dit pad blijf je volgen, voorbij nog enkele bomen met prikkeldraad en uiteindelijk kom je terecht bij een blokkade van takken, prikkeldraad en planken. Hier kun je langs of over kruipen, maar wees wel voorzichtig. Als je deze tocht zonder schrammen hebt overleefd dan wordt je beloond met een prachtige natuurlijke pool. Dit is de middelste van de watervallen en je kunt er lekker in zwemmen, uitkijken over de jungle en genieten onder donderende watervallen als massage.


Kuang Si watervallen


Hoe kom je er?

Vanuit Luang Prabang zijn er diverse tours naar deze watervallen te boeken. Ook zullen de tuktuk chauffeurs je meerdere malen per dag aanspreken om je hierheen te brengen. Indien je met een tuktuk gaat wordt de prijs minder naarmate je met meerdere personen gaat. Het is wel verstandig om minimaal 50% van de prijs af te dingen.

Het leukste is echter om op eigen gelegenheid met de scooter of voor de sportieveling met de fiets hiernaartoe te rijden. Het is gemakkelijk te vinden en overal wordt de route op paaltjes aangegeven. De weg ernaartoe is prachtig en je kunt waar en wanneer je wilt afstappen om foto’s te maken. Ook kun je zo lang als je wilt in het park blijven. Met een tuktuk chauffeur is dit vaak tijdsgebonden. Voor het parkeren van de scooter moet je wel 2.000 kip betalen. Een scooter huren in Luang Prabang kost ongeveer tussen de 110.000 en 150.000 kip. Dit is minder dan de tuktuk chauffeurs vragen.

Het beste tijdstip om hierheen te gaan is in de ochtend, de toeristen die met een tour hierheen gaan zijn dan nog niet aanwezig.

Reisgids Laos